Okuduğunuz şiir 6.1.2013 tarihinde günün şiiri olarak seçilmiştir.
gamgâh
Gam tutan bedbahtlardan olma! Aramayı bilen irfanında sevilen, İnsan payına düşen ölümdür, Bildiğin halde nâr yası tutma!
Vakıa, bu karmaşa ölümden midir? sanmam, düşkün insan, çöken, karmaşalar harikası hakikatı ararken ölen mi çok dersin yoksa hakikattan kaçarken ölen mi? nereye baksam bendeyim, bendeli âdemi, başkasından kalan yok payıma bu lâ mâbedi!
gâh kimsenin sözü dinletemediği ölüm, bu dün de sensiz geçtiğinden mi yas tuttu gök? sabır diliyorum coğrafya hocasının bıyıklarına söz ederken infilak ediyor yürekçe akıl kimsenin sözünü yakamadığı soğuk mumların
gök hüzne talip olduğu için mi hep mavi? matem ârifin el çantası, kimi zaman unutulmuş lâkin görmedim yas tutan arif bu gam içinde insan payına düşen ölümden başka ne ki? asla bulamayacağım için bu yas’a seyrangâhlık bende ki sona önden kesilmiş bir bilet asla cüz’i durmuyor korunaksızlık duvarları ışıltı, en sanatkârın çileli yalınlığı ve yalnızlığı
Asla talep edilenden başkasını yaşayamayacağız ey talip, anla ki bildikçe ölüyoruz dervişler bilmeyince yaşar bu gökler şimdi ne kadar da mavigece utanınca anla ki tab üstü kâvi talip, biz öleceğiz mavi olsa da olmasa da biz hep öleceğiz.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
gamgâh şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
gamgâh şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Öleceğiz şair, öleceğiz elbet... Kimi der 'geldiğimiz gibi gitsek günahsız', diğeri cümle alem gözünde arsız. Yükünü tutmak mı amaç, boşaltmak mı omuzlarını? Gideceğiz elbet amma; yok muydu bu ziyaretin amacı? Görevini yapanların huzuru olsun gönlünde.
Çok özel, çok dolu bir şiir bu. Yürekten tebrikler.
Giriş bölümü alınan dörtlüğü ana kaynak /kaynakların sonsuz olani Yüce Kur'an olup, Leyl Suresine gönderme yapıyor.Bir ''ateş ki, ona ancak en azılı, en bedbaht olan yaslanır. '' şair bu yaslanıp uyarmış bizleri.. tebrikler.
Gam tutan bedbahtlardan olma! Aramayı bilen irfanında sevilen, İnsan payına düşen ölümdür, Bildiğin halde nâr yası tutma!
Gerçi yabancı gelmedi dörtlük, kutsal kitaplardan alıntı gibi; eğer bilindik bir şiirse şairin bunu tırnak içinde göstermesi gerekirdi, o halde kendisine ait diye düşüneceğiz; yok "Hoca fena çuvalladınız, bu dörtlüğü duymamış olamazsınız!" derse de bizim karizmanın çizildiğinin resmidir.Her neyse, madem tırnak içinde göstermemiş, biz de şiirin bütününe ait kabul edeceğiz mecburen ve epeyce bir kıskanacağız tabii:))
"Ölümü bile bile yaşama tutunmak..." Belki de insanı diğer canlılardan ayıran en anlamlı özelliktir.Esasında şairin düşüncesine katılanlardanım:
Madem kurtuluş yok,yaşamdan zevk almalı:))
"Vakıa, bu karmaşa ölümden midir? sanmam, düşkün insan, çöken, karmaşalar harikası hakikatı ararken ölen mi çok dersin yoksa hakikattan kaçarken ölen mi? nereye baksam bendeyim, bendeli âdemi, başkasından kalan yok payıma bu lâ mâbedi!"
