BENİM KÖYÜMŞiirin hikayesini görmek için tıklayın Şiir; benim doğup belli bir yaş’a kadar büyüdüğüm, kırk haneli küçük, şirin bir köyden, 3 - 5 yaşlı insanın yaşadığı, anılarının bile silinmeye yüz tutmuş bir viraneye dönüşen köyüme yazılmıştır. Buradaki bazı kelimeler, köy insanlarının birtakım yerlere verdiği isimler ve şivesi bakımından sölem şekliyle yazıldığından yabancı gelebilir.
Örn: "devayası" (dev kayası) = ön yüzü bir tarafı 4x4, bir tarafı 3x3 ebatında V şeklinde, tepenin içerisine doğru olan derinliğinin bilinmediği bir kayanın adıdır.
İdirisli köyüm benim
Bol akardı suyun senin Dönmez oldu gidenlerin Issız kaldı benim köyüm Sol girişte aşşa çayır Sağı solu hafif bayır Yanıyorum cayır cayır Özlem doldu benim köyüm Sağ taraftadır bahçeler Kurumuş kalmış eşmeler Sanki terk etmiş serçeler Kuşsuz kaldı benim köyüm Eğri söğüt vardı bir de Bahçeler de orta yerde Devayası hani nerde Taşsız kaldı benim köyüm Tepe olmuş koca dağlar Seçilmiyor tarla bağlar Emmim gölü ne kim ağlar Yassız kaldı benim köyüm Bir başkaydı köromarı Erken gelirdi baharı Çalı olmuş Çınarları Neden soldu benim köyüm En tepesi kiremitlik Kim bilir seni, ‘şehitlik’ Teker teker hep terkettik Viran kaldı benim köyüm Aşşa pınar hep akardı Orta pınar susuz kaldı Şeker pınarı da vardı Hayal oldu benim köyüm Metre Metre kar yağardı Yazın sıcaklar boğardı Güneş bir başka doğardı Yalan oldu benim köyüm Öksürük kayası nerde Hani derman idi derde Dilek tutardık gider de Masal oldu benim köyüm Otlar bürümüş harmanı Darmadağın gülistanı Bozulmuş bağı bostanı Talan oldu benim köyüm Bilmeyen bilmez, ‘nesine’ Gidenlerin dönmesine İnsana, Çocuk sesine Hasret kaldı benim köyüm Kimler biliyor evveli Giden mi, kalan mı deli Bırak yağmurunu seli Yaşsız kaldı benim köyüm Gelgelelim insanlara Gel onları mum’la ara Çoğunun yurdu Ankara Başsız kaldı benim köyüm Söyle söyle anı bitmez Anlatmaya sayfa yetmez Şiir başlar şiir gitmez Destan oldu benim köyüm Şiirde adı geçen yerler: -Aşşa çayır : (aşağı çayır - otluk) Köy girişindeki yeşil, otlu bölge. -Eğri söğüt : Bir kaç yüzyıllık içi çürüyerek dev bir boru halini almış ağaç. (artık yok) -Devayası : (dev kayası) tam ebatları bilinmeyen V şekilnde büyük kaya. -Tarla bağ : Düzlükdeki üzüm bağları. -Emmim gölü : Üzüm bağlarının kuzeybatı bölgesi. -KörOmar : İki tarafı ağaçlı büyük dere. -Kiremitlik : Tarihi kale çevresindeki çömlek kırıklarının bulunduğu, Kerkenez dağının tepesi. -Şehitlik : Dağın eteğinde, bağlar yönündeki bir bölge. -Öksürük kayası : Bir ucu fincan kulpuna benzer delikli bir uzantısı olan büyük bir kaya.(Şiir resmi) |