(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
⚘YOL/A/ÇIK⚘ şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
⚘YOL/A/ÇIK⚘ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Merhaba abi İşten fırsat bulup yeniden şiirinde soluklandim Ruhum ferahlıyor kaleminden düşen her satırla Cinasları güzelliği şiirin derlinliği Yerini hak eden bir şiir Eyvallah başarılarin bitimsiz olsun Güne yakışan bir hece her hecen gibi Saygi selam dua ile
Merhaba kıymetli Mecit ağabeyim, merhaba gönül dostum, merhaba değerli hocam...
Ağabey yine yeni ve yeniden ne kadar derin ve usta bir kalem olduğunu ve boşuna kalemine gıpta etmediğimi ve kalemine denk gelmenin şükrü içerisinde selam ve saygılarımı sunuyorum.
ALLAH bu dünyada ve gerçek dünyada yolunu hep açık eylesin inşallah.
Ağabey hep var ol ve bize yol göstermeye devam et.
Selam, saygı ve hürmetlerimle ellerinden öpüyorum ağabeyim .
Okuyarak doğruları sezmeyi Dikkat edip güzelini yazmayı Maneviyat deryasında yüzmeyi ALLAH dostu Mecit (ağabey) kuldan öğrendik
Merhaba canım Kardeşim. Samimi ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. İnsanın sizler gibi gönül güzelliği kalemine, klavyesine yansıyan gönül dostlarının olması ne büyük mutluluk.
Rabbime şükürler olsun.
Ustaca yazdığın dizelerini okuyunca kendimi yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş gibi hissettim. Zira; Fatih Kardeşimin doğruları sezmekte, güzel yazmakta, maneviyat deryasında yüzmede kimsenin yardımına ihtiyaç duymayacak îman, ihlas ve beceriye sahip olduğunu hissedebiliyorum.
Kaldı ki; bu satırların sahibi henüz talebeliğin hakkını verebilmiş değil ki, öğretmenlik haddine olsun.
Rabbim bizi haddini bilip, hakkıyla kendisine kulluk edenlerden eylesin.
Yaşam yolunun imtihan duraklarını açık , seçik, ihlaslı bir yürekten dizelere damıtan değerli eseriniz, defalarca okunmalı, anlaşılmalı, üzerinde derince düşünmeli ki ruh kendini tartsın, biçsin yolunun doğruluğunu, eksikliğini kavrayabilsin; engel taşlarını ayıklayarak hayat yolculuğuna devam edebilsin.
Baktık ki bugün yol açık, biz de biraz yola çıktık. Zaman zaman oldukça anlamlı ve güzel şiirler okuyoruz. Bir zamanlar “antoloji”de olduğu gibi. Değerli Macit Aktürk’ün şiirlerini daha önce de defalarca okumuşumdur. Oldukça anlamı ve güzel bir şiir. Dolu dolu bulduğum şiirlerinden biri. Kendilerini içtenlikle kutluyorum. Anlam bütünlüğü, üslubu, şiir özellikleri bakımından takdir etmekten başka söylenecek sözüm yok. Hani “amasız, lâkinsiz, ancaksız” olsun, sonradan devam edeceğimiz cümleler deriz de… Ne yapalım, göz görünce dil durmuyor. Umarım Macit Beyler anlayışla karşılarlar. . İlk söyleyeceğim, noktalama işaretlerini çok fazla kullanmamak gerektiği olacak. Kullanacaksak aynı tarzda ve yerinde kullanmak olmalı. Misal, ilk dörtlüğün 1. Ve 3. dizelerindeki hitap şekli aynı değil mi? Aynıysa -ki aynı- “;” işaretini kullanmaya ne gerek var? İlla büyük harf kullanacaksak 1. dizedeki “… O!” dan sonra, yani ünlem işaretinden sonra 3. dizede olduğu gibi, büyük harf kullanmamız gerekmez mi? . 