Bir haftalığına Niğdeye gidiyorum, gelince görüşürüz. Selamlar dostlara....
Erim beni incitmez ne güzelmiş kaderim Okşar sever ayda bir öğrenmedim özlemi Onun kulu olurum “Yeter ki emret” derim Yüzüm değer eline açıksa çayın demi Bu ne biçim iftira aman sen de ilâhi Ahırda süt sağarken öküz tepti billâhi.
Beni sever bilirim güvenirim erime Acıyıp bakma komşu huzurluyum rahatım. Sakın ha kıskançlıktan erim erim erime Okşanmaktan yoruldum ondan istirahatım. İnanmadın mı yoksa söylediğim sözüme Aniden rüzgâr çıktı kapı çarptı gözüme.
Bir öpücük kondurdu leblerimde gül açtı Yediverenmiş cinsi solmak nedir bilmedi Sivri dikeni battı ondan huzurum kaçtı Şâfi’nin adı bile kızıllığı silmedi. Patlayan bu mayından kalmadı ağız tadı Dayak falan yemedim sadece uçukladı.
Şikâyet etmem asla söyleyemem suskunum Gözyaşıma aldırma mutluluktan akıyor Elek duvarda kaldı yere saçıldı unum Erim yaman adamdır bana iyi bakıyor. Geçende sen anmıştın birden tuttu hıçkırık Dengem falan bozuldu o yüzden kolum kırık.
Hastahane odası bilmem neden yurt oldu Kimsenin suçu yoktur bu benim kara bahtım Düşündüm de içime birden bire kurt doldu Günbatımı olmuşum sanırdım ki sabahtım. Gökten inen meleği konuk etti bu hane Ölüm gelmiş cihâne, bıçaklanmak bahane...
Afet Kırat
ÇÖZÜMLEMESİ Ses tabakası: Beş birimden oluşan şiirde birimlerde altışar dize vardır. Hecenin 7+7 durağıyla yazılmıştır. Dizelerde ababcc, dedeff diye devam eden uyak örgüsünde tam ve zengin uyaklar kullanılmıştır. Şiirdeki düz ünlüler, yuvarlak ünlülerden dört kat daha fazladır. Şiirde hem ünlü tekrarıyla yapılan asonans hem de ünsüz tekrarıyla yapılan aliterasyonlar vardır. Örneğin ilk dize olan “Erim beni incitmez ne güzelmiş kaderim” dizesinde hem “i” hem de “e” asonansı altışar kullanımla iç ahenge etki etmektedir. Şiirde hastane yerine hastahane, cihana yerine cihâne kullanımı bu sözcüklerin bu şekilde de kullanımının yaygın olmasındandır.
Anlam tabakası: Şair, toplumun bir yarasını karikatürize etmiştir. İronik bir şiirdir. İroni (tersinleme): Trajik olanın komik, komik olanın trajik olmasıdır. Kökeni kendini küçültmek anlamındaki “eironeia”dan gelen bir kelimedir. Bu şiir sözcüğün kök anlamına da uygundur. Karakterin, olayı nasıl gördüğü ve olayın gerçekte nasıl olduğu arasındaki farkı anlatan ironilere durum ironisi denir. Şair, kocasından eziyet gören bir kadının ağzından, onun komşusuna hitap eder gibi kaleme almış bu şiiri. Özel bir örnek gibi görülse de içinde yaşadığımız toplumun bir gerçekliğidir. Gazete haberleri, televizyon haberleri özellikle de sabah programları kadına karşı şiddet haberleriyle doludur. Şiir öznesi kadın, komşusuna karşı söylemleriyle kendine bir zırh örmüştür. Dalga geçer gibi görünse de aslında bir zırhtır ördüğü. Gülümsetmekten ziyade damakta acımsı bir tat bırakan durum. Kadına şiddet, kadını bir insan, bir birey olarak kabul edemeyen zihniyetin uyguladığı sindirme yöntemidir. Bir sızı vardır bu şiirde, hüzün ve tebessüm bir arada, sesini çıkaramayan kadınların sesi olmuş şair. “Ahırda süt sağarken öküz tepti billâhi.” dizesinde inek yerine öküzün kullanımında ince bir kinaye vardır. Kinaye iki anlamlı sözün, üstü kapalı, sitemli olarak mecaz anlamıyla kullanılmasıdır.
Obje tabakası: Şiirin asıl objesi şiddet gören kadındır. “Erim” dediği kocası ve hitap ettiği komşusu diğer objelerdir. Yine yüz, göz, dudak, gözyaşı, kol ve bıçak şiirin yardımcı objelerindendir.
Karakter tabakası: Şiirler, bir anlamda şairin ıstıraplarının bir ezgisidir. İnsan bir bütünün yalnız parçasıdır. Kırat da belki birçok şair gibi yalnızlığını fark ettiğinde şiir yazar. Empati ve özdeşim yoluyla diğer insan veya şeylerle ilişki kurabilmektedir. Genelde sanatçılar, özelde şairler bazen duyumsanmayanı duyumsarlar bazen de susulanı seslendirirler. Kırat da bunlardan biridir. İronik bir şiir yazmak için ince zekâ gerekir. Şiirde ironiyi ehlileştirirken yüreği yanarak yazmıştır bu şiiri. Şair şiirinde; “aman sen de ilahi”, “kıskançlıktan erim erim erime”, “eleğin duvarda kalması”, “anınca hıçkırık tutması”, “ölüm gelmiş cihane” gibi halk deyimlerine de yer vermiştir.
Alınyazısı (kader) tabakası: Kadın ve kızlarımız; koca evinde kan kussan da kızılcık şerbeti içtim diyeceksin, tavsiyesiyle gelin edilir. Şikayet etmemek, akıllı bir insanın kendini koruma yolu olarak öğütlenir. Her belayı kader diye geçiştirmek ya da katlanmak kültürümüzde vardır. Tarih boyu hemen hemen her toplum kadına olumsuz bir rol biçmiştir: Hem evin hizmetçisi hem kocasının kölesi rolü. Adam olmaya uzak olanlar, kadına şiddete yakındır. İnsan kişisinin hayvani yönü olan zayıfa şiddet, kader olarak algılanır.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
ASLA DAYAK YEMEDİM şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ASLA DAYAK YEMEDİM şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
SEVGİLİ ARKADAŞIM .O KADAR GÜZEL ŞİİR YAZMIŞSINKİ.,KOCASINDAN KORKAN VEYA DAYAK YEDİĞİ VE AÇIKLAYINCA TEKRAR DÖVÜLECEK DİYE KORKUSUNDAN SORANLARA BAHANELER UYDURAN BİR HEMCİNSİMİZİN ŞİİRİNİ YAZMIŞSIN.İŞTE HEP BÖYLE YAPIYORLAR DAYAĞI YİYORLAR AMA GİDİP ŞİKAYET ETMİYORLAR,ADAM BU SEFER KENDİSİNİ DAHA ÇOK KAHRAMAN OLARAK GÖRÜYOR,BU SEFER DAHA ÇOK DÖVÜYOR.BU SOYSUZ KİŞİLER HEMEN BİLDİRİLSE NE GÜZEL OLUR.EVE YAKLAŞAMAMA CEZASI ALIR.KADININ KİMSESİ YOKSA ÇOCUKLARIYLA GÜL GİBİ GEÇİNİR.AFFEDERSİN EŞŞEK GİBİDE EVE BAKMAĞA MECBUR EDERLER.BELKİ BİRAZ BURNU SÜRTÜLÜR.HEP SUÇ BİZDE SAKLIYORUZ ŞEREFSİZLERİN YAPTIKLARINI ONDAN OLUYOR BUNLAR. O DAYAĞI AYNI ŞEKİLDE BİRDE KENDİSİNE ATACAKSIN BAKALIM NASIL OLUYORMUŞ?
SAYIN ARKADAŞIM,ŞİİRİNİZ ÇOK GÜZEL VE ÇOK ANLAMLIYDI.KUTLARIM PUANIM TAM.ŞİMDİ ŞİİRİNİZE VE YORUMUMA UYGUN İKİ GÜZEL SÖZ EKLİYORUM.HOŞÇAKALIN.
Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim; Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim; Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler, Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim.
Dünya ne verdi sana? Hep dert, hep dert! Güzel canın da bir gün elbet. Toprağında yeşillikler bitmeden Uzan yeşilliğe, gününü gün et.
Her ne kadar espirili bir dille anlatılırsa anlatılsın, bir sızıdır Anadolu..Şiirdeki hüzün hissediliyor satır aralarında..Anadolu adına sonsuz teşekkürler Afet Hanım..Çok sevgi ve saygılar..
elleri kırılsın inşaallah...veda hutbesinde peygamber efendimiz 'onlar (kadınlar) ALLAH tan size emanettir.. sahibi ALLAH olandan sakınsınlar.. ALLAH cc. o gücü onlara evlerine ekmek getirsinler diye vermiş.yoksa narin yapılı güçsüz kadınları dövmek için değil. müslümanız diye mangalda kül bırakmayanlar açıp KURANI bir kez baksınlar..anane dinimi islam dininimi yaşıyorlar. tebriklerim duyarlı ve sağlam kaleme...
