Okuduğunuz şiir 13.11.2014 tarihinde günün şiiri olarak seçilmiştir.
BÖYLE UYDURDU ZERDÜŞT
Gerekçesi boynuna asılmış bir aşk; Dik bir rampadan yürüyordu d/ar ağacına, Cebinde utanç, cebinde k/ederi, Atsan bir dirhem etmez ederi, Ve dizlerini döverek, Böyle ağladı Zerdüşt.
Themis’in cesedini bulmuşlar köşe başındaki tavernada. Gözleri açık gitmiş. İpin ucunda kelimeler, Akrobasi peydahlıyor şiirin mülakatına, Kaldırımlar, Bir kırmızı bir beyaz, Dere boyu sancılı mikroplar, Volta atmaktayken, g/ördüm ellerimle kör bir zindan. Duvarı taştan, Sıvası çamur, Tırnaklarım ne marifetli kürek, Bir nefs Bir nefes dalıp gidene, Ömrüm; Bakiyesi tükenmiş, Totalinde gözyaşı. Dizlerini döverek Böyle ağladı Zerdüşt.
Bir kadın; Bir bankta; Bir başına; Yapa yalnız. Bir veda, bir bavula sığınmış. Militan bir mülteci gibi, Biletsiz tren yolcusu. Çizgisiz kağıt ucunda, Sallana sallana. Gökyüzünde bulutlar, Öpüşmeye başlar; Şehveti bir şimşek. Akar yağmur, İliklere akar. Başından akar. Ve Bitlenir ömrün en uç noktasından, Bitlerin düğünüdür bu, Bir aşkın sonrasında. Böyle gülerdi Zerdüşt.
Bir türkü, Bir serseri ağzında, Dolanır, dolanır nakaratsız, Parkta, uzun ince voltada, Anlat eşeğe; Hoş/laftan anlar. İnsan değilse. Uzat bacaklarını, Aldır aşkını, Mitolojik bir sevda dramı, Tarihe damga düşsün. Bir k/adın ağlasın. Böyle uydurdu Zerdüşt.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
BÖYLE UYDURDU ZERDÜŞT şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BÖYLE UYDURDU ZERDÜŞT şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Nietzsche ' nin " Böyle buyurdu Zerdüşt " eseri telmihli, onun gibi filozofi bir duyuşla kaleme alınmış eser. Gerek kurgusuyla, gerek anlatımıyla, gerekse bazı kelimelerin birden fazla direkt ve yan anlamsal değerlerinin ( " / " ) işaretiyle altının çizilerek ifade edildiği zengin değeriyle nitelikli bir eser okudu.Zerdüştü ağlattı, ağlattı, güldürdü son bölümde de uydurdu diyerek hem düşüsel boyutta büyük parantezler açıp sonrasında da takdiri okuruna bırakırak benden söylemesi gibi bir duruş sergilenmesi farklı ve güzeldi.İddiam yok...ama durum böyle demiş.Uslup açısından değinmek istediğim diğer bir husus söylemdeki rahatlığa ve açık gibi görünürlüğe tezat oluşturacak şekilde asıl anlatılanın sıkı sıkı kapatılmış olması tıpkı Nietzsche' nin bahsi geçen eserindeki bir uslupsal tarzın uygulanmaş olması.Hem telmihiyle, hem uslubuyla bu açıdan baktığımızda tutarlı, dengeli bir yaklaşımla yapıtın vücut bulduğunu söyleyebiliriz.
Ana gövdede ünlü felsefecinin eserine ve uslubuna telmihlerde bulunulmuş olduğunu ciddiyetle söylemiş olsak da, şairin yerleşik deyim, atasözü ve söz öbeklerinden ve türkülerden de değiştirim uygulayarak yararlandığını söylememiz yanlış olmaz.
Mesela ;
1-dizlerini dövmek deyimi : değiştirimsiz
2-gözleri açık gitmek
3-ipin ucunda kelimeler : halk arasında genel yaygın söylemi : dilin ucunda kelimeler
4-Parkta, uzun ince voltada, :Uzun ince bir yoldayım ....gidiyorum gündüz gece ...
5- Anlat eşeğe; Hoş/laftan anlar. :eşek hoşaftan ne anlar vb....
Yaratıcı zekanın, kültürle, donanımla ve kalem yetiliğiyle birleştiğinde meydana getirilen eserin güzelliğine tanık olduğumuz bir sayfa.
Gönülden kutlarım sayın şair değerli eserinizi ve yön veren yüreğinizi. Okumak büyük keyifti.Gerçekten çok mutlu oldum kaleminizle tanıştığıma. Şiirin ışıttığı nice güzelliklere.
Şükran Hanım, edebiyatçı olsanız ancak bu kadar donanıma sahip olunurdu herhalde. Şiirlerden sonra yorumlarınızı okumadan geçmiyorum. Çok da bilgileniyorum. Kendi adıma teşekkür ediyorum. Selam ve saygılar,
İpin ucunda kelimeler, Akrobasi peydahlıyor şiirin mülakatına,________ÇOK KEYİFLİ VE KENDİYLE DALGA GEÇEN BİR KALEM... ÇOK SEVDİM... KUTLUYORUM...SELAM İLE...AŞK DAİM OLSUN...CG