(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
HASLET -II- şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HASLET -II- şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
“ Eleştiri haricinde yorum yapılmaması “ ricasına katılmıyorum öncelikle. İnsanların özgürlüklerine kısıtlama getirmek, onları mealen de olsa şekillendirmeyi düşünmek ne kadar doğrudur düşünmek lazım. Niyetim ve arzum eğer eleştiri getirilmesini istemekse söz ile değil eylem ile bunu desteklemenin daha makul olacağını düşünürüm. Meselâ, bu tür eleştirileri renklere boyar, etkili ve yetkili gibi pâyelerle taltif ederim şahsen…
Türkçeye ve dile daha az hâkim olunan geçmişteki Halk şiirinde, özellikle Ozan geleneğinde ( ki daha çok kulağa hitap ederlerdi) eksik / yarım kelime kullanmak normal karşılanabilir, karşılanabilirdi. Ama bugün bunu aşmamız gerektiğine hep inandım, inanıyorum.
Bu bağlamda, “ Hesab’ ın ardından alıp beratın” mısraındaki “ beratın “ kelimesini ( kafiyesini) ya “beratı “ ya da “ beratını “ olarak kullanmayı ve kafiyeleri buna göre düzenlemeyi daha şık bulurdum.
Özellikle koşmaların ( çünkü koşmalar ayak kafiyeleri ile oluşur) ayak kafiyelerinde anlamın ve vurgunun kuvvetli olması yanında kafiyeyi oluşturan harflerin alfabetik sıralama ile sıralanması çok ayrı bir estetik kazandırır. Elbette yazanın ve okuyanın bunu hissedebilmesi ve tâkip edebilmesi belirli bir seviyeyi aşmayı gerektirir ama aklımızın bir köşesinde bulundurmak, mümkün mertebe yapmaya çalışmak sanırım şiir adına güzel bir ilerleme olacaktır.
Harf sıralanışını bu şiir ile alakalı demedim zaten Mecit Bey. Bu şiirde uyarlanmaya çalışılsa yeniden yazmaktan daha zor olur. Buradaki kafiyeleri örnek göstererek sadece izah etmeye çalıştım. Muhakkak ki, yarım - tam kafiye ayrımı gözardı edilmemeli, harfler birinci ve ikinci olarak düşünülmeli.
Madem bana kasdımı ifade imkânı verdiniz, izah etmeye çalışalım müsadenizle;
Beğenilerin kalemlere güç verdiği, şiir yazmaya teşvik edici etkisi olduğu bir gerçek. Lâkin, övgü ve takdirlerde ölçüyü -maalesef- kaçırmaktayız çoğu kez.
Birileri abartılı, hadsiz övgülerden memnuniyet duyabilir. Hakettiğini düşünebilir. Biz onlardan olmadık, olamadık. Mizacımız bundan sonra da olmasına müsait değil. Bilakis, iltifatta ifrat mahcub ediyor, yoruyor ve çoğu kez cevap yazmakta zorlanıyorum. Bize hitaben yazılmış bir yorumu cevapsız bırakmayı da -nezaketsizlik olarak algılanacağı düşüncesiyle- kendime yakıştıramıyorum.
Rahatsızlığımın en önemli sebebi, yorum yazan dostlarımızın bizi gördükleri noktada, yükseklikte olmadığımızın farkında oluşumuz. "Şiir" adına yazdıklarımızın bazıları gerçekten güzel olabilir. Öyledir de...Lâkin, haddi bilmek gerek. Kim, kime, hangi hakla "pâye" dağıtabilir ki? Bu kadar kolay "göklere çıkarmak", Edebiyat bilgi ve kaleme dökme becerisi ile o sıfatı hakkıyla hakedenlere haksızlık olmaz mı? Usta, Üstad pâye'leri, ya da, en zararsızlarından -harika ötesi- gibi taltifler, övgüler memnun etmek bir yana, üzüntü vermiştir ve bunu artık burada son bir kez dile getirmek gereği doğmuştur. Şiirimizin okunduğunu ve beğenildiğini "beğen" butonuna basarak saniye içinde ifade etmeleri memnuniyetimiz için yeterli. Şayet, sizin bu sayfada yaptığınız gibi, varsa, eleştirilerini yapmaları mutluluğumuzu katmerleştirir. Eleştiriye değer bulmak şiir yazanlar için onur olarak yeter! Yetmeli!...Bence.
