Bahar geldi nihayet çiçekler haşır neşir Doğanın uğultusu kalpte uhrevileşir Filizleri fırlattı hıçkırığı toprağın Su yürüdü sapına küçük yeşil yaprağın Huzur buldu gönüller rüzgârın nefesiyle Şenlendi gülistanlar serçelerin sesiyle Gökyüzünde güneşin bitmez hüznü silindi Yedi renk ışığıyla arzın üstüne bindi
Bahar geldi umutlu, ölümden korkan canlar Neşelendi canlandı uyuyan heyecanlar Sitem etti sessizce ak papatya bahara “Geç kaldın düşecektim toprak altında hara” Özgür kıldı nergisler mis gibi kokusunu Arılar uçuştular bölerek uykusunu Kelebekler kurtuldu örülü kozalardan Kahkahalar yükseldi sarı mimozalardan
Bahar geldi nihayet ne gam kaldı ne kasvet Âşıkların gözünde ısrar eden bir davet Al güller bülbülüne kırmızı şarap sundu Hak katında yazılmış bu hal sanki efsundu Cilveli bir tebessüm dudaklara saplandı Güneş doğdu simalar mutlulukla kaplandı Bahar geldi gitmesin mevsimleri alalım Hazan kalsın yerinde yazı kışı salalım. ***********
Ses tabakası: Üç birimden meydana gelmiş bir şiirdir. 7+7 duraklı hece ölçüsüyle yazılmıştır. Uyak düzeni aa, bb, cc diye devam etmektedir. Tam ve zengin uyak kullanılmıştır. Şiirde kalın ve ince ünlülerin sayıları neredeyse eşittir. Türkçede nispeten az kullanılan “u” (38), “ü” (28) bile şiirdeki ses cümbüşüne eşlik etmiştir. Yine her dizede n,r,l yumuşak sürekli ünsüzleri de bol bol kullanılmıştır. Sert ünsüz “k” (37) bile şiire bir harmoni vermektedir. “Neşelendi canlandı uyuyan heyecanlar” dizesinde hem altı kullanımla “n” aliterasyonu hem de beşer kullanımla “e” ve “a” asonansını duymaktayız. “Bahar geldi” sözcük grubunun tekrarı da başka bir ahenk unsurudur.
Anlam tabakası: Kırat’ın şiirlerinde sıkıntı ve keder ağırlıklı duygudur; ama bu şiiri diğer şiirlerinden farklıdır. Bu şiir bir bahariyedir. Bahariyeler aslında Divan edebiyatının bir şiir türüdür. Baharın gelişini, doğadaki değişimleri, çiçeklerin açmasını, kelebeklerin uçmasını konu edinen kasidelerdir. Kırat şiirini kaside biçiminde değil, mesnevi biçiminde uyaklandırmıştır; ama şiirini beyitlere değil, “Bahar geldi” söz grubunun tekrarlandığı üç birime ayırmıştır. Her üç birim anlamca bir birinin devamıdır. Şiirde geçen haşir neşir, çevresindekilerin işleriyle kaynaşma; uhrevileşmek, öteki dünyayı düşünmek; kasvet ise, sıkıntı, gam, karanlık anlamlarında sözcüklerdir. Şiirde baharda meydana gelen değişiklik ve bu değişikliğin baharı temsil eden objeler üzerindeki etkisinden söz edilmektedir.
Obje tabakası: Toprak, çiçek, filiz, yaprak, arı, kelebek, nergis, papatya, mimoza gibi baharı çağrıştıran sözcükler şiirin objeleridir. Şiirde teşhis (kişileştirme) sanatına da vardır. Şiirdeki objelerin tümü hareketlidir. Bu hareketlilik çekimli eylemlerle sağlanmıştır.
Karakter tabakası: Bahar, her canlı üzerinde yaşama yönelik hareketlilik oluşturmaktadır. Şiirin öznesi de bu canlanmanın etkisindedir. Kırat’ın yeni ve zengin hayalleri vardır. Yüksek öğrenimi olmasa da Divan edebiyatındaki mazmunların birçoğunu bilmekte ve kendi modern şiir tarzında kullanabilmektedir. “Al güller bülbülüne kırmızı şarap sundu” dizesindeki kırmızıgülün renginden dolayı kadehin içindeki şaraba benzetilmesi Divan edebiyatının bir mazmunudur. Şair bahariyesine uygun bir ruh hali içerisindedir. Baharda meydana gelen değişiklikler somut betimlemeler ve soyut hayallerle dile getirilmiştir.
Alın yazısı (kader) tabakası: Baharda havaların ısınması, gün ışığından faydalanma süresinin artması, yiyecek bolluğu bitki, hayvan ve insanların üreme çoşkusunu artırmaktadır. “Hak katında yazılmış bu hal sanki efsundu” dizesinin de imlediği gibi bu yaratıcı tanrının/doğanın çizdiği dünyanın kaderidir.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
BAHAR ( Salgını unutalım) şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BAHAR ( Salgını unutalım) şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Afet Hanım maşaallah bahar coşan gönlüyle baharı gözlerimizin önüne tüm haşmetiyle sermiş, biz de haz ve gönlümüzü şenlendiren bir coşkuyla okuduk.Tebriklerimiz, sağlık dualarımız onunla olsun...(Aksakal)
Bahar geldi ne çare evlerde hapis kaldık Korkularla kâbusla birlikte yola daldık. Yazılan şiirlerde türlü türlü acı var Mutlu mevsim desek de sanmayın hüzün savar. Diyelim elbet geçer bu dönemler de hızla Damgasını vuracak belki kara yıldızla. Şifalar dileyelim Baharın hatırına Kara gölge düşmesin şiirin satırına.
Tebrik ederim saygı değer Afet hocam kıymetli ablam kaleminiz yüreğiniz var olsun dolu dolu bir eser okuduk kaleminizden yüreğiniz susmasın nice güzel şiirlere ve günlere
şiiri okuyunca cemreler geldi aklıma.. büyükler tarih tarih bilirdi hepsini.. havaya düştü, suya düşecek en son toprağa mı düşüyordu..?? saygılarımla. sağlık ve huzurla..