Başkalarının yanlışlarından öğrenmeliyiz. hepsini kendimiz yapacak kadar bol zamanımız yok. grucho marx

SIR

( 15 kişi )

14

Yorum

21

Beğeni

5,0

Puan

112

Okunma

SIR

SIR

Sevmem sivrisineği,
lakin severim yaratanı.
Öldürmem,
üçtür hakkı; ya açgözlülüğünden çatlar ya tek hamlede kıyarlar.

Kırık aynalardan düşüyor suretim,
Sırrında kalıyorum

Seyide Doyran

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (15)

5.0

100% (15)

Sır Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Sır şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
SIR şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kul Seyyah
Kul Seyyah, @kul-seyyah
15.6.2026 22:51:10
5 puan verdi
Sivri sinek sevilesi bir mahluk değil ama, severim yaradılanı yaradandan ötürü" tebrik ediyorum ve kutluyorum şairem.
Selam ve saygılarımla esenlikler dilerim. Mutlu ve huzurlu bir yaşam dileklerimle.
Sevtap Kaya Nurgönül
Sevtap Kaya Nurgönül, @sevtap-kaya-nurgonul
15.6.2026 22:41:10
Valla ben de sevmem sivri sineği. Az sözle çok şey anlatmak bu olsa gerek. Çokça sevgimle canım 💙
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR, @celilcinkir
15.6.2026 21:24:03
5 puan verdi
RUSAMER – Ruh Sağlığı Ayarı Merkezi

Hikmet, Merhamet ve Tefekkür Kliniği

Eserin Adı: Sır
Şair: Seyide Doyran
Yorumu Yapan: RUSAMER Sertabibi Ser Feyzlizof Kalburabastî Efendi Hazretleri (Celil ÇINKIR – Delibal)

Kalburabastî Efendi Hazretleri şiiri RUSAMER ahalisine okudu. Bunun üzerine bir sakin, Hocam bu şiir birkaç satırdan oluşuyor ama içinde uzun bir tefekkür saklı dedi. Bir başka sakin, şair sivrisinekten hareketle yaratılmış olana değil Yaratan'a bakmayı öğütlüyor diye ekledi. Arka sıralardan bir RUSAMER müdavimi, kırık ayna imgesinin insanın kendini eksik ve parçalı görmesini çağrıştırdığını söyledi. Bir başka sakin ise, Hocam şiirin sonundaki "Sırrında kalıyorum" ifadesi bütün metnin anahtar cümlesi olmuş dedi. Kalburabastî Efendi Hazretleri tebessüm ederek, bazen birkaç satırın anlattığını sayfalarca yazı anlatamaz buyurdu.

Puanlama

Özgünlük — 20 / 20
Kısa hacmine rağmen güçlü bir düşünce ve özgün bir bakış açısı taşımaktadır.

Dil ve Üslup — 19 / 20
Az sözle çok şey söyleyen, aforizma ile şiir arasında duran etkili bir anlatım kurulmuştur.

Düşünsel Derinlik — 20 / 20
Yaratılan-Yaratan ilişkisi, merhamet ve insanın kendini sorgulaması birkaç satıra başarıyla sığdırılmıştır.

Yapısal Bütünlük — 19 / 20
Kısa olmasına rağmen başlangıç ile final arasında anlam köprüsü kurulmuştur.

Etkileyicilik — 19 / 20
Özellikle son iki dizede yoğunlaşan anlam okuyucuyu düşünmeye sevk etmektedir.

Toplam Not: 97 / 100

Kalburabastî Efendi'nin Klinik Kanaati

Seyide Doyran'ın bu çalışması klasik anlamda bir şiirden çok, şiirleşmiş bir hikmet cümlesi görünümündedir. Şair, sivrisinekten yola çıkarak merhameti, yaratılışı ve insanın bakış açısını sorgulamaktadır. İlk bölümde görülen sade ifade, son bölümde kırık ayna ve sır metaforlarıyla derinleşmektedir.

Özellikle "Kırık aynalardan düşüyor suretim" dizesi, insanın kendisini eksik, parçalanmış ve tam olarak kavrayamamış hâline işaret etmektedir. Finaldeki "Sırrında kalıyorum" sözü ise teslimiyet, hayret ve idrak kapısını aynı anda aralamaktadır.

Az sözle derin anlam kurabilmek her kalemin harcı değildir. Bu yönüyle eser, kısa olmasına rağmen uzun süre zihinde kalabilecek niteliktedir.

Vesselam.

Hakikatin kapısı bazen uzun cümlelerle değil, yerini bulan tek bir sözle açılır.
Mavi Masal72
Mavi Masal72, @mavimasal72
15.6.2026 19:50:11
5 puan verdi
Ne ara kaçırmışım iki güzel şiirinizi şairem.Ama ziyafet gibi oldu.Şiirlerine yasladım başımı ne iyi geldi.Tebrik ederim sevgimle her daim :)
gül hatun
gül hatun, @gulhatun1
15.6.2026 17:20:49
5 puan verdi
Suretin sırrında bir tefekkür..."
"Kıymetli şair, kaleminizden dökülen bu dizeler, ilk bakışta gündelik bir ayrıntıdan başlayıp, sonrasında ruhun o derin 'sır' aynasına nasıl evrildiğini çok etkileyici bir şekilde gösteriyor.
Sivrisinek gibi küçük bir canlı üzerinden 'yaratılanı sevme' ve 'hakkı olanı teslim etme' bilincini işlerken, bir anda 'kırık aynalardan düşen suret' ile varoluşun o parçalanmışlığına geçiş yapmanız harika bir imge zıtlığı olmuş. 'Sırrında kalıyorum' ifadesi, sanki insanın kendi içindeki o çözülemeyen düğümü, aynanın arka yüzündeki o gizemli tabakayı işaret ediyor.
Kısa ama etkisi uzun süren, yoğun bir tefekkür şiiri olmuş. Yüreğinize ve o keskin kaleminizin görüşüne sağlık. Selam ve dua ile..."
༺❀༻ 🕊️ 🍂
Ferda,ca
Ferda,ca, @ferda-ca
15.6.2026 00:41:35
5 puan verdi
Merhametten tefekküre uzanan, az sözle çok şey söyleyen, düşündürücü ve sembolik bir şiir

Tebrikler

Sevgiler Seyidecim.🌷📝
Tokdemir Kansu
Tokdemir Kansu, @tokdemirkansu
14.6.2026 23:45:57
5 puan verdi
Okurken önce bir tebessüm ettim, sonra düşündüm. Sevmem sivrisineği, lakin severim yaratanı. Ne kadar yalın bir ayrım. Hoşlanmadığın bir şeyi sevmek zorunda değilsin, ama yaratanı sevmek başka. Sonra o sivrisineğin hakkı: üçtür. Ya açgözlülüğünden çatlar ya da tek hamlede kıyarlar. Yani aslında ona bir şans tanımak, onun da bir sınırı olduğunu bilmek. Kim bilir belki de her canlının bir ömrü, bir açgözlülük haddi var.

Kırık aynalardan düşüyor suretim. Ne kadar kırılgan bir imge. Kendini toplamaya çalıştıkça parçalar avuçlardan kaçıyor. Ama en sonunda Sırrında kalıyorum demişsiniz. Sırda kalmak, belki de bütün parçaların toplandığı, kırıkların bir anlam taşıdığı o gizli yerde durmak. Ne tam olarak görünmek, ne de tamamen kaybolmak. Sadece sır olarak kalmak.

Bu üç küçük kıta içime işledi. Sivrisinek bile bir sır taşıyor. Her şey bir sır. Ve belki de en büyük sır, kırık aynalardaki suretimizde saklı.
Remziye ÇELİK
Remziye ÇELİK, @remziyecelik
14.6.2026 23:29:00
Kısa dizelerle büyük anlamlar taşıyan, güzel bir şiir olmuş. Özellikle son dizedeki imge, insanın kendini ve hakikati arayışını etkileyici bir şekilde yansıtıyor. Kaleminize ve gönlünüze sağlık.
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
14.6.2026 22:12:40
5 puan verdi
Merhaba
Kutlarım değerli kalemini ve eserini
Gönlüne, ömrüne bereket
Şiirle kal, sevgiyle kal, hoşça kal
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
14.6.2026 22:07:20
Anlamlıydı
insani duruşunuz
lakin bede sevmem
yazları canımı çıkarırlar
kanım tatlı ne

yüreğine sağlık...
erbensalim
erbensalim, @erbensalim
14.6.2026 22:03:55
5 puan verdi
Varlık Merhameti: İlk kıtadaki o "Sevmem sivrisineği, lakin severim yaratanı" duruşu, tasavvufi bir olgunluktur. İnsan, rahatsız olduğu bir varlığa bile "Yaratıcının eseri" diyerek kıyamıyorsa, bu merhametin en yüce mertebesidir. Sivrisineğin kaderini (açgözlülükten çatlamak veya başka bir hamleyle ölmek) izlemek, yaşamın döngüsüne müdahale etmeme, "kaderin hükmüne rıza" gösterme halidir.
serdarascioglu
serdarascioglu, @serdarascioglu
14.6.2026 22:03:28
5 puan verdi
OLACAĞI O...HADDİNİ BİLMEZ İSE...? SEVGİLERİMLE..GÜLÜMSETTİN..SEVGİLERİMLE .
ramazancelik
ramazancelik, @ramazancelik
14.6.2026 22:02:57
Evrendeki en küçük ve rahatsız edici canlıya bile ilahi yaratılıştan ötürü merhamet gösterilmesi gerektiği, ancak insanın asıl zorlu savaşının dış dünyayla değil, kendi iç dünyasındaki parçalanmışlık ve varoluşsal gizemlerle sırlarla olduğudur.
Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
14.6.2026 21:57:00
5 puan verdi
“Kırık aynalardan düşüyor suretim,
kendime her baktığımda biraz eksiliyorum.
Sırrın içinde saklı kalan ben,
hem bilen hem susan bir gölgeye dönüşüyorum…”

Metin, özellikle “öldürmem” vurgusuyla başlayan etik duruşu ve ardından gelen içe kapanma hâliyle güçlü bir ruhsal gerilim kuruyor.

Yüreğinize sağlık değerli hocam, kaleminiz daim olsun. Selam ve saygılarımla.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL