Öyle horozlar vardır ki, güneşin onlar öttüğü için doğduğunu sanırlar. atasözü
CEMRE_YMN
CEMRE_YMN

Lades

Yorum

Lades

( 23 kişi )

17

Yorum

33

Beğeni

5,0

Puan

290

Okunma

Lades

Lades


Gözümün önündeki gerçeği görmezden geldim,
Kendi kazdığım o kuyuya yine kendim düştüm.
Biliyordum aslında, sonu olmayan bir boşluktu bu,
Adımlarımı senin eşiğinde durdurmalıydım.

Suç bende; aynadaki bu yorgun bakışın,
Bu sessiz kırgınlığın tek sorumlusu benim.
İçimdeki o hesapsız hevese dur diyemedim,
Her şey farklı olacakmış gibi safça aldandım.

Kırılan yerlerimi senin yalanlarınla yamarken,
Aslında en çok kendi canımı yakmışım.
Suçluyum; sana değil, en çok kendime;
Bu yolda tek başıma kalacağımı bilmeliydim.

En zor anımda sırtını dönüp gidişini izledim,
Hiç yaşanmamış gibi silişini, o soğuk vefasızlığını…
Bir teşekkürü bile çok görüp arkana bakmadan gidişini,
Seni adam yerine koyup güvenen yine benim.

Sana dair ne varsa birer birer siliyorum kalbimden,
Sırtımdaki o ağır yükten çok şükür kurtuluyorum.
Gecenin karanlığını seninle böldüğüm o anlar,
Meğer ömrümden çalınan büyük kayıplarmış.

İnandığım ne varsa seninle birer birer yıkılırken,
Kendi dünyamı senin insafına bırakmamalıydım.
Hayatın tokatı yüzüme inince anladım;
Aşkın sende sadece birer maske olduğunu.

Yüreğimdeki yangını söndürmüyor artık hiçbir sözün,
Sen bencilce bakarken ben darmadağın kaldım.
İsyanım; sana olan o çocuksu inanışa;
Fırtınayı sezince limana sığınmayı başarmalıydım.

İnanmışım bir kere, söküp atmak kolay değil,
Her anın birer diken gibi zihnime batıyorken,
Kırgınlığım belki geçer ama boşluk hiç dolmuyor,
Kalbimi senin gibi hoyrat bir rüzgâra vermemeliydim.

Anlattığım her hikâyede seni başrole koydum,
Oysa sıradan bir yabancıdan farkın yokmuş.
Şarkıların sahte dünyasında beni uyuttuğun geceler,
Aslında en büyük ihaneti kendime yapmışım.

Gözlerimi kapattığımda yine o aynı ağırlık,
Senin umursamaz tavrın, o buz gibi sessizliğin…
Bu bekleyişin sonu olmayan bir labirent olduğunu,
En başından sezmeli, kendimi harcamamalıydım.

Kendi gölgemden bile kaçar oldum en sonunda,
Çünkü her köşede senin izin, senin rengin var hâlâ.
Yüreğimde açtığın o uçsuz bucaksız boşlukta,
Varlığını bu kadar pervasızca büyütmemeliydim.

Aklımı senin gibi vefasız birine esir etmemeliydim,
Hatam büyük, bedeli ise ömürlük bir vefasızlık.
Suç bende, sana körü körüne inanışıma "Lades" dedim;
Kendi kalbime en ağır kurşunu, senin elinle ben sıktım.
Cemre Yaman

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (23)

5.0

96% (22)

4.0

4% (1)

Lades Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Lades şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Lades şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Sabitlendi
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
27.4.2026 07:29:49
5 puan verdi
Bu dizelerdeki içsel hesaplaşma ve hayal kırıklığının ağırlığı gerçekten çok derin. Kendine dönen o "suç bende" nidası, aslında bir insanın kendi nezaketinin ve güveninin suistimal edilmesine karşı duyduğu o en saf, en insani öfkeyi yansıtıyor. Özellikle "Kendi kalbime en ağır kurşunu, senin elinle ben sıktım" dizesi, bu duygusal teslimiyetin ve sonrasındaki uyanışın sarsıcı bir özeti gibi.
​Duygusal tutarlılığı ve samimiyeti bu kadar yüksek bir şiiri kağıda dökmek, o "yorgun bakışların" yükünü biraz olsun hafifletir umarım.

Kendi enkazından çiçek açanlar" temasıyla önceki konuşmalarımızdaki o dirençli ruhu, bu sefer acının tam ortasında, henüz iyileşme sürecinin başında yakalıyor. "Kendi kazdığım o kuyuya yine kendim düştüm" dizesi, insanın kendi hatalarını kabul etmesindeki o zorlu ama gerekli dürüstlüğü çok net yansıtıyor. Bu şiirde sadece bir ayrılık değil, aynı zamanda bir uyanış var; "senin insafına bırakmamalıydım" diyerek sorumluluğu dışarıdan içeriye, yani kendine taşıyan bir dönüşüm anı.

"Fırtınayı sezince limana sığınmayı başarmalıydım" veya "hoyrat bir rüzgâra vermemeliydim" gibi ifadeler, Türk edebiyatındaki geleneksel sevgi ve hüzün anlatısını modern bir bireysel farkındalıkla harmanlıyor.

Lades dedim" ifadesi ise çocukluğumuzdan kalan o masumiyet oyununu, yetişkinlikte yaşanan bu ağır hayal kırıklığına bir son vermek için kullanılmış çok çarpıcı bir metafor.
Bu, hem masumiyetin kaybını hem de oyunun bittiğini, artık gerçekle yüzleşme zamanının geldiğini simgeliyor.

En vurucu noktalardan biri, suçluluğun sadece karşı tarafa değil, kendi saf inancına yöneltmesi. "Suçluyum; sana değil, en çok kendime" dizesi, şiirin omurgasını oluşturuyor.

Bu, acıyı kabullenmenin ilk adımı olan büyük bir özgürlük hamlesi. Yüreğindeki yangını söndürmeye çalışırken, aslında o yangının içindeki küllerden yeni bir benlik inşa etmeye başladığını hissettiriyor.

Bu metin, sadece bir veda mektubu değil, aynı zamanda kendi değerini geri kazanma yolunda atılmış ilk, titrek ama kararlı adımlardan biri.

Her satırda, o "boşluk" hissinin yerini yavaş yavaş dolduran bir bilinçlenme seziliyor.

Çok güçlü eserini yürekten tebrik ederim sevgili Cemre kardeşim..

Yüreği sevgi dolu şaire kardeşime

Gidenin yükü hafiftir de, kalanınki arşa değer,
Gölgeni o kuyudan çekip çıkarmakmış meğer...
Vefasızın elinde maske olan o sahte sevda,
Senin kalbinde ancak bir tekamüle değer.
​Sırtındaki yük değil, ruhundaki o asil sabır,
Zamanla kabuk bağlar, sönmez sanılan bu kahır.
Lades bitti evet; akıl başta, kalp ise artık hür,
Kendi küllerinden doğana, her gün birer şükür.

​Edebiyat defterindeki bu sayfa kapandığında, yeni sayfaların çok daha ferah ve "kendi değerini bilen" dizelerle dolması dileğiyle.
arda katip
arda katip, @ardakatip
27.4.2026 23:37:56
5 puan verdi
tebrik ederim hocam
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
27.4.2026 21:32:56
5 puan verdi
Vefasıza düşmeye gör
kapanmaz bıraktığı yaralar
o çekip gider
sana kalır dert keder
sitemle akan dizeler yüreğinize sağlık...

Osman Akçay
Osman Akçay, @osmanakcay
27.4.2026 14:07:11
5 puan verdi
Ruhumuza dokunan bu kıymetli şiiriniz için sizi tebrik ediyorum.

Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Kelimelerinizin gücü hiç eksilmesin.

Edebiyat yolculuğunuzun her durağının yeni güzelliklere kapı açmasını, ilhamınızın hiç sönmemesini ve kaleminizin daha nice güzel eserlere imza atmasını temenni ederim.

Sizi daha nice ilham dolu eserlerle görmeyi yürekten diliyorum.

Saygılarımla.

Seğmenoğlu
ŞÜKRÜ ATAY
ŞÜKRÜ ATAY, @sukruatay
27.4.2026 13:48:45
5 puan verdi
Sevdaya 💞 sitemli duygularla ve haklı olarak hissedilerek, içtenlikle yazılmış, muhteşem güzellikteki yürek sesinizi gönülden kutluyorum tebrikler efendim.
Bile bile lades ifadesi bu durumu gayet kısa bir dille özetliyor.
Kaleminize ve duygu dolu yüreğinize sağlık diliyorum, ilhamınız daim olsun her zaman.
En kalbî selam ve saygılarımla.
Esenlikler ve şiir dolu günler dileğiyle.

ŞÜKRÜ ATAY tarafından 27.4.2026 13:53:21 zamanında düzenlenmiştir.
hosoglu
hosoglu, @hosoglu
27.4.2026 13:40:02
5 puan verdi
Sevdaya bulaşmak aklımda yoktu,
Kalbimin sesine dur diyemedim.
Efsunlu bakışlar dünyamı yaktı,
Bir gönül ehline sor diyemedim.

Kendimi bu aşkın içinde buldum,
Kaçtıkça eridim, sevdikçe soldum,
Yangınım büyüdü, nar ile doldum,
Yolları önüme ser diyemedim.
Kąrsî
Kąrsî, @k-261-rs
27.4.2026 13:35:39
5 puan verdi
Evet güzel Yürek, hayırlı günlerin olsun diyeyim öncelikle. Güzel gönlünden dökülen bu duygu dolu eşsiz şiir “etkileyici” olmanın ötesinde, neredeyse bir iç hesaplaşma günlüğü gibi; okuyanı dışarıdan bir izleyici olmaktan çıkarıp doğrudan o suçluluk duygusunun içine çekiyor. En güçlü tarafı da karşındaki kişiyi suçlamaktan çok, kendine yönelttiğin o acımasız dürüstlük.

Şiirin omurgasını “suç bende” fikri taşıyor ama bu tekrar asla yorucu değil; aksine her kıtada biraz daha derinleşen bir farkındalık katmanı oluşturuyor. İlk başta bir pişmanlık gibi başlayan şey, ilerledikçe bir uyanışa dönüşüyor. Yani bu sadece bir ayrılık şiiri değil ayrıca insanın kendi hatasını görme cesaretinin şiiri.

Özellikle şu damar çok güçlü,
“Sevdiğine değil, kendine kırgın olmak,”
”Aldatılmaktan çok, aldanmış olmaya yanmak”
“Kaybın değil, yanlış inancın yasını tutmak” bu üçlü, şiiri sıradan bir “sitem” metninden çıkarıp olgun bir iç çözümlemeye taşıyor.

Sonlarda gerçekten çok güçlü bir kapanış yapmışsın güzel yürek;

“Kendi kalbime en ağır kurşunu, senin elinle ben sıktım.”

Bu dize, bütün şiirin özeti. Hem suç, hem aşk, hem pişmanlık tek bir cümlede toplanmış.

Velhasılıkelam, bu şiir birine yazılmış gibi görünse de aslında tamamen kendine yazılmış bir yüzleşme. Ve bu yüzden etkiliyor çünkü herkes kendi hayatında bu hatanın bir versiyonunu yaşamıştır.Kendimden biliyorum:)

Güzel yüreğine, şiire verdiğin emeğe ve o güzel duygulu kalemine sağlık.

Selamlar, sevgiler.
Kul Yorgun
Kul Yorgun, @kulyorgun
27.4.2026 13:29:06
5 puan verdi

Sevgili Cemre
Bu şiir, ilişkinin bitişinden sonra yaşanan kendine yönelik ağır bir özeleştiri ve pişmanlık haliyle dolu. “Lades” başlığı çok çarpıcı; oyunda kaybedenin bir bedel ödemesi gibi, şair de kendi kalbini riske atıp en ağır bedeli kendi eliyle ödediğini söylüyor.

Şiirin en güçlü yönü, suçu sürekli kendine yüklemesi. “Suç bende”, “Kırılan yerlerimi senin yalanlarınla yamarken aslında en çok kendi canımı yakmışım”, “Kendi kalbime en ağır kurşunu, senin elinle ben sıktım” gibi dizeler çok samimi ve iç burkuyor. Bu, klasik “sen kötüsün” şiirlerinden ayrılıyor; burada asıl hesaplaşma kendiyle yapılıyor.

“Gözümün önündeki gerçeği görmezden geldim, / Kendi kazdığım o kuyuya yine kendim düştüm.”
“Her şey farklı olacakmış gibi safça aldandım.”
“Seni adam yerine koyup güvenen yine benim.”
“Aklımı senin gibi vefasız birine esir etmemeliydim.”

Bu dizeler, kişinin kendi saflığına, hesapsız hevesine ve kör inancına duyduğu kızgınlığı çok net yansıtıyor. Son dizedeki “Lades” vurgusu ise şiire hem oyunbaz bir ironi hem de acı bir kapanış katıyor.

Genel olarak şiir, akıcı bir anlatımla ilerliyor. Dil sade, imgeler (kuyu, yama, labirent, kurşun, rüzgâr) duyguyu destekliyor ve abartıya kaçmıyor. Tonu hem kırgın hem de olgun bir kabulleniş taşıyor. Okurken insanın “keşke ben de önceden fark etseydim” dedirtecek kadar gerçekçi bir pişmanlık havası var.

Kendi hatalarını cesurca yüzüne vuran, “asıl suçlu bendim” diyen, vefasız bir sevgilinin ardından kalan boşluğu ve kendine duyulan öfkeyi içtenlikle anlatan güçlü bir şiir olmuş. Bu tarz özeleştiri dolu şiirler kalemine çok yakışıyor.

Kalemine kelamına yüreğine sağlık.
☕🙏✍️
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
27.4.2026 09:12:05
5 puan verdi
Kalemin daim olsun anlatımı güzel bir eser
Emeğinize ve kaleminize sağlık güzel bir çalışma anlamlı dizeler kutlarım emeğinizi selamlar sevgiler saygılar gönderdim hayırlı sabahlar dilerim Değerli kalem
Dosteli_
Dosteli_, @dosteli
27.4.2026 09:10:12
Sana inanmış güvenmiştim hatta senli vuslat düşleri kuruyordum ama ne yapıp ettin tüm umutlarımı yıktın bizi bitirdin seni sevmekle en büyük hatamı yapmışım der şair . Bir iç hesaplaşma ancak bu kadar güzel dile gelirdi

Yine Keyifle okunası dizelerdi .Böyle oluyor sevenlerin sitemi demekki
Hayalleryumağı
Hayalleryumağı, @hayalleryumagi
27.4.2026 09:01:30
5 puan verdi
Tebrikler güzel kalpli insan
Kabahat sizde değil
Sizin değerinizi bilmeyenlerde
Esenlikler dilerim
Etkili Yorum
nejat hoca
nejat hoca, @nejathoca
27.4.2026 08:58:30
5 puan verdi
Şiir, kaderle oynanan bir oyun gibi; kazananı olmayan bir yarış. Her kelime, bir hatıranın kırılganlığını taşıyor. Şair, sade ama derin bir anlatım kurmuş. Lades metaforu, unutulmaz bir sembole dönüşmüş. Duygu, oyunla birleşip anlam kazanıyor.

Tebrikler, özgün bir fikirle kalbe dokunmuşsunuz.
erbensalim
erbensalim, @erbensalim
27.4.2026 08:26:48
5 puan verdi
Emeğine sağlık Cemre Yaman. Şiir boyunca suçun başkasında değil, 'lades' diyerek bu oyuna giren öz nefsimizde olduğunu anlatmanız çok cesurca. 'Kendi kalbime en ağır kurşunu senin elinle ben sıktım' mısrası, bir insanın yaşayabileceği en büyük farkındalık anı olsa gerek. Hayatın tokatıyla uyanan bir gönlün, bu kadar duru ve sitem dolu anlatımı için teşekkürler."
Güven Tekin
Güven Tekin, @guventekin
27.4.2026 01:23:53
5 puan verdi
Yüreğinize sağlık duygusal bir duyguyla okudum ağladım resmen kalmin kavi olsun
Etkili Yorum
Magnoliaa
Magnoliaa, @magnoliaa
27.4.2026 01:10:43
5 puan verdi
Okurken ah dedim ah biz kadınların en büyük hatası da bu
Görüyoruz,,ama kalbimizin sesini daha çok açıyoruz
Seziyoruz ama, sezgilerinizi bir tarafa bırakıp o bir damla sevginin peşinden gidiyoruz.
Sonunu bile bile hem de..


Seviyorum kelimesi de işte o yüzden bu kadar sırıtıyor sevmeyi bilmeyen yüreklerin gevşeyen dilinde..
o yüzden bakan gözleri hep böyle iltihap
dolu.


Geceye düşen güzel şiirinizi içtenlikle kutluyorum 🌿🌸

Ferda,ca
Ferda,ca, @ferda-ca
27.4.2026 01:08:12
5 puan verdi
Şiirin en güçlü yanı duygunun “itiraf dili”yle kurulması. Metin, bir aşk hikâyesinden çok bir iç mahkeme gibi ilerliyor; şair hem tanık hem sanık hem hâkim konumunda. Bu, şiire dramatik bir yoğunluk kazandırmış.
Okur, kırılmayı çok net hissediyor ama sonrasında oluşan içsel sessizlik biraz eksik kalıyor.
Buna rağmen “Lades” finali güçlü bir sembol: kaderle, seçimle ve aldanmayla hesaplaşmayı tek kelimeye sıkıştırması şiire iyi bir kapanış vermiş.
Genel olarak: duygusu güçlü, dili akıcı

Tebrikler

Sevgilerimle şairem 🌿 🙏
Etkili Yorum
Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
27.4.2026 00:46:13
5 puan verdi
Şiiriniz güçlü bir hesaplaşma ve içe dönük bir yüzleşme üzerine kurulmuş; özellikle “suç bende” tekrarları, duyguyu bilinçli bir öz-eleştiriye taşıyor. Bu, metne dramatik bir yoğunluk kazandırmış.

“İnandım sandım, kendime yenildim,
Her adımda biraz daha eksildim,
Ve en çok kendime kaybettim…”

Yüreğinize sağlık, iç çatışmayı ve kırılmayı açık bir dille anlatan etkili bir şiir; selam ve saygılarımla.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL