Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - pitigrilli

YALAN

( 4 kişi )

4

Yorum

6

Beğeni

5,0

Puan

105

Okunma

YALAN

Yalan…
Bir insanın gözlerinin içine baka baka gerçeği öldürmesidir.
Sessizce, utanmadan, kalbinin üstünden geçerek…
Sen bana yalan söylemedin sadece,
Beni o yalanın içinde yaşattın.
İnandım… çünkü kalbim kirli değildi.
Ama sen, temiz bir kalbi kirletmeyi seçtin.
Bir sözünle umut verdin,
Bir yalanınla içimi mezara çevirdin.
Şimdi sor bana…
Gerçek mi daha acı, yoksa senin gibi birinin gerçeği yok sayması mı?
Yalan, sadece dudaktan çıkmaz…
Yalan, bakışta saklanır,
Sarılışta gizlenir,
“Seviyorum” derken bile ihanet eder.
Sen bana yalan söyledin…
Ama en çok da kendine.
Çünkü bir gün herkes susar,
Ama insan kendi vicdanından kaçamaz.
Ve ben artık şunu öğrendim;
Yalan söyleyen kaybetmez sanır…
Ama en büyük kaybı yaşar:
Gerçek bir kalbin duasını…



Ve bilirsin…
Bir yalanın ömrü uzadıkça,
İçindeki insanlık biraz daha ölür.
Sen her seferinde yeni bir yalanla kurtulduğunu sandın,
Ben ise her defasında biraz daha sustum.
Çünkü bazı gerçekler bağırılmaz…
İnsanın içine çöker, sessizce yakar.
Gözlerine baktığımda artık seni görmüyorum,
Sadece ustaca kurulmuş bir hikâyenin
En kirli satırlarını okuyorum.
Sen yalanlarına sığınırken,
Ben doğrularımla yalnız kaldım.
Ama şunu unutma…
Yalnızlık insanı öldürmez,
Yalanla yaşamak öldürür.
Bir gün biri sana gerçekten inandığında,
İşte o gün anlayacaksın beni…
Ama geç olacak.
Çünkü güven bir kere kırıldı mı,
Ne özür toplar parçalarını,
Ne de zaman onarır.
Ve ben…
Artık ne senin sözlerine açım,
Ne de gözlerine inanacak kadar safım.
Çünkü öğrendim;
En ağır yalan,
Seviyormuş gibi yapmaktır…

Paylaş:
6 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Yalan Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Yalan şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
YALAN şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Kul Yorgun
Kul Yorgun, @kulyorgun
4.4.2026 12:22:47
5 puan verdi
Bu şiir, yalan üzerine yazılmış oldukça sert, acı ve derin bir hesaplaşma metni olmuş.

En vurucu ve güçlü dizeleri şunlar:

“Sen bana yalan söylemedin sadece, / Beni o yalanın içinde yaşattın.”
“Bir sözünle umut verdin, / Bir yalanınla içimi mezara çevirdin.”
“Yalan, sadece dudaktan çıkmaz… / Yalan, bakışta saklanır, / Sarılışta gizlenir…”
“En ağır yalan, seviyormuş gibi yapmaktır…”

Şiir baştan sona yalanın sadece bir kelime olmadığını, aynı zamanda bakışta, dokunuşta, sarılmada ve “seviyorum” demekte bile var olabileceğini çok net ve acımasızca anlatıyor.


Şair sadece karşı tarafı suçlamıyor, aynı zamanda “en çok kendine yalan söyledin” diyerek ihanet edenin de büyük kaybı yaşadığını söylüyor. Bu, şiire derinlik katıyor.

Dil akıcı, duygusal yoğunluk yüksek ve okuyanın içini acıtan bir samimiyet var. Özellikle “güven bir kere kırıldı mı, ne özür toplar parçalarını, ne de zaman onarır” bölümü çok gerçekçi ve ağır.

Kısacası, yalanın insan ruhunda açtığı yarayı, güvenin bir kere kırıldıktan sonra geri gelmediğini ve “seviyormuş gibi yapmanın” en büyük ihanet olduğunu çok etkili bir şekilde işlemişsin.

Kalemine sağlık.
☕✍️🙏
ramazancelik
ramazancelik, @ramazancelik
4.4.2026 10:08:19
yalanın sadece karşıdaki insanı aldatmak değil, aynı zamanda güveni, masumiyeti ve kişinin kendi insanlığını yok eden yıkıcı bir eylem olduğudur.kalemin daim olsun inşallah
Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
4.4.2026 09:42:27
5 puan verdi
Şiiriniz, yalanın insan ruhunda yarattığı derin çatlakları ve güvenin kırılmasının acısını çok güçlü bir şekilde aktarıyor. Her dize, okuyanı adeta bir iç hesaplaşmanın içine çekiyor: “Bir sözünle umut verdin, / Bir yalanınla içimi mezara çevirdin” gibi dizeler hem hüzün hem de hayal kırıklığını çıplak bir biçimde gösteriyor. Yalanın sadece sözcüklerde değil, bakışta, dokunuşta ve davranışta da var olabileceğini vurgulamanız etkileyici bir derinlik katıyor.

Yüreğinize sağlık, duygularınızı ve gerçek yaşamın acısını böylesine net ve yoğun bir şekilde dile getirdiniz. Tebrik ederim, nice güçlü ve içten eserlerde buluşmak dileğiyle. Selam ve saygılarımla.
Güneşin Kızı Zehra
Güneşin Kızı Zehra, @gunesinkizi1
4.4.2026 09:17:56
5 puan verdi
Yalan, ihanetin ve yalanın ruhu nasıl yıprattığını tüm çıplaklığıyla anlatıyor; duygular yoğun ve acı ama aynı zamanda bir bilgelik taşıyor. “En ağır yalan, seviyormuş gibi yapmaktır” dizesi tüm metnin özünü özetliyor.

“Bir kalbin sessiz çığlığıdır yalan,
Görünmez ama derin yaralar açar.
Güven kırıldığında zaman onarmaz,
Ve insan yalnızlığın içinden güçlenir.”

Yüreğinize sağlık değerli şairem, bu derin ve sarsıcı dizeler için tebrik ederim. Selam ve sevgilerimle, esenlikler dilerim.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL