Has bahçıvan bağının gülü de has olurmuş Zehir sunan ellerde altından tas olurmuş Hası koyup bir yana taslara koşanların Encamları gözyaşı hazîn iflas olurmuş
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
DÖRTLÜK 3 şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DÖRTLÜK 3 şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Sayın Hocam size yorum ve eleştiri yapmayacağım. Bir arkadaşın zoruyla yazdım dediniz yanılmıyorsam. Zorla yazılan bu kadar güzel olursa isteseniz ne yaparsınız kimbilir. Yukarıda bahsettiğiniz encam kelimesinin yerini tutacak , tam olmasa bile hemen hemen aynı anlamda kullanılabilecek sözcükler bulunabilir. Ama encam derken bile bir müzikle birlikte çıkıyor sesler. Bence yakışmış. Çok değişik eski bir kelime değil, neden kullanmayalım ki_kullanılan kelimelerimizi yabancı kökenli diye atarsak dilimiz yoksullaşır tabi ki yeri gelmişken şiirde ahenk olmazlardan birisidir. Onun için mümkün olduğunca ahenkli sözcükler seçilmelidir. olmazsa hiç değilse birbirleriyle uyum sağlayacak kelimeler. Şair arkadaşlara bu da küçük bir destek olsun. Çalışana yılmayana başarılar dilerim.
Has bahçıvan bağının gülü de has olurmuş Zehir sunan ellerde altından tas olurmuş Hası koyup bir yana taslara koşanların Encamları gözyaşı hazîn iflas olurmuş ......................................... çok güzeldi msj hocam anlıyan anlamıştır şiir yazmaya yazana sözüm olmazda şu kurdale işine aklım ermez oldu kimdir bu kurul..neyi neye göre secer,edebi sırları nedir branşları nedir bi ögrenemedik gitti şiirlere altındır gümüştür tenekedir diye kefen bicenler kimdir. tebrikler kutluyorum şiirinizi yazılacak olanı yazmışsınız..
Bunu yeni yazdım; Afet ablanın sıkıştırmasıyla yani:)))) 'Encam' bir şeyin, bir işin sonu; bitiş değil yani, bitiş şekli gibi bir anlamı var. Bazı kelimeler var, onları söylemek bana özle bir haz veriyor. Bu kelime de öyle bir kelime işte. 'Sonları' da kullanılabilirdi aslında onun yerine, belki daha açık; ama bu kadar hoş olmazdı diye düşünüyorum. Bu kelime o kadar da eski ve unutulmuş değil, bu yüzden kullanmakta bir beis görmedim.
Afet ablamın yorumuna gelince, tabii ki ben öyle bir şey düşünmemiştim; ama öyle de düşünmek mümkündür. Zaten dörtlüğün anlamına bakarsan, hayatın geneline uygulanabilirliği olduğunu görürsün. Dünyanın herşeyi böyle değil midir? İnsanoğlu çoğu zaman bir takım küçük hesaplar peşine takılıp pek çok değeri ayaklar altına almıyor mu? Hakikaten değerli olanlar bir kenara itilmiyor mu? Değersizler, beş para etmezler at koşturmuyor mu memleketin her sahasında? Bir müddet milleti kandırsalar da, sonunda unutulup gitmiyorlar mı? Bunun en bariz örneklerini medyada görüyoruz. Tabii ki ticarette de, hukukta da, siyasette de, sanatta, edebiyatta da görüyoruz bunları. Onlar çabuk tükeniyorlar ve zaman hükmünü mutlaka onların aleyhine veriyor. Bir sürü yarışma yapılıyor, hangi yarışmadan dişe dokunur bir değer çıktı? Çıkmadı değil mi? Ortalıkta görünen çer-çöpün altında billur gibi bir su akışına devam ediyor. Önemli olan da budur. Şair ne güzel söylemiş: 'Cevher yere düşmekle sakıt olmaz kadr ü kıymetten' Onun için ben üzülmüyorum, hakiki değerler hep yaşayacak, zamana direnip bir gün mutlaka eller üzerinde taşınacak; ama diğerlerinin hiçbir zaman böyle bir şansları olmayacaktır.
Sevgiler...
cinar39 tarafından 8/25/2007 9:35:13 PM zamanında düzenlenmiştir.
"Yükte hafif paha da ağır" dedikleri bu olsa gerek, hocam harika..!(bir taşla iki kuş vurdum:) Yüreğine sağlık. Bu arada Afet hanımın sözlerinden yola çıkarak benim de diyeceklerim var ama yanlış anlaşılmaktan korkuyorum, eee sütten ağzım yandı:) Neyse, zaten bunun Afet hanımla ilgisi yok, hatta dediği de olabilir de ben ilave edeceğim.Keşke öyle bari olsa, yani şiirle alakalı söylüyorum.Hani şiire ihanet edilmeseydi de şairleri hep es geçselerdi diyeceğim ama büyük bir çoğunlukla şair de şiir de ölçü olmamış, aksine...! Ya hocam, şu "encamları" "sonları" gibi bir şey midir, nedir? Vallahi bilmiyorum da öğrenmek için soruyorum.Saygılar.
Has bahçıvan bağının gülü de has olurmuş Zehir sunan ellerde altından tas olurmuş Hası koyup bir yana taslara koşanların Encamları gözyaşı hazîn iflas olurmuş bunu okuyunca aklıma gelen şu oldu. altıntas olarak şiiri görüp beğenerek şairi mi unutuyoruz acaba. o şiir şairin yüreğnden gelmedi mi. bir çok şiir vardır ki şairini aşmıştır. tabi ki anlatmak istediğiniz o değildi ama bir den aklıma geldi. daha sonra uygun bir şey bulursam yeniden eklerim. zaten burası bizim sayfamız değil mi hocam. ben sizi kibarca kovmadım sayfadan sadece yeni şiir istediğimi anlatmaya çalıştım. anlatabilmişim demekk ki:))