HOR-HOR SENARYO (17)Şiirin hikayesini görmek için tıklayın „JAPON DERREM UZMANI’NDAN BÜYÜK MARMARA DEPREM UYARISI;: Riskin en yüksek olduğu bölgeleri sıraladı. Uzmanlar Marmara depremi için uyarılarını sıralamaya devam ediyor. Son olarak Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, "7.6, 7.9’ kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir" dedi, riskli bölgeleri sıraladı.
Türkiye, 6 Şubat’ta tarihinin en yıkıcı depremlerinden birini yaşadı. Gözler şimdi yıllardır beklenen büyük İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlara göre yaşanabilecek 7 şiddetindeki olası büyük Marmara depreminde Zeytinburnu, Avcılar, Büyükçekmece, Ataköy, Küçükçekmece başı çekiyor. Son olarak CNN TÜRK’e konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, "7.6, 7.9’ kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir. Riskin en yüksek olduğu bölgeler Atatürk Havalimanı, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece ve Fatih tarafında da yumuşak zeminler var. Anadolu Yakası’nda da Tuzla, Pendik, deniz kenarı tarafları" dedi. NEDEN BU İLÇELER RİSK ALTINDA? Yoshinori Moriwaki, "99 depreminde de bunu gördük. Buralarda sallantı çok oldu. Zemin yumuşak ise sıkıntı. Hatay kötü, neden? Zemin yumuşak olduğu için. Bu binalar yapışık ve hepsi 2000’den önce yapıldı. Bu binalarda çok hasar olacak" ifadelerini kullandı. Megakentte kentsel dönüşüm çalışmaları devam etse de "tabut bina" sayısı halen çok fazla. Japon deprem uzmanı da "Kentsel dönüşümü acilen yapmak lazım" sözeriyle uyardı.“(28. Ağustos, Pazartesi günki Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Gooogle-News haberi.)
Deprem felakettir!
Doğasal olduğundan, yani Yerküre Kabuğu devamlı soğuduğundan çökme ve çatlamaların kırılma ve kaymaların “Kaçınılmaz” olduğu kabul edilir. Depremin şiddetini ölçmek, felaketin seyirini irdelemek, uyarıcı tarihler vererek olası bölgeleri göstermek bilimin sorumluluğudur ki bu olur! Depreme hazırlanmak, “Afet Planları” yaparak önlem almak, mal ve can kaybını önlemek, toplanma yerlerini yani gıda-tıbbı bakım-konaklama gibi boş alanları düzenleyerek göstermek, depreme dayanıklı binaları denetlemek devletin sorumluluğudur ve kaçınılmaz! Ama nedense bu Türkiye’de olmaz? Böyle bir; Geleceği bilinen bir felakete, korunmasız bir afete insanlar asla kurban edilmemelidir ve sonra da; “Ben hata yaptım, helallik istiyorum!”(*) Denilmemelidir! (*) 2023 Adıyaman Depremi’nden bir süre sonra ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava şartları, hasar gören alt yapının getirdiği zorunluluklar gibi sebeplerle maalesef ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma gösteremedik. Bunun için sizden helalik istiyorum.” Demiştir. (Günlük Gazete haberi) |