6. dörtlüğün ilk dizesi “Hakk …” ile başlıyor. Sizin gibi pek çok arkadaş bu kelimeyi maalesef yanlış yazıyorlar. Doğrusu “Hak”tır. Ancak ve ancak “Hak” kelimesinden sonra sesli harfle başlayan bir ek getirilirse “Hak- k- ı, Hak - k-a” gibi çift “k” ile yazılır. Takdir her daim şairindir elbet. Yine belirtmeliyim ki, amacım tereciye tere satmak değil. Ders vermek gibi anlaşılırsa yazdıklarım, asla böyle bir niyetim yok. Ne haddime!... . . . Öylesine güçlü dizler var ki şiirde… Özellikle dörtlüklerin son dizeleri. Mihenk taşı gibi yerleştirilmiş şiire. Beyinlere nakşediliyor, yüreklerde iz bırakıyor. Akıl ve mantığı doğru yola sevk ediyor. Şiirin başlığı gibi insana gideceği yolu açıyor. Nasıl yaşamamız gerektiği; ahlakın, dürüstlüğün, inancın, dinin, diyanetin ne olması gerektiği hakkında şiirle anlatılabilecek çok müstesna bir kültür, bilgi ve inanç yoğunluğu ve üslubu ile adeta özet geçilmiş. Anlam ve anlatım yönüyle çok güçlü bir şiir. . Bütün içtenliğimle kutluyorum. Saygı ve selamlarımla… . Hikmet Çiftçi 21 Kasım 2024
Haklısınız Hikmet Hocam. Kaleme kıvam kazandıran eleştirilerin önem ve değerini bilmeyen "büyük" şairlerimiz var.
Bahsettiğiniz o yorumunuzu okumuş, akıbetini hissetmiştim.😊 Yanılmamışım maalesef.
Emeğinize yazık olmuş.
O şiirinin altındaki kendi yorumunda ilan ettiği linklere bakınca Nobel'i eksik bir Edebiyatçı olduğu zannediliyor, lakin henüz düzeyli bir yoruma cevap vermekten, teşekkürden aciz.
Anlayışınıza ve gösterdiğiniz olgunluğa çok teşekkür ederim. Herkes aynı anlayışı ve olgunluğu maalesef gösteremiyor. Diğer şiirin şairi, kendimce hatalı gördüklerimi yazdım diye yorumumu kaldırdılar, beni engellediiler. Benim için dert değil. Ancak bzim emeğe gösterdiğimiz saygıyı ve samimiyeti "şair yürekliler" gösteremeyince içimden yazmak gelmiyor. Sonra kendime kızıyorum, "sana ne, el alenmin yazdıklarından" diye, hayıflanıyorum. Pofpofçu olamıyorum. Yiğidin hakkı yiğide. Şiirinizdeki "Hakk /Hak" elbette ki Allah anlamında veya yerine.... Yoksa," hak -hukuk" anlamında kullanmamışsınız. Hoşgörünüz için tekrar teşekkür ediyor,hayırlı, huzurlu akşamlar diliyorum.
"... Hani “amasız, lâkinsiz, ancaksız” olsun, sonradan devam edeceğimiz cümleler deriz de… Ne yapalım, göz görünce dil durmuyor. Umarım Macit Beyler anlayışla karşılarlar"
İfadenizde muhtemel bir tepkinin ürkekliği, endişesi seziliyor.
Oysa bu kalemi az da olsa tanıyan herkes bilir ki; niyet halis ve üslup nezih olduktan sonra, eleştiriler için en müsait ve uygun sayfalar sayfalarımdır.
Hele de, en kıymetli sermayemiz zamandan feragatle, dizelerimizi yoruma değer bulup, eksik olduğunu düşündüğü hususları açık yüreklilikle belirten bir kalemdaşımıza her zaman için hazır, cânıgönülden sonsuz teşekkürlerimiz vardır.
İçine israf derecesinde serpiştirilen övgülerin gölgesine rağmen, ışıltısından büyük mutluluk duyduğum eleştirilerinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim.
Dikkatle incelediğimde;
"... lla büyük harf kullanacaksak 1. dizedeki “… O!” dan sonra, yani ünlem işaretinden sonra 3. dizede olduğu gibi, büyük harf kullanmamız gerekmez mi?"
sorunuzun isabetli olduğu ve gözümden kaçtığı anlaşılıyor.