Şiir yazanlara "şair" dendiğine göre, evet, biz de şair sayılırız. O kadar.
- Dikkatli gözlerin farkettiği gibi, bazen "kopyala yapıştır" yorumlardan, - Samimi olmayan, "beklentili" karşılıklı övgülerden, yorumlardan, - Riyâkârlıga teşvik ettiğinden, - Övgüde ölçülerin kaçırılmasından, - insanların en değerli servetleri olan zaman israfına sebep olmasından,
dolayı bu "riçâ" da bulundum. Şayet bu bir kusursa, anlayışla karşılanacağını ümîd ediyorum. Bunları belirtirken samimiyetinden ve iyi niyetlerinden asla şüphe duymadığım değerli dostları tenzih ediyor, incitme endişesi yaşadığımı bilmelerini istiyorum. Kastım o degil.
Belki kalemimizle ve şahsımızla fazla uğraşılıp, incinmiş olmamızın da bunda payı vardır.
Şiir ile ilgili tesbitlerinize gelince;
Öncelikle eleştiriye değer bulmanız sevindirici, teşekkür ederim.
1- Şiiri yazdıktan sonra bu dizeyi uzun uzun izlemiştim. Eksik olan o harf söylerken hissedilmiyor ve kulağa da hoş geliyordu da, yazınca farkedildi tabi :)
Bu dörtlüğün yapısını bozmadan tadilat yapmaya çalıştım. Oldu sanırım.
İnceden incedir yolu sıratın Görünce değişir hâlı suratın. Alıp müjdesini Hakk'tan beratın Firdevs bahçesine gelmektir haslet.
2- Söylediğiniz hususu şiirin anlam bütünlüğüne halel gelmeden gerçekleştirmek -en azından bu şiir için- imkânsız.
Zirâ;
"Dost"undan uzakta, "AŞK"tan fîrâri Gezme yaban elde Yorgun Süvâri! Ya Mevlâna gibi, ya Yunusvâri Yanmaktır, pişmektir; olmaktır haslet.
dörtlüğü bu şiirin final bölümü.
Ayrıca;
"almak" ile "çalmak"
kafiyede harf sırası dikkate alınarak sizin belirttiğiniz şekilde yazdığımızda;
"almak" "bilmek"
oluyor, ki, kanımca
almak çalmak
çok daha ahenkli ve hoş duruyor.
Yanılıyor muyum?
Şiir örgüsünde harf sıralaması mı, ahenk mi dikkate alınmalı sizce?
Sayfama renk verdiniz Mehmet Emin ağabeyim.
Tekrar teşekkür eder, herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.
Elestirin icin tesekkür ederim Elif hanim kardesim :)
Hele siir paylasmaya baslayin, o zaman elestiri nasil olur görürsünüz :)
Gerci sizin siirlerde zor ama, ugrasirsak buluruz EVELALLAH :)
Hem bakin, sagolsunlar, Of'lu hocamiz sayfamiza seref vermis, elestirilerini esirgememisler.
Hatirlarsaniz, siz de bir ara mesaj yazip göndermistiniz de, arada bir oldugu gibi, kaybolmustu. Verdigim zahmete üzülmüstüm. Bu kararimda bu da etkili oldu.
Bakin, zaten itiraf etmissiniz! Zor yazmissiniz :(
Sebep olan utansin :))
"Kötü siir" arzunuza gelince...
Zor bee :)) Yoksul yazsin, o becerir :)))
Samimiyetinizden yüz bulduk...verdiginiz tebessümü misliyle iade edelim dedik.
o yüzdeeen olumlu eleştiri devreye girer yani künefe mesela çok severim benim kız ile gideriz meşhur yapan yere hususi ki o tadı alalım diye o gibi sizin sahife hem kebap ardına künefe bir porsiyon yerini tutuyor daaaa geçiyor bile,
her yönden muhteşemsiniz tebrik eder saygılar sunarım
Gönülden kutlarım saygılarımla