Öyle horozlar vardır ki, güneşin onlar öttüğü için doğduğunu sanırlar. atasözü
KADİR TURGUT
KADİR TURGUT

"TAHT VE GÖNÜL"

Yorum

"TAHT VE GÖNÜL"

( 2 kişi )

2

Yorum

5

Beğeni

5,0

Puan

88

Okunma

"TAHT VE GÖNÜL"


Yüreğinde taht kuramadığın bir insanın
Gönlünde sultan olamazsın…
Bu söz, bir kırgınlığın değil,
Hayatın değişmeyen gerçeğidir.
Çünkü her kalp
Kendi kapısını kendi açar,
Ve her gönül
Herkesi buyur etmez içeri.
Sen ne kadar yaklaşsan da,
Ne kadar varlığını hissettirmeye çalışsan da,
Eğer o kalpte sana ait bir yer yoksa
Bütün çaban
Sessiz bir yankıdan öteye geçmez.
Zorla sevdirilmez kimse,
Zorla yer edinilmez bir yürekte,
Ve zorla kurulan hiçbir bağ
Gerçek olmaz.
Bir kalbe girmek,
Sözlerin en güzelini söylemekle değil,
En doğru zamanda
En doğru hissi taşıyabilmekle olur.
Eğer o his yoksa,
Eğer o bağ kurulmamışsa,
Ne kadar yakın olursan ol
Aslında hep uzaksındır.
İşte bu yüzden
Bir insanın dünyasında yerin yoksa
Orada kurduğun her hayal
Kendine aittir sadece.
Sen sultan olduğunu sanırsın,
Ama aslında hükmettiğin tek şey
Kendi yalnızlığındır.
Bir gönül seni kabul etmemişse
Orada kazandığın hiçbir zafer yoktur,
Ve kaybettiğin şey
Sandığından çok daha büyüktür.
Çünkü gerçek değer,
Birinin kalbinde yer bulabilmektir,
Gerçek güç,
Sevilmektir.
Ve insan en çok da burada yanılır;
Sahip olduğunu sandığı şeylerin
Aslında hiç kendisine ait olmadığını
Geç fark eder.
Oysa hakikat çok açıktır:
Kalbe giremeyen,
Gönüle hükmedemez.
Ne kadar beklersen bekle,
Ne kadar umut edersen et,
Eğer o kapı sana açılmamışsa
Orası senin yerin değildir.
Ve bazen
En doğru olan şey
Israr etmek değil,
Kabullenmektir.
Çünkü bazı insanlar
Senin hikâyende yer almaz,
Bazı kalpler
Sana hiç ait olmaz.
Ve bunu anladığın gün
Ne bir tahtın kalır,
Ne bir sultanlık hayalin…
Sadece
Gerçeğin kendisi kalır.

Kadir TURGUT

Paylaş:
5 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (2)

5.0

100% (2)

"taht ve gönül" Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz "taht ve gönül" şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
"TAHT VE GÖNÜL" şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Halil ibrahim bodur
Halil ibrahim bodur, @halilibrahimbodur
29.4.2026 01:33:02
5 puan verdi
Kaleminize gönlünüze çok güzel bir şiir tebrik ediyorum saygılarımla 👏👏
erbensalim
erbensalim, @erbensalim
28.4.2026 23:08:45
5 puan verdi
"Bu eser, insanın en büyük yanılgılarından birine, yani 'sahip olma' arzusuyla 'ait olma' gerçeği arasındaki o keskin farka ışık tutuyor. Şair, bir gönüle girmenin yolunun güçten ya da ısrardan değil, 'en doğru zamanda en doğru hissi taşımaktan' geçtiğini muazzam bir zarafetle anlatmış....Özellikle 'Sen sultan olduğunu sanırsın ama aslında hükmettiğin tek şey kendi yalnızlığındır' tespiti, tek taraflı sevdaların ve karşılığı olmayan çabaların en vurucu özeti olmuş. Şiir boyunca işlenen 'kapı' ve 'taht' metaforları, insanın iç dünyasının dokunulmazlığını ve mahremiyetini hatırlatıyor...Finaldeki 'Bazı insanlar senin hikâyende yer almaz, bazı kalpler sana hiç ait olmaz' vurgusu, yıkıcı bir vazgeçişten ziyade, ruhu özgürleştiren bir kabullenişi müjdeliyor. Hakikati olduğu gibi kucaklayan, gururu değil gönlü merkeze alan, çok derinlikli ve olgun bir kalem....Yüreğinize, kaleminize sağlık Kadir Turgut."
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL