Yağmur olur yağarım yemyeşil yapraklara Toplarım şebnemleri güllerin üzerinden Bulutu yapıştırıp dikene pıtraklara Kurtarmayı isterim dünyayı kederinden
Üç elmayı dikerim eteğimin ucuna Dalgalarla dertleşir ayla ederim sohbet İnciler bırakırım şiirin avucuna Zamanla masalın da sonu gelecek elbet
Afet İnce Kırat
Ses tabakası: Altı birimlik bir şiirdir. Birimlerde dörder dize kullanılmıştır. Hecenin 7+7 durağıyla yazılmıştır. Birimlerde abab, cdcd, efef gibi çapraz uyak kullanılmıştır. Uyaklar tam ve zengindir. Şiirde kalın ünlüler ile ince ünlülerin sayısı birbirine eşittir. Buna rağmen bazı dizelerde bazı seslerin yoğunlaştığı görülmektedir. “Şiire taç yaparım şarkıların adından” dizesinde 7 kullanımla “a” asonansı, “Elimdeki defterim kelebek kanadından” dizesinde 7 kullanımla “e” asonansı ve “Onun için belki de şiirim masal gibi” dizesinde 8 kullanımla “i” asonansı iç ahenkte etkilidir. Şiirde yumuşak sürekli ünsüzler çoğunluktaysa da sert süreksiz “k” ünsüzü de 41 kullanımla hissedilmektedir.
Anlam tabakası: Her ne kadar günümüz şiir beğenisinde lirizm, müphemiyet ve şiir dili öne çıksa da Kırat bu şiirinde anlatmaya dayalı (retorik) bir üslubu yeğlemiştir. Bunda işlediği konunun ve hitap ettiği kesimin de etkisi vardır. Şiirle temasının daha kundaktayken başladığından bahsetmiş ve ilk birimde çocukken dinlediği Gül ile Bülbül, Binbir Gece Masalları ve Yüz Sene Uyuyan Prenses masallarına telmihler yapmıştır. İkinci birimde ise Anka ve Kafdağı masal motiflerine yer verildikten sonra bu birimden başlayarak üçüncü, dördüncü ve beşinci birimlerde şiirinin nasıl masal gibi oluşundan örnekler vererek bahsetmiştir. “Gökten üç elma düştü” masal sonu tekerlemesidir. Şair şiirinin sona yaklaştığına bu tekerlemeyle işaret etmiş, “Zamanla masalın da sonu gelecek elbet” dizesiyle de insan hayatının da bir varmış bir yokmuşa döneceğini anlatmıştır.
Obje tabakası: Anka, Kafdağı, gibi masalı çağrıştıran; gül, bülbül, şebnem, çiçek gibi doğayı çağrıştıran; güneş, kuyruklu yıldız gibi astronomik objeler şiirin kurgusunda yer almıştır.
Karakter tabakası: Afet Kırat, genel olarak şiirlerinde masal geleneğinden, masal motiflerinden, masal anlatma tarzından bol bol faydalanmış, daha mutlu olacağını sandığı masalımsı dünyalar kurmuştur. Bu şiirde; şiirlerinde fantastik mekânlar kullandığından, gerçeküstü tablolar çizdiğinden söz etmiştir. Kırat, şiirlerinde mecaz ve imgelere oldukça fazla yer veren bir şair olmasına rağmen özellikle çocuklara hitap eden şiirlerinde ölçü, uyak ve durağın yanı sıra sözcükleri gerçek anlamlarıyla kullanır. Bu şiirde de imgelere yer vermemiş, somut algılamalarını soyutlamamıştır. Anlamın bir dizede bitmesi şekle verdiği önemi göstermektedir. Kırat’ın şiirlerinde Türkçenin gür ahengi işitilmektedir.
Alın Yazısı tabakası: Masal büyüklere de sırlı ve derin gerçekler söyler. Ne şekilde olursa olsun her “masal” bir gün mutlaka bitecektir. Bu varlığın kaderidir.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
MASALDAN DÜŞEN ŞİİRLERİM şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MASALDAN DÜŞEN ŞİİRLERİM şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
biz Uffuk kardeşimiz kadar şiire vakıf olamadığımızdan böyle yorum yapma gücünde değiliz can kardeşiminse anlam dolu şiirlerinin gücü ortada ne diyelim dost kal esenlik içinde...
Aslında içinde anne geçen bir nazirede bulunmuştum ama sizin o şen anlatımınıza ket vurmak istemediğimden eklemedim. Mavi için çok teşekkür ederim. Bu arada şiirleri sessiz okuduğum için hep unutuyorum ses ve yorum da çok içtendi. Nefise hanımın da nefesine, emeğine sağlık. Her daim sevgilerimle...
Her ne kadar gerçekse de yaşamımız masallarda yaşamak istediğim doğrudur, şiirlerimde ondan masalsı bir anlatım vardır. Annem mekanı cennet olsun tahsilli bir kadındı, Her gece anlattığı masallarla yıllarımız geçti. Anlatırken uyuya kaldığı çok olmuştu. Belki de kelimelere hükmedişime o masallar neden olmuştur. Beğeniniz için teşekkür ederim sevgili Kardelen.
Yıllardır kalitesinden ( gerek şiirleri gerekse karakter açısından) ödün vermeyen değerli arkadaşım size saygım güvenim sonsuz her şey için teşekkürler, selametle kalınız.
Değerli şair arkadaşım şiirden uzak kalmak zorunda olduğum bu aylarda arada da olsa örnek çalışma olarak yayınlıyorum, çözümleme demeniz daha öncekilerini de okuduğunuzu gösteriyor, sonsuz teşekkürler saygılar.
Şiir yorumu böyle olmalı Bizler yorum fukarasıyız Gidip şiirlerin altına yorum yapmış olmak için yapıyoruz genellikle...
Fakat bu yetenek hepimizde mevcut değil maalesef. Uffuk beyin kim olduğumu bilmiyorum ama işin erbabı olduğu kesin.
Afet hanım şiiri yorumuyla paylaşmanız eğitici ve öğretici olmuş tekrar okumamı sağladı ve ikinci okuyuşta olağanüstü güzel geldi kulağıma. Bu harika şiirinizi canı yürekten tebrik ediyor selam ve saygılar sunuyorum.
Sevgili Dilek şiirlerin altındakiler yorum değil bunu hepimiz biliyoruz, yorum çok farklı, bilgi, deneyim, zaman gerektiren bir çalışmadır. Ama neden yapılmasın ki arkadaşlara ( okuyanlara) örnek olsun diye paylaştım. Uffuk üyelerimizden birisi, 30 yılı aşkın eğitim almış eğitim vermiş bir edebiyatçıdır. Onun deneyimine bilgilerine kendi adıma söyleyeyim ulaşamam, denemek gerekir. Sevgi ve selamlar.
Her ask kendi masalını yaratırmış derler.Kerevet vardır vuslat vardır çünkü asķ yaşamdaki tüm duyguların bütününü içerir.Siir bu acıdan doyurucu..Çapraz uyaklar Iyi oturmuş yerine.Toprağim şiir yolun açık olsun
Sizin kaleminize de bu yakışır.
Günümün şiiri diyorum.İlhamınz daim olsun.
selam sevgiler.