Bir baktın bir kaçtın aldın aklımı Adın mı şıpsevdi efsane kadın Kayboldu hayalin yok mu saklı mı? Neredesin şimdi efsane kadın?
Önümde hüsranın adresi açık Gök üstüme çöktü dünyam daracık Kan damlar ağzımdan derim kızılcık Gel artık ivedi efsane kadın.
Acaba kim kırdı sevda çarkını Unutmam mümkün mü beni terkini Nasıl kabul etsem gama garkını İşmar eyle haydi efsane kadın.
Sensiz gecelerde alamam nefes Zaten biliyorsun söylemem abes Seni hatırlatır duyduğum her ses Bekleme gel şimdi efsane kadın.
Elimden kaptılar nazlı gülümü Hak etmez mi artık Kırat ölümü Bilmez diri midir yoksa ölü mü? Benden alan kimdi efsane kadın?
KOŞMA VE ÖZELLİKLERİ: 1. Türk Halk edebiyatının en çok sevilen, en çok kullanılan nazım şeklidir. 2. Dörtlüklerle söylenir. 3. Dörtlük sayısı genelde 3 veya 5’tir. 4. Koşmalarda en çok 11’li hece ölçüsü kullanılır. 4+4+3=11 ya da 6+5=11. 5. Genelde yarım kafiye kullanılır. 6. Kafiye örgüsü; ilk dörtlük; aaab, abab, aaba veya abcb şeklinde olup diğer dörtlükler cccb, dddb şeklindedir. 7. Koşmada, tabiat güzellikleri, sevgi, ayrılık, yiğitlik, yakınma, ıstırap, eleştiri, hayata ait görüşler konu alabilir. 8. Genelde şiirin içinde özellikle de son dörtlükte şairin mahlası bulunur. 9. Dil sade, anlatım yalın ve içtendir. 10. Koşmalar işlenen konulara göre çeşitli isimler alır. Bunlar aynı zamanda âşık edebiyatı nazım türleridir.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
EFSANE KADIN şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
EFSANE KADIN şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.