Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
Kayretli
Kayretli

ENİŞTE ..1

Yorum

ENİŞTE ..1

( 5 kişi )

4

Yorum

7

Beğeni

5,0

Puan

179

Okunma

ENİŞTE ..1

ENİŞTE

Ablam seni özlemiş deli gibi zıplıyor
Gidip yorgan yatağı ikide bir yokluyor
Bu gece bey gelecek diye camda bekliyor
Gittiğin yoldan dönüp gelmedin be enişte

Baktım kavga ediyor gördüm ki yastık ile
Küfürle karışık bir türkü dolamış dile
Ceviz fındık koyuyor kavonozda ki bala
Hazırlık tastamam sen bilmedin be enişte

Boyamış dudağını aldırıyor kaşını
Gül suyu ile yıkıyor ak gerdanı döşünü
Süsleniyor erkenden bitirmiş tüm işini
Gelmek için çıkar yol bulmadın be enişte

Havada uçuşuyor tencere ile tava
Tekmeledi her yerden kırıldı yeşil kova
Dediydi demediydi deme yıkılır yuva
Ulan oralı bile olmadın be enişte

İstanbul kızlarına hiç dayanırmı yürek
Bacımız kız kurusu oldu yol bekleyerek
Sabrı taşınca olur zehirli bir engerek
Gelip kızın gönlünü almadın be enişte

Ankara da işmi yok gittin gurbet ellere
Bilirim sarılırsın orada ince bellere
Bahşiş atarsın barda diskoda o vollere
Ablama beş on kuruş salmadın be enişte

Evlisin lan bekarım diyorsun ya dullara
Bacımı rezil rüsva ettin zalim kullara
Yatasın emi boylu boyunca şu sallara
Ebed uykusuna bir dalmadın be enişte



İzzet gayretli


Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (5)

5.0

100% (5)

Enişte ..1 Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Enişte ..1 şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ENİŞTE ..1 şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
4.4.2026 01:14:42
5 puan verdi
Şiirin akışı, bekleyen eşin (ağabeyin) gecikmesi üzerine kurulu dramatik bir gerilimi, ev içindeki kaosu ve kadının duygusal çöküşünü çok renkli imgelerle anlatıyor.

Şiir, "Enişte" olarak hitap edilen karakterin gelmemesiyle tetiklenen bir hayal kırıklığını merkeze alıyor.

Kadın, hem fiziksel hazırlık (süslenme, yemek) hem de duygusal beklenti içindeyken, bu beklentinin boşa çıkmasıyla öfkeye dönüşüyor.

Yastıkla kavga, tencere-tava uçuşması, kırılan yeşil kova gibi detaylar, kadınların içsel huzursuzluğunun dış dünyaya yansıdığını gösteriyor. Bu detaylar, şiire gerçekçi ve canlı bir atmosfer katıyor.

İstanbul ve Ankara şehirleri, kadının hayal kırıklığına neden olan dış faktörler olarak kullanılıyor.

İstanbul kızlarına hiç dayanır mı yürek" dizesi, gurbetçilerin yaşadığı kültürel çatışmayı ve sadakatsizlik korkusunu ima ediyor

Şiir, ciddi bir aile krizini anlatırken aynı zamanda mizahi bir dil kullanıyor. "Ceviz fındık koyuyor kavonozda ki bala" gibi absürt detaylar, durumun ciddiyetini hafifletirken, "ebed uykusuna bir dalmadın" gibi son dize ise trajik bir sona işaret ediyor.

Bu türkü, geleneksel Türk halk edebiyatındaki "bekleme" ve "gurbet" temalarını modern bir perspektifle ele alıyor.

Özellikle kadınların ev içi rolleri, duygusal yükleri ve toplumsal baskılar, şiirin alt metninde güçlü bir şekilde hissediliyor. "Enişte" figürü, sadece bir erkek karakter değil, aynı zamanda toplumsal sorumlulukları yerine getirmeyen bir temsilci olarak sunuluyor.

Şiirin sonunda yer alan "ebed uykusuna bir dalmadın" ifadesi, ölümün kaçınılmazlığına ve insanın kendi hatalarının bedelini ödemesine dair derin bir felsefi gönderme içeriyor.

Bu, şiiri sıradan bir şikâyetten çıkarıp, yaşamın döngüselliği üzerine düşündüren bir esere dönüştürüyor.

Bu eser, hem mizahi hem de dramatik unsurları başarıyla harmanlayan, kültürel kodları güçlü bir şekilde işleyen bir parça.

Okuyucuyu hem güldüren hem de düşündüren bu türkü, insan ilişkilerindeki karmaşıklıkları ve gurbetin yarattığı acıları unutulmaz bir dille anlatıyor.

Tebrikler kutlarım KALEMİNİ ŞAİR ARKADAŞIM
AKLA_ZARAR
AKLA_ZARAR, @akla-zarar
3.4.2026 22:42:20
5 puan verdi
Hocam kalemin daim olsun bir anda enişte olup buna cevap veresim geldi 😃😃😃😃😃
Tebrikler saygılar
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
3.4.2026 20:51:56
5 puan verdi
Merhaba
Her zaman ki tat ve deminde, güzel bir eser
Biz de okuduk, kutladık ve alkışladık yürekten, yalansız ve riyasız
Nice güzel şiirlerde buluşmak dileğiyle
Şiirle kal, sevgiyle kal, dostça kal, sağlıcakla ve de hoşça kal
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL