ÜZÜLÜRSÜNŞiirin hikayesini görmek için tıklayın Şiirin;
Osman Akçay dostumuzun önerisi dikkate alınmadan önceki şekli; ÜZÜLÜRSÜN Talih denen yâr var ama, düşman olur üzülürsün Hakk’tan gayrı Yâr arama pişman olur üzülürsün Ey kibrine köle bilgiç musalladan bir ibret biç Var sandığın her şey bir hiç; yalan olur üzülürsün Gönül hassas cam sürahi, gâh kırılır çatlar gâhi Cân bildiğin dostun dahi yılan olur üzülürsün Yaş aldıkça o gölgeler, kum saatin gör ne eler Sonsuz gelen saniyeler, talan olur üzülürsün Bakıp süslü hırkasına düşme nefsin arkasına Kovulmuşun takasına liman olur üzülürsün Talibisin her ihsanın, nankör kulum der aksanın Heybendeki en noksanın îman olur üzülürsün Ensendeki vermez ara, bilemezsin kimde sıra Son demde fırtına bora; yaman olur üzülürsün Az ötesi mizan, mahşer; bak Kitab’a öğren ne şer İnat etme; yanar pişer duman olur üzülürsün Mecit Aktürk . |
Şiirin başlığını Üzülürsün seçmişsiniz. İnşallah yorumlarımla sizi üzmüş olmam.
Şiir öncelikle çok güzeldi ve şu ana kadar sitede okuduğum şiirler arasında en çok beğendiğim şiir olduğuna emin olabilirsiniz.
7, 8 ve 11’li heceler çok bilindiktir ve herkes tarafından kullanılmaktadır. 12, 14 ve 15’li heceler de yine tercih edilen hece türleri arasında yer alır. 10 ve 13’lü hece şiirlerini de zaman zaman görünce bizleri şaşırtmamaktadır. Benim gibi arayış içinde olanlarsa 2, 3, 4, 5, 6 ve 9’lu hece şiirler de bazen yazabilmektedirler. Bu ölçülerin dışında bir şiir olur mu diye düşündüğüm olmuştur. Hatta bir keresinde 21 hece bir şiir de paylaştım. Tabi ki 21’li hece olduğunu bir tek ben anlıyordum:((
Şimdi gelelim bu güzel şiirin hece ölçüsüne. Şiir, 8+8 duraklı ve 16 heceli olarak beyitler halinde yapılandırılmış. Lakin aslında bu şiir, 4+4 durakları olan 8 heceli, uyakları fevkalade lezzetli, ayakları yerli yerinde bir halk edebiyatı şiiriyim diye haykırmaktadır. Şimdi şiiri bu bakış açısıyla aşağıya bir ekleyeyim dedim. Ne fark etti ki?
Talih denen yâr var ama
Düşman olur üzülürsün
Hakk’tan gayrı Yâr arama
Pişman olur üzülürsün
Ey kibrine köle bilgiç
Musalladan bir ibret biç
Var sandığın her şey bir hiç
Yalan olur üzülürsün
Gönül hassas cam sürahi
Gâh kırılır çatlar gâhi
Cân bildiğin dostun dahi
Yılan olur üzülürsün
Yaş aldıkça o gölgeler
Kum saatin gör ne eler
Sonsuz gelen saniyeler
Talan olur üzülürsün
Bakıp süslü hırkasına
Düşme nefsin arkasına
Kovulmuşun takasına
Liman olur üzülürsün
Talibisin her ihsanın,
Nankör kulum der aksanın
Heybendeki en noksanın
İman olur üzülürsün
Ensendeki vermez ara
Bilemezsin kimde sıra
Son demde fırtına bora
Yaman olur üzülürsün
Az ötesi mizan, mahşer
Bak Kitab’a öğren ne şer
İnat etme yanar pişer
Duman olur üzülürsün
Tüm halkımızın tanıdığı çok sevilen halk şairlerinin neredeyse tüm şiirleri 7, 8 ve 11 hecelidir.
İnanın ki ister siz beyit gibi kaleme alın, isterse yukarıdaki gibi yazın fark etmiyor. O akan çağlayandan bir yudum su her zaman içme imkânı bulabiliyor sayfanıza uğrayan.
Allah’a emanet olun her daim.
Seğmeoğlu