İBLİSİN GELİNİNE DUMANDAN SONE'MŞiirin hikayesini görmek için tıklayın GÜLCE EDEBiYAT AKIMI
NAZIM TÜRÜ : (Sone’m) ************************** 1-Batı edebiyatındaki ’Sone’ nin değişik bir versiyonudur. Kuple oluşumu Batı Edebiyatındaki ’sone’ ile aynıdır. Batı Edebiyatında kafiye yapısına göre sone türleri vardır. Fransız sone’si (abba-abba-ccd-eed) dizilişi ile; İtalyan sone’si (abba-abba-ccd-ede) dizilişi ile, İngiliz sonesi ise Fransız sonesinin kafiye dizilişini muhafaza ederek, ilk 10 mısrayı bir bent yapmakta, son iki mısrayı ayrı bir bent yapmaktadır. Türk edebiyatına Servet-i Fünuncular döneminde giren sone’yi bizim şairlerimiz çeşitli şekillerde kullanmışlardır. Türk şiirine yeni nefes alanları sunmaya çalışan GÜLCE edebi akımı, Fransız,İtalyan ve İngiliz sone kafiye dizilişlerinin dışında yeni bir kafiye dizilişi ve adı önermiştir. 2-SONE’ M’in şekli ve Kafiye şeması şöyledir. -a -b -b -a -c -d -d -c -e -f -f -e -g -g 3-Hece vezni ile yazılmakta ve hecenin 7+7=14 ölçü-kalıbı kullanılmaktadır.
İblis’in Gelinine Dumandan-(GÜLCE-Sone’m)
Masmavi göklerdeyim, alevinden kopmuşum Kader mi çizdi sandın, alnıma bu karayı? Çatılarda sarıp ta bağrımdaki yarayı Kanat çırpıp yükselen, duman duman bir kuşum. Kıvrım kıvrım, iç içe tüttükçe kaybolurum, Görürsün tutamazsın, ruhuyum Mecnunların. Sancını taşıyorum, bulamazsın ki yarın; Göğsümde sıcaklığın; derdimle kahrolurum. Bana vuran piyango, elbet sana da vurur Yağmur olup dönerim saçlarına unutma Senden çıkan dumanım, el âlemle bir tutma... Ey İblis’in gelini, rengin güllerde durur! Duyarım kahkahanı, yakılırsın, yanarsın Bacalarda bedduam, mahşer günü donarsın... Mustafa Ceylan |
Şiirde yeni limanlara varmak için farklı ufuklara yelken açmalı. Bu anlamlı uğraşınızı kutluyorum.
"... sarıp ta ..." Yanlışım varsa düzeltin, bağlaç olan de, da 'nın te, ta biçimi yoktur "...sarıp da..." şeklinde yazılması gerekmez mi?
Sağlıcakla...