(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
DEKONSTRÜKTİVİST* ŞİİR şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DEKONSTRÜKTİVİST* ŞİİR şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Yapıbozumculuğa eyvallah da, derim ki bozduğun şeyler biraz daha net olsa.. Bi de çok eleştirdiğim bişeydir bu akımda bozulanın yerine bişey konmaması. zira elde avuçta bişey kalmayınca varılan nokta nihilizmin soğuk kucağıdır genelde...
Chlorotoxin tarafından 5/24/2008 5:06:47 PM zamanında düzenlenmiştir.
Din ve felsefenin dayatmacı mantığına bir başkaldırı… Esseni, bu kısa şiirinde; genel geçer kavramları, ataerkil inanç ve kültür yapısını yıkıyor. Ama bu yıkımın altını sağlam bilgisiyle doldurarak… Zaten yapıbozumcu (dekonstrüktivist) yaklaşımın temelide bu değil mi? Daha çok sanatın mimari alanın etkin olan bu düşüncenin şiirde şekillenmesi oldukca tartışılan bir yenilik. Şiirin, duyum ve duyguyla değil bilginin sentezlenerek yüksek sesle düşünülüp sorgulayıcı biçimde harmanlanmış şekli. Sema Güler, şiirde geçen kavramları kısa ve net olarak aktarmış. Ben daha çok, bu şiirin kurgusu ve çağrıştırdığı anlamlar ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum;
Doğmak : Ağlamak Öğrenmek: Bilmek Sorgulamak: Belki de Sonlanmak : Ölmek
Kısa şiiri bu başlıklarla bölümleyip, altını teolojik, felsefik ve mitolojik temalarla dolduran Esseni, yine aynı temalardan yola çıkarak seçtiğii imgelerle bildiklerini ders verircesine bir duruşla ortaya sererek, öz benliğinde sorguulyor ve bizlerede sorgulatıyor. Bu çok farklı ve alışık olmadığımz tarzdaki şiirde en hoşuma giden özelliklerden birisi de motiflerin ve kapalı görünen imgelerin çoğunun Anadolu’dan seçilmiş olması.
Anadolu, bütün dinlerin bütün inançların, kesiştiği bi nokta... Mitoloji ve teoloji kahramanlarının hayat bulduğu, felsefi açılımların besin kaynağı... Esseni işte Anadolu topraklarındaki bu teolojik ve mitolojik kavramları şiirinin yüreğine serpmiş. Esseni’yi bu yapıbozuculuk uğraşı içerisinde farklı kılan ve bana Anadolu Halk Ozanlarını çağrıştıran son bölümdeki mahlas ise şirinin ve düşüncesinin kendince doğruluğunu haykıran imza olması. Esseni, yine bir halk geleneği olan musalla sorgusuyla da final yapıyor. Tanrı inancına karşı olan duruşunu net biçimde ortaya koyarak; “Gökte olan yerde yalan!..”
Bilgiye, öğrenmeye ve öğrendikerimizi sorgulamaya o kadar ihtiyacımız var ki… Bir okunuşta geçilemeyecek o kadar derin ve güçlü anlamlarla bezeli bir şiir.. Dönünüp dönüp okumak, her okunduğunda da yeniden bildiklerinizi gözden geçirerek düşünmek gerekiyor… Kutlarım…
umutadam tarafından 1/4/2008 2:57:27 PM zamanında düzenlenmiştir.
diğer şiirlerinide göz attım..
artık takip etmeye çalışacağım elimden geldiğince..