Sensin şehr-i şehzadem şanlanan yer aşkıyla Anlatmak mümkün müdür dilimizde şarkıyla içimize yer ettin yeşilinin farkıyla Kayaların göğsünde nice sırları gizler Sandığında saklarsın anılardan çeyizler Ak duvağı başına takayım mı Amasyam? Uzaklardan ah edip bakayım mı Amasyam?
Ferhat yağız bir civan Şirin’ine sevdalı Yoksulluktan tuttuğu kopartıyor her dalı Şirin billurdan berrak su misali sedalı Amasya susuz kalmış buydu Bey’in niyeti Demir dağı delmekti kavuşmanın diyeti. Dedi ki; Şehir yandı tez zamanda bir su bul! Düşünmeden sonunu Ferhat’ım etti kabul.
Dokunmak için yârin saçlarının teline Aldırmadan ırmağın coşkun akan seline Firkatin umudunu yükleyerek beline Koynunda saklayarak Şirin’in yazmasını Allah! Diyerek vurdu dağlara kazmasını. Görev çetindi ırmak akar mıydı bilinmez Yoksa sevda Ferhat’ı yakar mıydı bilinmez.
Rüzgârın sevdaların izlerini taşıyor Yalınayak yıllarla sınırları aşıyor Nasıl bir tutkuydu ki dinleyenler şaşıyor Sır asılı duvarda yalı boyu evlerin Ziyaretgâhı oldu gelip geçen devlerin. Unutmak mümkün müdür efsaneni Amasyam Yüreğime nakşettim her seneni Amasyam.
Bir tebessüm açıyor düşününce gamzeler Hasretinin hançeri gelip bağrımı deler Düşte uyurken kirpik iyi kötü an eler Uyanıp esnerken gök unutur beni rüzgâr İsteğim toz tanesi gelsin şehrimden ne var Bilmez mi Amasya’nın havasına tutkundum Başı bozuk nefesle suskunluğu yutkundum.
Yastıkaltı öyküler sevdaları işliyor Çile çeken çizikler geleceği şişliyor Alnında gam lekesi, zaman her an işliyor Bu manzum bir öyküdür ulu orta salınan Şimdiki sevdalarla en sonunda kalınan. Şairlerin koşuyor ırmak boyu heceyle Karanlığı yırtıyor yarışarak geceyle.
Bir nefes çekmeliyim tanıdık gazellerle Ya dua etmeliyim kınalanan ellerle Nasibimi keserek bir anda yadellerle Gök gözlü bu kadının yükselirken ağıdı Kömür yasa boyadı kardan beyaz kağıdı Kalemin karasıyla bak haykırdım Amasya’m Kından çekip kılıcı artık kırdım Amasya’m.
Afet İnce Kırat
Şiirimi sessiz görünce uykusunu bölüp yorumlayan sevgili Kalimera’ma teşekkürlerimle...
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
AMASYA'M şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
AMASYA'M şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Sanki bir incisin, Yeşil Irmak boyunda Açık hava müzesisin, tarih tadında
Osmanlı'da saray yolu senden geçerdi Nice şehzadeler sende, kemâle erdi
Elman bir başka tatlı, kirazın başka Semaverinde çayın, tadı bir başka
Civanmert insanları, bir başka güzel Yazmakla bitmez ki, bu belde çok özel
buda hemşehrin kardeşinden. Kabul buyurun lütfen. Şehrimizi çok güzel şiirleştirmişsiniz. Amasya ancak bu kadar güçlü ifade edilebilir. Ablacığım yüreğin dert görmesin. selam ve dua ile...
Sizin gibi güçlü bir şairle henşehri olmak gurur verici. Tanıştığımıza memnun oldum. Bu acemiyi listenize alarak beni onure ettiniz. Yapıcı eleştirilerinizi her zaman beklerim. sağlıcakla ablam...
ÇOK DEĞERLİ KALEM MERHABALAR; AMASYA BENİM BİR ZAMANLAR DOYDUĞUM YERDİ..YANİ BİR SÜRE GÖREV YAPTIĞIM UNUTULMAZ DOSTLUKLAR EDİNDİĞİM BİR YERDİ..ENAZ 15 YILDIR HER TEMMUZ VE AĞUSTOS BAŞLARINDA 10 GÜNLÜK BİR TATİL İÇİN HUZUR BULDUĞUMUZ EŞ VE DOSTUMUZU .BİR ZAMANLAR KÜÇÜCÜK OLAN ŞİMDİ HER BİRİ İŞ VE AŞ SAHİBİ OLAN ÖĞRENCİLERİMİ ZİYARET İÇİN GİTMEKTEN ZEVK ALDIĞIM ,GÖNÜL BAĞIM OLAN MEMLEKETİM..ŞİİRİNİZLE SİZ SEVGİLİ KALİMERA NIN, YÜZÜNDEKİ ASALETİN YANSIDIĞI KADIFE SESİYLE DAHADA BİR ANLAM KAZANMIŞ..DOLAYISIYLA HER İKİ YÜREKTEKİ COŞKU ŞİİR OLMUŞ ÇAĞLAMIŞ DİZELERLE....YÜREĞİNİZ VEDE KALEMİNİZ DERT GÖRMESİN..KUTLUYORUM HER İKİ EMEĞİDE.
Rüzgârın sevdaların izlerini taşıyor Yalınayak yıllarla sınırları aşıyor Nasıl bir tutkuydu ki dinleyenler şaşıyor Sır asılı duvarda yalı boyu evlerin Ziyaretgâhı oldu gelip geçen devlerin. Unutmak mümkün müdür efsaneni Amasyam Yüreğime nakşettim her seneni Amasyam.
Resimde güzel şiirde orda görünen evlerden birinde kaldım birkaç sene birden anılarım tazelendi resimle yüreğinize sağlık afet hanım kutlarım ..Sydney den selamlar..
EKMEĞİYLE KARNIM DOYDU, SUYUYLA YÜREĞİM TOFTADI AÇ KALMADIM, AÇIK KALMADIM. SARI SICAKLARDA,IRMAĞINDA SERİNLEDiM. KADER ALDI BENİ SAVURDU, GÖNLÜM KRAL MEZARLARINDA, GÖNLÜM YEŞİLIRMAKTA GÖNLÜM AMASYA DA, AMASYA DA...
saygılarımla bacım...
saygılarımla bacım...
Bedri Tokul tarafından 5/2/2011 1:35:03 AM zamanında düzenlenmiştir.
Bedri Tokul tarafından 5/2/2011 1:35:43 AM zamanında düzenlenmiştir.
Defalarca gezip görme fırsatım olmuştur. Herşeyden önce bir "Şehzadeler Şehri"dir Amasya. Romalılar döneminde, şehre su sağlayan su kemerleri günümüze kadar ulaşamamış, sadece kayalardan oyma kanal kalıntıları ulaşmıştır. Bu Kanal kalıntıları halk arasında "Ferhat Kanalı" olarak bilinmektedir. Çok büyük bir emek mahsulü olan bu kanalları, halkımız çok iyi bildiği "Ferhat ile Şirin" efsanesiyle özdeşleştirmiştir. Bana kalırsa yakışmıştır da. Turizm Bakanlığı da bu projeye sahip çıkarak, bu köklü efsaneyi Amasya'ya maletmiştir. 1998 yılında ilk gittiğimde, adeta rüya âleminde gibiydim. Sınıf arkadaşım hafız Harun Şahin'in konuğu olarak Suluova'ya geldiğim zaman, ilk iş olarak Amasya'yı görmek istediğimi söyleyince hemen yola çıktık. İlk olarak "Kapıağası" medresesini gezdik. Harun Abim, burada geçen hafızlık eğitimiyle ilgili çok renkli anılarını paylaştı benimle. Sonra Beyazıt Camii'ni, Yörgüç Paşa Camii'ni, Gökmederese'yi, Bimarhane'yi ve onlarca ata yadigarı şaheseri bizzat görme şansım oldu. Bu sırada, dilime bir şarkı dolandı, Barış Manço'nun "Dağlar Dağlar" adlı şarkısıydı. O zamanlar, Barış ağabeyimiz henüz sağdı.(Allah rahmet eylesin büyük sanatçıydı) O zamanın Amasya il kültür müdürü (Galiba Ömer Baş Bey'di) bizi makamında kabul etti. Ben de, sohbet arasında, dilime dolanan şarkıdan bahsedince güzel bir kahkaha patlattı ve; o şarkıyı Barış Manço'nun Amasya'da askerlik görevini ifa ederken bestelediğini söyledi. Şarkılar, türküler, şiirler, mimari tarzlar, içinden çıktığı yörenin coğrafyasıyla bir bütünlük arzeder. Sanırım Barış Abimiz de, ihtişamlı kaeye baka baka söylemiştir şarkıyı. Neyse biz gezimize dönelim; Nerde kalmıştım? Ha evet, Harun ağabeyle kral mezarlarını, meşhur konağı, Ferhat su kanalını uzun uzun gezme fırsatım olmuştu. Amasya'da insanı kendisine çeken tuhaf bir cazibe var. İlk gezimden sonra en az 20 kere daha gitmişimdir. Fırsatım olusa yine gideceğim. (Mecitözü ilçesinde çalışırken, sıkıldıkça gidiyorduk. Alaca'ya gelince yol uzadı, ziyaretlerimiz seyrekleşti) Değerli ablacığım; Ben de özledim; tarihiyle, doğasıyla, ırmağıyla, mistik ve uhrevi atmosferiyle Amasya'yı... Hele bir kiraz mevsimi gelsin; Harun'un beni "erikletmesine" izin vermeden yeni baştan gezeceğim. Şiirin çıktısını aldım. Gerçi beni Borabay'a davet eden filan yok ama, ben münferit takılmayı daha ziyade severim. :) Saygılarımla, Eyvallah...
Amasya'yı bilen birisi olarak bildiklerini paylaşman şiirime değer kattı kardeşim. Şimdi mersinde yaşamamış olsaydım eşinizle sizi ben davet ederdim, ama şimdi ben de misafir olarak gidiyorum. Boraboya sadece antolojide yeşilırmak gurubu üyeleri gidiyor, şayet antolojideysen senin de guruba girmeni ve Amasya'da sizleri de tanımak isterim. Bu yazdıklarınla seni çift hemşehrim ilan ediyorum, hem mersin'den hem de Amasya'dan. teşekkürler selamlar...
Ablacım, Amasya'nın yaşayan en büyük değerlerindensin. "Marka Şehir" projesinin "marka şair"i olan senden Amasya şiirlerinin en güzellerini okuyoruz. Adın, andığın isimler gibi bu şehrin kaydına düşsün. Saygı ve muhabbetle...
Sevgili ablam, uykulu halimle yaptığım için iki-üç yerde hatalı kayıt olmuş. Ben şimdi dışarı çıkmak zorundayım. Akşama yeniden yapıp yollayayım sana. Bunu kaldır istersen ablacım.:( Üzgünüm.
Tarihe malolmuş bir aşk ve Şehir. Hep doğup büyüdüğüm Safranbolu'mun evlerine benzer evleri. Çok güzel anlatmışsınız Afet ablam, yüreğinize sağlık. Selam ve Saygımla.
Bu gün okuduğum, şehirlerimizi anlatan 3. şiirdi.Antalya, Denizli ve Amasya Her biri ayrı güzeldi.Ustalar yazınca bana da hayranlıkla okumak düşüyor.Yüreğinize sağlık.Saygılarımla
Bir nefes çekmeliyim tanıdık gazellerle Ya dua etmeliyim kınalanan ellerle Nasibimi keserek bir anda yadellerle Gök gözlü bu kadının yükselirken ağıdı Kömür yasa boyadı kardan beyaz kağıdı Kalemin karasıyla bak haykırdım Amasya’m Kından çekip kılıcı artık kırdım Amasya’m.
dost bir harikasın anlam sevgi derinlik dolu çağlamış gönül kutlar sevgi ve saygı sunarım...esen kal...
Açık hava müzesisin, tarih tadında
Osmanlı'da saray yolu senden geçerdi
Nice şehzadeler sende, kemâle erdi
Elman bir başka tatlı, kirazın başka
Semaverinde çayın, tadı bir başka
Civanmert insanları, bir başka güzel
Yazmakla bitmez ki, bu belde çok özel
buda hemşehrin kardeşinden. Kabul buyurun lütfen.
Şehrimizi çok güzel şiirleştirmişsiniz. Amasya ancak bu kadar güçlü ifade edilebilir. Ablacığım yüreğin dert görmesin.
selam ve dua ile...