Bahar geldi açar mısın? Rayihanı saçar mısın? Derdin var da naçar mısın? Niye küstün mor menekşem.
Yeşil kırlar seni bekler Hasret sana ak çiçekler Yalan mıydı tüm gerçekler Nedir kastın mor menekşem.
Tabiata sultan mısın? Gamlı gönle derman mısın? Olduğuna pişman mısın? Bize süstün mor menekşem.
Tasalanma gelen gider Çaresi yok budur kader Afet’i de etme heder Var mı üstün mor menekşem?
SEMAİ VE ÖZELLİKLERİ
Semai: Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşurlar. Çoğunlukla doğa, güzellik, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler. Semainin hece ölçüsünün yanında aruz ölçüsü kullanılarak yazılanları da vardır. Semai Özellikleri: 1. Genellikle en az 3, en fazla 5 dörtlükten oluşurlar. 2. Çoğunlukla doğa, güzellik, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler. 3. Semainin hece ölçüsünün yanında aruz kullanılarak yazılanları da vardır. 4. Güney Anadolu’da yaşayan Varsak Türkmenlerine ait halk şairleri tarafından söylenen şiirlerdir. 5. Özel bir bestesi vardır. 6. 8’li hece ölçüsü ile söylenir. 7. Varsağıda hayattan ve talihten şikayet gibi konular da işlenir. 8. Şiirin sonuna doğru mahlas kullanılır. 9. Yaygın olmayan bir nazım şeklidir. 10. Dili sade ve yalındır halkın günlük yaşantıda kullandığı deyim ve deyişlerden yararlanılır. 11. Birçok yönüyle koşmalara benzerler. Aralarındaki tek fark semalierin 8’li hece ölçüsüyle yazılmaları, koşmaların ise 11’li hece ölçüsüyle yazılmalarıdır. 12. En güzel örneklerini Karacaoğlan, Erzurumlu Emrah vermiştir. 13. İlk dörtlüğü aaab abab aaba abcb şeklinde diğer dörtlükler dddb eeeb fffb şeklindedir. Not: Semailer koşmalardan hece sayısı ve özel ezgisi bakımında ayrılır.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
MOR MENEKŞEM şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MOR MENEKŞEM şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
bende size hak vererek geçmişte yazdığım bir şiirden birkaç mısra paylaşayım o zaman şiirin ismi " sen kimin aşkısın"
arı toplayan bir çiçek, bal yapan bir böcek istilasına ellenmez bir diken çiçek yerinde güzellik katan bir görüntüye cesaretsiz bakışlar, ancak kaçım kurası bir çiçek eder, suni... sen kimin aşkısın?
başkasını bilmem ben çiçekleri toprakta severim, bana çiçek getirecek olursa da saksısıyla getirsin. Ya da getirmesin. Çiçek çalan, alan azaldıysa buna sevinmek gerekir değil mi? Teşekkürler ilginize saygılar.
Sorduğumu duymadın mı, Yoksa candan saymadın mı, Baş köşeye koymadın mı, Neden sustun mor menekşem........................... Bir çiçeğin ekseninde içselleşen bir sorgu . Elbette güzel ve hoş toprağımın dilinden, gönül telinden. Bir nefeste ben vereyim istedim. Kabul buyurun.
Sabiha Hanım bir yanlış anlaşılmayla başlasa da şiir dostluğumuz o günden bu güne en vefalı dost olarak yer ettiniz kalbimde. Bazı şiirleriniz beni aştığı için yazacak bir şey bulamasam da takip ediyorum, ve takdir ediyorum sizi. sayfama kattığınız güzellik için de ayrıca teşekkürler, sevgiler.
monotonluğu hiç sevmedim, bazı kurallara uysam da değişiklik aradım hep, belki ilk denedim bu türü ( kendim ilk defa denedim) belki devam da ederim değişik konularla. selamlar Ayşem...
bir gün hece yazmaya niyetlenirsem
çalacağım ilk kapısınız
ne yazsanız bana hep güzel
teşekkürler abla
saygı ve sevgiyle