(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
FİLİZ şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
FİLİZ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Uzun denebilecek bir zamandır şiirden, çok daha uzun denebilecek bir zamandır da Afet ablamın şiirlerinden uzak kaldım. Afet ablamın denemem sayılır dediği halde, bu şiiri iyi geldi bana. Kutluyorum ablacığım
Tenkit ve eleştiriyi sevmem. insan her okuduğu eserde, her dinlediği sözde , her konuştuğu insanda bir güzellik bulmalı. İlla zorlama heveslerle eksik bulacağım diyen kişilerden nefret ederim. Hangimizin eksiği yok ki? Ama her okuduğumuz şiirden alacağımız bir ders, bir güzellik bulabiliriz. Ben hayata böyle bakarım. Üstad Bediüzzaman hazretler'nin buyurdukları gibi " Güzel bakan güzel görür, güzel gören de hayatından lezzet alır". Şiiriniz harika... Bazıları teknik yönden eleştirmiş ama,şiirde teknikden çok mana önemli. Teknik zamanla geliştirilir ama mana ca zayıf olan kişilerin o yönü zor gelişir. Kutlarım, tebrik ederim.
Afet der ki; sana kalsın her sırrın Nerden dönsen kâr olmaz mı zararın Günü yaşa fayda etmez dün yarın Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Yüreğinize sağlık güzeldi ama içim sızladı okurken öğretmenimin Filiz kızı aklıma geldi.Kansere yenik düşen iki evladı yetim kalan.Gencecik toprağa verilen Filiz...Kutlarım Sydney den selamlar..
Kul olduysan korur elbet Yaradan Şifa çıkar kurtulursun karadan Sıran gelir fayda var mı naradan Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Yaşamn başından sonuna kadar ki evreleri mükemmel bir şiirle dile getirilmiş. Sizin güçlü kaleminize her türlüsü yakışıyor. Hecenin kıraliçesi,kaleminiz ve gönlünüz var olsun. Selam sevgi saygılar.
Sen yazarsın da hecelerin hepsi elpençe durmaz mı önünde :))
Yine anlamları konuşturmuşsun. Çok da güzel olmuş. Ben "de filiz" demeni tercih ederdim. İlk halini yani. Orfeo haklı belki ama senin söyleyişin daha yakışmış bence. Gerçi son hali de çok güzel.
merhaba abla herkese açık açık yorum eleştiri yazılmıyor... bu şiir için
Açmadan mı solacakmış çiçeğin Yıllar boyu delip geçse kalmaz iz Acı biter bu olmalı gerçeğin Niye feryat ediyorsun sus filiz?
Hasret bize yazımızdan armağan Hüzün hicran hayat için olağan Toprak emer kalmaz inan her yağan Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Bir gün elbet erişirsin bahara Deva bulur iyileşir her yara Mutlu yaşa düşme sakın efkâra Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Kul olduysan korur elbet Yaradan Şifa çıkar kurtulursun karadan Sıran gelir fayda var mı naradan Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Afet der ki; sana kalsın her sırrın Nerden dönsen kâr olmaz mı zararın Günü yaşa fayda etmez dün yarın Niye feryat ediyorsun sus filiz!
Afet Kırat
4+4+3 ölçü ilk denemeniz ise gayet güzel? bu ölçü için en tehlikeli olan kelimeler tek ve iki heceliler.. ilk denemeniz değilse bu şiir bir zaman sonra şahesere dönüşür...
2. ve 5. kıtadaki ses benzerliklerinde sıkıntı var. 2. kıtanın 3. mısrasındaki" her yağan" mısrasıyla birlikte 1. mısraya alınabilir. 5. kıtadaki "sır" kelimesi kafiyedeki çıtayı düşürmüş.