Evin yıkıla sebep:)) Bu kadar derine gömmek zorunda mıydın anlamı? "bende" köle anlamına gelir; şair "nereye baksam bendeyim" demekle, "esasında bu gök kubbe altındaki her nesnenin aynı yazgıya tabi olduğu"na atıfta bulunmuş.
"nereye baksam bendeyim, bendeli âdemi, başkasından kalan yok payıma bu lâ mâbedi!" Bu iki dizeye akşam çalışmalıyım, zil çalacak.
"âh kimsenin sözü dinletemediği ölüm, bu dün de sensiz geçtiğinden mi yas tuttu gök? sabır diliyorum coğrafya hocasının bıyıklarına söz ederken infilak ediyor yürekçe akıl kimsenin sözünü yakamadığı soğuk mumların"
Şair her bir dizeye müstakil bir aforizma gizlemiş.Derin anlamlar evet. "bu dün de sensiz geçtiğinden mi yas tuttu gök? " derken başarılı bir hüsn-i talil (güzel nedenleme) yapmış.Gök doğal olarak siyahsa bunu kendince bir sebebe bağlamış şair.
"bıyık" göstergesi ilginç tabi, olsa olsa "bizcileyin, kafa bozulduğunda bıyıklarını yolan sinir adamlara göndermede bulunmuştur.
"gök hüzne talip olduğu için mi hep mavi? matem ârifin el çantası, kimi zaman unutulmuş lâkin görmedim yas tutan arif bu gam içinde insan payına düşen ölümden başka ne ki? asla bulamayacağım için bu yas’a seyrangâhlık bende ki sona önden kesilmiş bir bilet asla cüz’i durmuyor korunaksızlık duvarları ışıltı, en sanatkârın çileli yalınlığı ve yalnızlığı
Asla talep edilenden başkasını yaşayamayacağız ey talip, anla ki bildikçe ölüyoruz dervişler bilmeyince yaşar bu gökler şimdi ne kadar da mavi gece utanınca anla ki tab üstü kâvi talip, biz öleceğiz mavi olsa da olmasa da biz hep öleceğiz."
Muazzam manalar var, deşmeli uzun uzun. Akşama döneceğim şimdilik kutlamakla yetinelim. Büyük bir şiir bu.
Afşaroğlu tarafından 1/7/2013 12:20:07 PM zamanında düzenlenmiştir.
(mavi olsa da olmasa da biz hep öleceğiz. Günü gelince hepimizin ortak kaderi olan ölümdür. Güzel şiiri , şairi ve seçiçi kurulu kutluyorum. Tebrikler.
Kutluyorum seçkiyi hak eden şiirinizi. Gerçekten şiirdi. Tam da bilgisayarımı kapatmayı düşünürken rastladı. Sayenizde yine kapatamadım. Anlaşılan yine geç kalacağız. Böyle güzel bir şiir okunmadan kapanmaz. Alkışlıyorum...
yarın güneş farklı da doğsa,karlar daha bir lapa lapa daha bir seyirlik de yağsa; dervişin ayağına Küba yollarına daş da deyse, kanla da dolsa çarığı, ya da gül de atılsa ve tebessüm de açılsa dudağında, zahid daha bir içli de ağlasa, ya da daha bir umutla baksa da hayata...biz hep kötü olacağız diyorssun şiir!
çünkü diyorsun dünyanın bütün mazlumları bizimdir...nerde birkıyım,nerde bir haksız ölüm yaşansa bizimdir..o yüzden biz hep öleceğiz!..
sen demiyorsundur da benim aklıma getiriyorsun ya da...
Kimi der 'geldiğimiz gibi gitsek günahsız', diğeri cümle alem gözünde arsız. Yükünü tutmak mı amaç, boşaltmak mı omuzlarını? Gideceğiz elbet amma; yok muydu bu ziyaretin amacı? Görevini yapanların huzuru olsun gönlünde.
Çok özel, çok dolu bir şiir bu. Yürekten tebrikler.