(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
***Kırma Ne Olur*** şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
***Kırma Ne Olur*** şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Mısra başlarında da kafiyenin kullanıldığı farklı bir deneme, ilk elli şiir içinde bulunmasında sakınca yok. Bence son beyit çıkartılırsa şiirin adı da askerdeki oğluma olursa daha etkili olur sanırım.
Evet bence de ders bu.Teşekkürler Afet Ablam keşke herkesin görebileceği bir yerde olsaydı.Ben de kopyalayıp alıyorum izninizle...Sonsuz teşekkürlerimle.....Saygı ve sevgiler....
neredeyse demekte başı ve sonu yaptın ortadakileride yapacaktın nerdeyse:)) onu demek istedim hem bu yazıyı kopyalıyorum ders niteliğinde üşenmeden neler yazmış ya:) kalemine kelamına sağlık ablam sevgilerimle
- Tam cinas: anlamları farklı olsa da kelimelerin her yönüyle birbirine uygun olması sonucu meydana gelen cinastır. A- harflerin uygunluğu, B- harflerin sıralarının uygunluğu, C- harf sayılarının uygunluğu, D- harflerin okunuşlarının uygunluğu ( hala ve hâlâ tam cinas olamaz) Aynı zamanda tam cinasın çeşitlerinden olan MÜSTEVFA CİNAS (söz konusu kelimelerin birisi isimken diğeri fiildir bu çeşitte) de denilebilir.
“Çağlar” geçse üstünden tükenmez bende aşkın “Çağlar” içimdeki gam çağlayan kadar taşkın.
“Ferim sensin” demiştim düzen kurdum “kuralı” Neferim sensin bil ki budur aşkın ”kuralı.”
MEFRUK CİNAS:
İmlası farklı okunuşu aynı olan kelimelerden meydana gelen cinas türüdür.
Sal artık coşkun suya hırs ve k”in sandalını “ Al yeni baştan yeşert kırmaz “insan dalını.”
3-YARI CİNAS: tam cinasta olduğu gibi dört yönden de uygunluk yaksa yarı cinas meydana gelir.( . A- harflerin uygunluğu, B- harflerin sıralarının uygunluğu, C- harf sayılarının uygunluğu, D- harflerin okunuşlarının uygunluğu) tam cinasta bu dört unsurun varlığı aranırken yarı cinasta herhangi birisinin yokluğu aranır.
Yarı cinası önce dörde ayırırız.
LAHİK CİNAS: kelimelerde sadece bir harfin uyumsuzluğu sonucu kabul edilen cinas çeşididir.
Fırtına mı yakmıştı, gözünden hüzün damlar
Sırtına mı yüklenmiş buluttan düşen gamlar?
Beyitteki fırtına ve sırtına lahik cinası meydana getirir. B-NOKSAN CİNAS: cinas yapılan kelimelerde harflerin sayıları bakımından uyumsuzluk varsa noksan cinas meydana gelir. Bu uyumsuzlukta üç ihtimal vardır:
a) Mutarraf cinas: cinaslı kelimelerden birisinin başında fazla bir harf vardır.
İnsan gerçekten de alıştğının dışında yazdığı zaman şiirden başka keyifler de çıkarabiliyor. Şiir başında kafiye düzenini ilk kez gördüm. İnsa değişikliği gördükçe de zaman zaman uygulamak istiyor. Güzel beyitlerle bezenmiş şiiriniz okunaklıydı. Saygılarımla
şimdi nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama Türkler ilk önce kafiyeyi dize başlarında kullanırlarmış,oradan esinlenerek denemiştim.arkadaşlarımda denerse mutlu olurum zira amacımşiirehizmettir. teşekkürler.
oldukça lezzetli ve mahir bir çalışma kesinlikle... dize başlarında da kafiye kullanmak ayrıca övgüye değer. tamamı anlamlı bütünlüklü ve usta elden çıktığını haykıran esaslı dizeler...
Tek şey söyleyeceğim ablam. Eserinizde de gösterdiğiniz gibi: ŞİİR SANATTIR. Emeğinize, yüreğinize sağlık, iyi ki varsınız. Bu arada hayırlı teskereler dilerim, çünkü bilirim ki analar da oğullarıyla birlikte askerlik yapar, kendi evde olsada aklı kışladadır. Selam, saygı ve hürmetlerimle.
Bence son beyit çıkartılırsa şiirin adı da askerdeki oğluma olursa daha etkili olur sanırım.