1. kıta 2. mısra için de ayak mısrası tekrarlanmalı..
kısa bir şiir için iki defa "her" ve "elbet" kelimelerini kullanmak sanki bana fazla gibi geldi. "nerden" de -e'yi düşürmek de vurguyu yaralamış...
sürçi lisanım olduysa affedilmesi dileğiyle selam ve muhabbetlerimi sunarım.
ne demek sürçü lisan, memnun oldum keşke herkes yol gösterici olsa, şiire ilk başladığımda belki denemişimdir ( hatırlamıyorum ve ilk yazdıklarımı sildim) ama bu ilk sayılır yine de. Aslında en kolay şekildir derler ama alışkın olduğum 14 heceden çok farklı ve yazarken zorlandım, düzeltirim elbet. Tekrar teşekkürler saygılar.
"Günü yaşa fayda etmez dün yarın" Derin bir felsefî yorumun özeti. Mevlâna Celâleddin-i Rumî'nin; "hayat üç gündür, dün geçti gitti, yarını göreceğin belli değil, öyleyse bugünün kıymetini bil" tavsiyesi canlandı zihnimde. Şuurlu bir hayat için temel bu düşüncede yatıyor. Vazifelerini yerinde ve zamanında yapmak, haklarını yerinde ve zamanında kullanmak.. Ve tevekkül.. Tebrik ediyorum Afet Hanım. Muhabbetle selâmlıyor, sıhhatinizin daim olmasını diliyorum.
Çok kıymetli üstadım Afet Kırat hanımefendi Bu güzel şiirinde deryalar kadar anlam derinliği barındıran duygular şelale hükmünde tesiri gavidir Beğenerek ve tefekkür ederek okudum, mana âliminde daldım çıktım enfes olmuş tebrik ediyorum Selam ve dua ile, bir dörtlüğümü kabul buyurun
Emri ilahinin sırrında erdin Taşları şak edip rahmetin verdin Kardelen misali ne buzlar gördün Niye feryat ediyorsun sus filiz!...Nuh Comba
Öncelikle şiirin hikayesine takıldım. Kimden, niçin özür diliyor şair. Daha önce 6+5 yazarken şimdi 4+3+3 yazmaktan mı. Bu da hecenin durağı. Şekil bakımından ise şarkı. “Niye feryat ediyorsun de filiz” şiirin nakaratı ama özellikle “de” fiili, nakaratı bence zayıflatmış. Nakarat şiiirn en güçlü en güzel mısrası olmalı. Dile yapışmalı, insanlar tekrar etmekten hoşlanmalı. Selamethatun mahlasıyla ilgili açıklama da, şiirde kullanımı da gereksiz bence. Mahlasa ne gerek var anlayamadım. Şair yeniyi deneyebileceği gibi yeni olmayan ama kendinin pek tercih etmediği eskiyi de deneyebilir. Bir süre şarkı sözü yazarsanız, bunlara da Afet Kırat şiiri denir.
hece şiire dair çok fazla hatta hiçbirşey bilmem desem yeridir ama çok hoşlandığımı da söyleyemem zorya kafa yormak lazım ya ondan (elinden gelmez dili de durmaz hesabı) ama 4-5 kalem var kişiirlerinden hakikaten keyif alıyor insan okurken bilgi, emek, duygu var ve bu sayfa yemyeşil bir sayfa içim açıldı soludukça kul sıkışmayınca hızır yetişmezmiş damağıma su oldu saygı ve selamlarımı sunuyorum hanımefendi, sağlıkla kalın...
İlk üç mısraında durum ortaya konuluyor, sebep, sonuç ilişkisi düşündürülüyor ve dördüncü mısra ile teslim olmak, kabullenmek gerektiği, feryadın beyhude oluşu çağrışktırılarak insanın gözlerinin açılması murad ediliyor sanki.. Beş kıta ve her kıta yukarıda anlatmaya çalıştığım biçimde insanın dünyaya gelişi ve dönüşüne kadar olan süreç içinde olan, biten her şeyi ele alıyor... Büyük bir beğeniyle okuduğum nefis ve örnek bir şiirdi.... Saygı ve selam ile...
Şiirin hikâyesi de sorusu da cevabı da içinde, açmaya çalışan, bir şeyler başarmaya çalışan, çeşitli nedenlerle engellendiği için üzülen bir şaireyi anlattım:)
Kutluyorum ablacığım