Aman Afet hanım tam bir afet resmi çizmişsiniz mısralarla okurken gayri ihtiyari ürperiyor insan bir yanda tebessüm bir yanda çağrıitırdığı hüzün tebrikler selamlar
Öğrenci iken dayımın damadı izine çıkardı. Dayımın kızının hali yukarıdaki fotoğraftan farklı değildi. İçim acıdı, okula dönmek istedim, dönemedim. şiirinizi okuyunca gözümde o sahne canlanıverdi. Teşekkürler paylaşımınız için.
sesini çıkaramayan kadınların sesi olmus ,kadına yapılan şiddetin kimliği gibi sanki şiiriniz ne kadar acı ki çoğu kadın bunu çocuklarınıdan ayrılmamak , ayrılsamda bir başıma ne yaparım diye toplum baskısından kaçtığı için kabulleniyor,. eşimdir döver de sever de hesebına çok da mükemmel işlenmiş bir çalışma her yönüyle tebrikler efendim..
Erim beni incitmez ne güzelmiş kaderim Okşar sever ayda bir öğrenmedim özlemi Onun kulu olurum “Yeter ki emret” derim Yüzüm değer eline açıksa çayın demi Bu ne biçim iftira aman sen de ilâhi Ahırda süt sağarken öküz tepti billâhi.
Kendi özünün iyi ve kötü tarafını yaşamış düşmesinler diye tek ses olup haykırışlar çok çok teşekürlerimi sunarım hürmetler... selamlar
Erim beni incitmez ne güzelmiş kaderim Okşar sever ayda bir öğrenmedim özlemi Onun kulu olurum “Yeter ki emret” derim Yüzüm değer eline açıksa çayın demi Bu ne biçim iftira aman sen de ilâhi Ahırda süt sağarken öküz tepti billâhi. *********************************************** Hem güldüm hem düşündüm içim yandı vallahi Hayat malesef böyle çile dünyanın rüknü İltifat duruyorken güç erkeğin silahı Bu güç cehlin en yaman çok mendebur ürünü...
yazacak diyecek birşey bulamıyorum malesef hayatın gerçeği ama artık birileri dur demsi lazım kadınlarımız bizim baş tacımızdır şiir ise gerçekten çok güzel olmuş o güzel yüreğinize sağlık
Hastahane odası bilmem neden yurt oldu Kimsenin suçu yoktur bu benim kara bahtım Düşündüm de içime birden bire kurt doldu Günbatımı olmuşum sanırdım ki sabahtım. Gökten inen meleği konuk etti bu hane Ölüm gelmiş cihâne, bıçaklanmak bahane...
Teması acı olsada yaşamdan gerçek dizeleri sayfanızda üzülerek okudum yüreğininin yandığının belirtisidir kutlarım selamlar..........
haklısınız yüreğim yanıyor, şiir yazarken konu bulamayanlara tavsiyemdir, her sabah Müge Anlıyı izlesinler, ne hikayeler çıkıyor karşımıza, etkilenmemek yüreğin yanmaması mümkün olmuyor. teşekkürler...
MALESEF GÜNÜMÜZE İNMİŞ BİR ESER HANİ DERLERYA İĞNEYİ KENDİNE ÇUVALDIZI BAŞKASINA BATIR BUNLAR ONU DÜŞÜNEMEYEN CİNS ŞİDDETE HAYIR DİYEREK TEBRİK EDERİM...................
Her satırda üzülerek okuduğumuz sayfalar dolusu gazete haberleri ve filmler geçti gözümün önünden.Yorum yada eleştiri yapmak bana düşmez.Sadece teşekkürler.Çok güzel.Saygılar
Yine suya sabuna dokunan, ders veren bir şiir. Yaradanın bizlere birer emaneti olan eşlerimize şiddet uygulayan erkek hastadır ve bu onun acziyetini gösterir. Kutlarım duyarlı yüreği ve güzel şiiri. Selam ve Saygımla.
Hastahane odası bilmem neden yurt oldu Kimsenin suçu yoktur bu benim kara bahtım Düşündüm de içime birden bire kurt doldu Günbatımı olmuşum sanırdım ki sabahtım. Gökten inen meleği konuk etti bu hane Ölüm gelmiş cihâne, bıçaklanmak bahane... .........Hece hece acıydı.Saklanan gerçeklerdi kaleminizden dökülen.Çevremizde gördüğümüz, bildiğimiz ama o sustuğu için sustuğumuz.Tebrikler
ANLAM DOLU,ERKEK EGEMEN FİİLİYATINI ÇOK GÜZEL KARİKATÜRİZE EDEN VE DERİNDEN DÜŞÜNDÜREN ŞİİR TEKNİĞİ MÜKEMMELİ AŞMIŞ SEVEREK OKUDUĞUM BİR ŞİİRDİ.KUTLUYORUM.SAYGILARIMLA...HŞT
Yorumları okudum, insanlar etkilenmişler. Ben en çok "Şâfi’nin adı bile kızıllığı silmedi." dizesini beğendim.
UFFUK tarafından 4/17/2022 2:15:20 PM zamanında düzenlenmiştir.