SEVMEK TEK YÜREKTE TEK YÜREK OLABİLMEKTİR( l ) bilirsin kırılır bazen dilin pelesenki azar öfke susar susku düşer gardı yere ucundadır ama düşmez kahrolası _hadi bir daha düşün, gitme_ tehcire dümen kırar mecburen hicret sevi kırık sevi yaralı şimdi gururun istemsiz lokavt hali! ( ll ) kırıklar batarken ayaklarına canın acıyordur diyemesen de seviyorsundur hâlâ... bilirsin bu gibi durumlarda kal demek git demekten daha zordur nedense... ( lll ) oysa seviler ; yorumsuz bir kesinlikle yazılmıştır her hâlukarda ve beklentisiz aşk fedakarlık kadar, tahammül edebilmek elmayı, sapıyla kabuğuyla hatta kurduyla elma sayabilmektir! ( lV ) an gelir farkedersin artık sevi yorumlara gebedir sende hata ben sen dedim, dedin dediler... fedakarlık giderek güdükleşirken tahammül yanına ekler (süz/lük) eklemektedir oysa sevmek, kızmak yerine anlayabilmek sen ol! yerine o olabilmektir ne kadar göğsünü ısırsa da bebek ak sütü kızıl kandan ayırmak ve ne sütten ne şefkatten mahrum etmektir! sevmek ; an ne getirirse gözlükleriyle bakmak değil anne olabilmektir! zaten; sevdaları öldüren zaman da değildir,düşman da tahammüle sonradan ilave o eklerdir! ( V ) sırtına yüklediğin yükle dağı aşmak değil dağı sırtında taşıyabilmektir her şeye rağmen -ölüm de dahil- ve hiç bir boyuna, boyun eğmeksizin sevebilmektir Tahir ile Zühre örneğin! yani; tek yürekte t e k y ü r e k olabilmektir! ToprağınSesi . |
*- susar susku
susku:Az konuşma, susma, sükût anlamını taşıyor.Bu durumda '' susar susma '' anlamı çıkıyor ki; hatalı.
*- tehcir ile hicretin de aynı dizede kullanımı yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir kanısındayım.Göç ettirme ve göç anlamları okuyucuyu farklı düşünmeye sürükleme ihitmali yüksek iki anlamdaş kelime.
*- güdükleşmek ifadesini de pek şiirsel bulmadığımı ifade etmeliyim.
Aracısız algılanmalı şiir.Eylemin içinde biçimlenmeli şiirsellik.Şiirsel eylem olarak değerlendirdiğim bu yazınınızın,
ritm sağlayacak araçlara ihtiyacı var.Yani; şiirin yaratıcı gücü olarak ifade ettiğimiz düşsel eyleme.Şiir yapıttır.
Eylemin ve bu eyleme bağlı içeriğin yüksek olması gerekir.
Şiirin geçirdiği evrelerde, ulus, dil, din, dönem gibi bazı etkenler kategorilere ayrılarak belirli bir şema düzenlenmiştir.
Çünkü kimi zaman eserler arası red mevcuttur.Tekniğin önemi tam da bu noktada önem kazanmaktadır.Malzemeleri dönüştürmek yalnızca şaire özgüdür ve bu özgünlük şiirselliğin kapısıdır.
Sözcüklerden özgürlüğünü alamamış hiçbir şiir, şiirsel olarak değerlendirilemez.elbette bu söylediğim şahsî bir değerlendirmedir.Fakat sayfanızda okuduğum şiirsel eylemin, kimi dizelerde başarısızlığa uğruyor olması, sizce rengi olmadığı anlşamına gelmez.
Bir çok şiirinizde dilin aynı oranda kullanılıyor olması, şairin armonisinin kendi kuramlarınca işlediğinin bir göstergesidir.
Fakat, sözcüklerin bu denli sıkıştırılmış, zorlanmış olması daha sonraki zamanlarda şiirin varlık sorununa engel teşkil edebilir.
Daha iyi şiirlerinizi okuyabileceğimizi düşünüyor ve tebrik ediyorum.
Saygılar