"...6. dörtlüğün ilk dizesi “Hakk …” ile başlıyor. Sizin gibi pek çok arkadaş bu kelimeyi maalesef yanlış yazıyorlar. Doğrusu “Hak”tır. Ancak ve ancak “Hak” kelimesinden sonra sesli harfle başlayan bir ek getirilirse “Hak- k- ı, Hak - k-a” gibi çift “k” ile yazılır"
TDK kurallarına göre haklısınız. Lakin; hukuksal "hak"tan ayrı bir anlamı olması ve yazarken duygularımı daha güzel yansıttığını hissettiğim için bu şekilde yazmayı "tercih" ediyorum.
Bu yorumda gerek görülüp dile getirilmeyen bir yanlışımı, bir zaafımı da bu vesileyle dile getireyim;
"Külah" tabir ettiğimiz, "İnceltme İşaretleri" hususunda da TDK kurallarından ziyade, içime sinen, farkı farkettirecek şekilde yazmaktayım.
Türk Dili ve Türkçemiz konusunda şuurlu her Türk gibi ve kadar hassas olmakla birlikte, -belki de sıradan bi "şair" olmanın rahatlığıyla- "Kırmızı Çizgileri" ihlal etmekteyim.
Farkındayım.
Müptelasına sigarayı bıraktırmanın zorluğu gibi bir şey.
Selâmünaleyküm! Arada bir uğrayıp en azından günün seçkisine göz atmak ihtiyacı duyuyorum. Bugün de öyle oldu. İyi ki açmışım defteri... Tebrik ediyorum Mecit Bey Kardeşim. İlhamınıza ve ömrünüze bereket dileğiyle kalbî selâmlarımı iletiyorum. Muhabbetle...
Günün Şiirini ve Şairini yürekten kutluyorum. Yüreğinizin coşkun sesi susmasın, kaleminizin mürekkebi kurumasın sonsuza dek, engin gönlünüz hep var olsun Üstadım. Tebrik ederim. Saygılarımla.
Günün şiirini ve değerli şairini yürekten kutluyorum yüreğiniz dert görmesin kaleminiz daim olsun hocam ihlas dolu duygularla yazılmış harika şiirinizi beğeniyle keyf alarak okudum nice şiirlere inşallah Sonsuz saygılarımla
Hiç bitmesin istediğim şiirlerdendi, zira dil, ilim, işleyiş her mısrada ilmek ilmek yüreğimize sirayet etti kalemden, inşallah öğrenenlerden oluruz zira görmek başka bakmak başka, bilmek başka öğrrnmek başka Üstadı, kıymetli kalemi ve değeeli seçkiyi kutlarım Fazlasıyla hak eden bir eser Selamlar saygılarımla
Kanaviçe tadında o ilmek ilmek işlediğiniz şiiriniz harika tüm şiirleriniz gibi kutluyorum seni şairim kalemine yüreğine sağlık kal sağlıcakla selamlar saygılar sunuyorum efendim nice şiirlere
Biz de şiirde ihlası tefekkürü sizden öğrendik hocam. İlim irfan sahibi kalemden şiir okumak ayrı bir tat. Kaleminiz gönlünüz var olsun değerli abim. Selam ve hürmetle.
Kainatı ve olayları okumasını öğrenenlere ne mutlu.Nefsini terbiye edenlere ne mutlu.Öyle bir kapı aralamışsınız ki muhteşem şiirinizle..Okuyanın öğrenememesi imkansız.Üstadı selamlıyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.
