GENCO ERKAL (16)Şiirin hikayesini görmek için tıklayın „Sevgili okurlar, siz bu yazıyı okuduğunuzda ben Eskişehir’de olacağım.
Çok güzel, sevinçli bir nedenle buradayım. Ama aynı zamanda da buruk bir sevinç. Doğrusu eğer ömrü yetseydi, sevgili Genco Erkal da bugün bizimle burada olacaktı. Çünkü dün (cumartesi) Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde büyükşehir belediyesi tarafından hayata geçirilen Sanat Sokağı’nda, Şehir Tiyatroları Sahnesi, “Genco Erkal Sahnesi” olarak hizmete açıldı. Genco Erkal adını bir tiyatroya veren ilk kentimiz Eskişehir oldu! Teşekkürler Eskişehir! Teşekkürler efsanevi başkan Yılmaz Büyükerşen Hoca, teşekkürler başkan Ayşe Ünlüce... GENCO ERKAL SAHNESİ Eskişehir’deki Sanatçılar Sokağı’nın her köşesine, sanat ve sanatçı dostu Yılmaz Hoca’nın eli değmiş. Bu sokakta onun emeği sonsuz. İşte bu sokaktaki tiyatronun açılışı nicedir planlanmış, hatta açılışa Genco Erkal da katılmaya söz vermişti. Hayır, Genco Erkal açılışa katılamadı ama kızı Ayşe Erkal, tiyatro eleştirmeni dostları Seçkin Selvi, Dikmen Gürün ve ben; Eskişehir Şehir Tiyatrosu oyuncuları, müzisyenleri Ercan ve Gökhan Çağıran, Deniz Doğangün onu Genco Erkal Sahnesi’ne taşıdık. Gerek Yılmaz Hoca’nın, gerek Ayşe Ünlüce’nin konuşmaları ve Selçuk Metin’in “Genco” belgeseliyle Genco Erkal’ı yeniden kucakladık. Tiyatronun fuayesinde Yılmaz Büyükerşen’in Genco röliyefi/heykeli ve bir de Genco Erkal’ın şu sözleri yer alıyor: “Her şeyimi Cumhuriyete borçluyum. Aklım, fikrim, vicdanım, dünya görüşüm, bağımsızlık, özgürlük, barış tutkum, laiklik, insan hakları, kadın erkek eşitliğine inancım, insan emeğini en yüce değer kabul edişim, sanatın gücüne yürekten bağlılığım, hepsini ve daha fazlasını Cumhuriyete ve Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyum. 100. yılda 100 bin kere teşekkür ediyorum.” (Sayın Yazar Zeynep Oral’ın 15 Aralık Pazar günki Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınladığı YAŞASIN TİYATRO adlı köşe yazısının başıdır. Yazının tümünü okumanızı öneririm.)
“Eskişehir, Eskişehir! Yalçın kaya, sarp yeri,
kayalardan çok kuvvetli içindeki askerleri” marşına ağır postallarımızla ayak uydurarak, rap-rap yere vurup tempo tutarak, arşınlamıştım Yozgat’tı er iken, fi tarihinde ben. İkinci bir Eskişehir ise, unutulmaz şöyle bir anıdır bende; „1976 yılında Gelelim yine 50 yıldır görmediğim Eskişehir’ime; Bugün orada, senin adına bir Tiyatro’nun açılışı var. -bu satırları yazdığım an belki- seni anıyor insanlar… Unutmamışız seni demek ki! (*) Yana yatık/içeri dizeler KİRAZ AĞACI (27) şiirme aittir. KİRAZ AĞACI (31) SON şiirimden itibaren yazdıklarım GENCO ERKAL adını taşır. |