Hayal, tefekkür, rüya ve sonrası kâbuslar Özgürlüğü susturan kapalı cam fanuslar Gürültülü gün içi; yapayalnız geceler Hürriyet şarkısını fısıltıyla heceler Hayalet gibi gizli bitmeyen düşünceler Silin şu yüzümdeki yorgunluk çizgisini İşitmek istiyorum kurtuluş ezgisini
Nasıl görmez bu gözler ışıkla kamaşırken Nasıl susar bu dilim çavlan gibi taşarken Mutluluk çok uzakta bir çukurda çok derin Rüzgârı tutamam ki hem kuvvetli hem serin Düşlerdeki aşığım beni çeksin ellerin Bir kuş, bir kelebek ol, tebessüm ol yüzümde Bir beyazgül, bir lale, bir bahçe ol gözümde
Yeleleri ateşten gemli ağzı köpüklü Bir kısrağa binerdim sırtımda şiir yüklü Zalimce umutlarla artık ürperiyorum Çıplak hayallerimi sehere veriyorum Gam nakışlı yorganı üstüme seriyorum Arıyorum sürekli bembeyaz sahilimi Ey dalgalar kabarın özgür kılın dilimi
Afet Kırat
ÇÖZÜMLEMESİ
Ses tabakası: Şiirdeki ünlülerin dağlımı eşittir. Yine ünsüzlerden de öne çıkanı yoktur. Yedilik birimlerin kullanıldığı bu şiirde 7+7’lik hece ölçüsü kullanılmıştır. Okuma vurgusunun yanında uyaklar da ahengi sağlayan öğelerdir. Şiirin uyak örgüsü aabbbcc, ddfffgg şeklinde devam eden modern bir yapıdır. Yine “Bir kuş, bir kelebek ol, tebessüm ol yüzümde/Bir beyazgül, bir lale, bir bahçe ol gözümde” dizelerinde olduğu gibi, tekrarlanan sözcükler de şiirin ahengine etki etmektedir.
Anlam tabakası: Şiirde her ne kadar sözcük olarak zikredilmeyip, kapalı cam fanuslar i mgesiyle ifade edilse de ceza evindeki bir tutsağın duygu, düşünce ve hayalleri dile getirilmiştir. Ceza evi dışarıdakilerin göremediği, çıkanların ise içeridekileri unuttuğu, sadece suçluların değil, suç işlediği sanılan insanların da ruhlarına pranga vurulan bir yerdir. Bazen çıkmak için sadece bir iğne deliği vardır, bir gün özgür kalma ışığı oradan girmektedir. Özgürlük, bir insanın sağlıktan sonra sahip olacağı en değerli kavramdır. Özgürlüğün değeri özgürlük elden gidince daha çok anlaşılır. Her ne kadar mutlak özgürlük yoksa da bazen insanların temel özgürlükleri bile cezaevleri tarafından kısıtlanmaktadır. Özgürlüğün bir kapısı da isyana açılır, şiir öznesi bu bağlamda örtük bir isyanını da dile getirmiştir. Şiirde sözcük olarak kullanılmasa da özlem de vardır. Sevilenlerden ayrılmanın hediyesi olan özlem bir bitmemişlik duygusudur. Beklemeyi katlanır kılan da bu duygudur.
Nesne (obje) tabakası: Şiirin ana objesi kapalı cam fanuslar bağdaştırmasıyla i mgeleştirilen ceza evidir. Yine ceza evinde özlemi duyulan kuş, kelebek, gül, lale, bahçe gibi yardımcı objeler de vardır. Ağzı köpüklü kısrak, gam nakışlı yorgan da i mgeleştirilmiş objelerdir. Anlamca ilişkili bu objeler bir tenasüp içerisinde verilmiştir.
Karakter tabakası: Bir kadın şair olan Afet Kırat kendine yabancı olan bir ortamdaki kişi ya da kişilerin duygu, düşünce ve hayallerini hissedip dile getirebilmiştir. Her ne kadar şiir dilinde mecazlara çok yer verse de bu şiirinde hem retorik hem de lirik üslubu harmanlamıştır. Kırat ölçü, durak ve uyak konusunda son derece titizidir. Değil rediften uyak tutmak, yarım uyak dahi kullanmamıştır. Afet Kırat Cumhuriyet Dönemi hece geleneğinin bir şairi olsa da bu şiirde olduğu gibi kullandığı biçim ve yarattığı i mgelerle yenilik arayışının yüzüdür.
Alın yazısı (kader) tabakası: Toplum içinde yaşamanın kuralları vardır. Bu kurallardan suç sayılan fiilleri işleyenler ya da işlediği sanılanlar ceza evlerine atılmaktadır. Ceza evinde de olsa insan duyan, düşünen, hayal kuran bir varlıktır. Umut insanların yaşama devam etmesini sağlayan en önemli olgudur. Her ne surette olursa olsun umudun yitirilmemesi gerekir. Şunun da unutulmaması gerekir ki umut, genellikle arkasından hayal kırıklığı da geldiği için üzüntüye giden yolun başlangıcı olarak kaderimize yazılmıştır.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Özgürlük şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Özgürlük şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Burada okuduğum hemen hemen ilk şiir. Şiiri sevmesem de anlamasam da bu yazı kalbe dokunan türden. Şiirden dediğim gibi pek anlamasam da imgeler şahane. Tekrardan tebrik ediyorum bu güzel şiiri yazdığınız için hocam.
"Defalarca okudum" eyleminize ben de katılıyorum. "Şair burada ne demek istemiş?" sorusunun cevabı başka, biz okuyucuların ne anladığı nasıl yorumladığı başka, hele ki şairin örneğin bir çocuğunun hapiste olduğunu var sayarsak onun ağzından yazılmış desek şiirin ne demek istediği daha da başka. Sizi bilmem ama bu şiirin üzerinde ben epey çalışırım.
Ben olsam bu şiirin adını Özgürlük değil de Şiirin Ezgisi koyardım.
Şiirde birbirinden güzel i mgeler var: ” Özgürlüğü susturan kapalı cam fanuslar”, “Gam nakışlı yorganı üstüme seriyorum” gibi.
Uyak düzeni yeni olan modern bir şiirdir: aabbbcc, ddeeeff, gghhhıı
Noktanın şiire kattığı bir şey yok. Üçüncü dizedeki “Gürültülü gün içi” durağından sonra konacak bir noktalı virgül, dikkatsiz okuyuştaki anlam karışıklığını önler.
Bir kuş, bir kelebek ol tebessüm ol yüzümde Bir beyaz gül bir lale bir bahçe ol gözümde. Burada üstteki dizeye niye virgül konduysa alttaki dizeye de virgüller konulmalıydı.
Bilgisayarıma saf şiir nedir diye yazdım ve şunları okudum: “1- Duygular ve izlenimler doğrudan değil alegori ve metafor yapılarak anlatılır. 2- Şiirde sade ve anlaşılır bir üslubun yerine dolambaçlı ifadeler ve karmaşık i mgeler kullanılır. 3- Sanat sanat içindir ilkesini savunan saf şiir temsilcileri, eserlerinde toplumsal meselelere değinmemiştir” Bu ölçüyle ölçüldüğünde bu bir saf şiir.
Şiir bir şey anlatmaz düşündürür, hissettirir, çağrıştırır; çünkü farklı anlam katmanları vardır. Herkesin şiirden aldığı kendi kabı kadardır.
Ahmet Haşim Piyale isimli kitabının önsözünde: “Şiirin asıl özelliği duyulmaktır. Dil bir açıklama vasıtası değildir, şiirin doğduğu yer şuuraltıdır. Konu terennüm için bir vesiledir.” demiştir.
UFFUK tarafından 4/17/2022 11:18:26 AM zamanında düzenlenmiştir.
Ey dalgalar kabarın özgür kılın dilimi.
Eyvallah .Saygılar sunuyorum.