Saygıdeğer üstâdım, Şiirinizi gördüm, okudum ve güne de seçtim daha iyi bir şiir olma ihtimali olmadığı için. Yorum Sezar'ın sözü gibi oldu:)) ama yaptığınız yoruma yazdığım cevapta olduğu gibi yola çıkacağım için yorum yazamamıştım. Sizin destansı şiirlerinize alıştığımız için dokuz kıta bile uzun sayılmıyor, her dörtlüğü birbirinden güzel ve anlamlı, tefekkür ettiren, ihlâs dolu duygularla harika yazılmış yürek sesinizi gönülden kutluyorum tebrikler. Seslendirme olmasa bile bizi fazla bekletmeden şiir eklemeyi ihmal etmeyin. Her şey gönlünüzce olsun ve yolunda gitsin inşallah. Sonsuz selam, duâ, sevgi ve saygılarımla🦋🌺🌸🌷🌹💐 Allah'a emanet olun.
Gönül kapıma bırakılmış samimi teveccühlerinizden birinin daha ağırlığını yüreğimde hissederken;
Cesur idim cahil iken Yenemezdi ordu beni Ne kar-boran ne de diken Bu yorumlar yordu beni
demek geldi içimden Şükrü Hocam, değerli Dostum.
Şükür ki; kalemim hep haddini bildi bu güne kadar. Bundan sonra da inşallah.
Seyahat sırasında bile Deftere bu kadar yakın olmanız beni artık şaşırtmıyor. Keşke; intihal olduğu açıkça belli olan emek hırsızlarına karşı son zamanlarda eski duyarlılığı göstermeyen Site Yönetimi de; konuyla ilgili rahatsızlıklarını, tepkilerini, haklı kızgınlıklarını ifade eden şiirlere, yorumlara... haykırışlara kayıtsız kalmayıp, Edepli Edebiyata sizin kadar katkı sunsa... sunabilse.
Umalım ki; Yönetim bu satırları bir şekilde farkedip, konuyu ayrıntılı şekilde kaleme alan Şükrü hocamla irtibata geçsin.
Hislerim; Sitenin kan kaybettiğini söylüyor.
Umarım yanılıyorumdur.
Hayırlı seyahatler, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim Şükrü Hocam.
"Tatbikinden süzüp dinde ’asıl’ı Başımıza tâc eyledik Resûlü Güzel ahlak, ar-adâbı, usulü El Emin’den, ilm-i hâlden öğrendik"
Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu. sahabe-i kiramdan Enes ibn-i Malik bir gün Resulümüze uğrar ve bir soru tevcih eder: --ey Allah'ın resulü, günlük sohbetlerimizde din konusunda ihtilaf halindeyiz, sizce öz olarak İslam dini nedir? diye sorar. Peygamberimiz yerinden doğrularak; --vallahi de din GÜZEL AHLAKTIR! --BİLLAHİ DE DİN GÜZEL AHLAKTIR ben ahlakı düzeltmek için gönderildim ya Enes!
bu bağlamda çok takdire şayan okuma hazzı ve lezzetiyle dopdolu müstesna bir şiir okudum. tebrikler, selam ve de saygılar sunuyorum...
Bu şiirden amaç; farkettiğiniz ve belirttiğiniz gibi; Peygamber Efendimize sorulan o önemli soruya verdiği anlamlı ve öğretici cevabı unutan dimağlara hatırlatmaktı. Haricindeki dizeler herkesin bildiği, gördüğü dolgu mahiyetindeki gerçekler zaten.
Güzel bakmış, güzel görmüş, çok da güzel ifade etmişsiniz Halil Şakir Hocam.
Bu kadar güzelliğe bir teşekkür az gelir, farkındayım. Üstünü bol mavili sevgi ve hürmetimle tamamlamaya çalıştım.
'Varsın gafil kibre kursun çarkını Teşhir etsin tende samur kürkünü İpek bezin sair çuldan farkını Her kabirde yatan lalden öğrendik' Her kıta ayrı bir güzellik ayrı bir tat. Tebrik eder sıhhat ve afiyet dilerim kıymetli hocam.
İşten fırsat bulup yeniden şiirinde soluklandim
Ruhum ferahlıyor kaleminden düşen her satırla
Cinasları güzelliği şiirin derlinliği
Yerini hak eden bir şiir
Eyvallah başarılarin bitimsiz olsun
Güne yakışan bir hece her hecen gibi
Saygi selam dua ile