paslanmış vagonlar gibi somurtma yıldızlı dünlerin kuytusuna ser zihnini ağır halatlar dola aklına duyguları hortumlanmış hissetme kendini ine çıka yorulmuş suskun teleferik gibi düşün ellerinde büyüyen bir bebeğin ağlaması mı yoksa gülmesi mi gelir aklına,yıllar sonra zamanın geniş konçları say bu vesveseleri nasırı çiğnenmiş ayak gibi de olsa büyüyen adımlarda hatırla beni!
hatırla ki; maviydi bir zamanlar ülke omuzlar yastıktı, kucaklar salıncak her şarkıda bir payımız yok muydu, mırıldanacak kadar şimdi kapat gözlerini ve daya boş zamanı alnına bardaklar yeniden ağaç olmaz belki ama yine de anımsa...
bula gözlerini şimdi iyice güzel bakmanın en erdemli saflığıyla bir yerin kesilmiş de hiç farketmemiş gibi kanı görmesen hiç bilmeyeceksin hani bir buseye bir dünya yaftaladığın gibi dudaklarında yangını ilk kez tadar gibi işte beni beni öyle hatırla!
nasıl ki; her kül yaktığını bilirse! zarar olur mu hiç, ya da inkâr nasihatler gamdan önce düşerse tebessüm de bir gülümsemedir kahkaha da kurşun bile bir kere öper hedefini! kifayet açlıkla açıklanabilir mi yoksa yetinememek mi demeli! ki;aşk bir yaradır iyileşmek değil!
ki; bal olsan bile kibirden arınık örülür petekler her acı diner yeterince sabra ilikliysen ve duyarsan fısıldar kulağına melekler bir zamanlar koyacak yer bulamazdın ganimeti şimdi, bir tundra ağacı gibi sızlanmak neden!
şiir kibirlidir söylemez, sadece ima eder belki duymaz s/esini kimse belki de çıkmaz, bir mana verebilen işte tıpkı, aşk gibidir o konuşursa, susar tüm evren!
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
AŞK BİR YARADIR İYİLEŞMEK DEĞİL! şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
AŞK BİR YARADIR İYİLEŞMEK DEĞİL! şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Sayın hocam bu güzel şiiriniz Murathan Mungan'ın aşağıdaki cümlelerini getirdi aklıma;
"Şiir, dilden önce var. şiir aslında annenin ninnisinde de var, ilk insanların ses tekrarlarında da var. Ve bütün kutsal kitaplar, şiirle yazılmış. Ama sadece edebiyattaki şiirden söz etmiyorum, hayatın şiirini öldürmüşüz biz, kalbimizin şiirini öldürmüşüz. En büyük şiir de, varoluşun şiiri. Tabiattan koptukça, var oluşun şiirinden de kopuyoruz. Hepimiz evrenden kopmamızın bedelini ödüyoruz. "
Ne kadar haklısınız kurduğunuz her bir dizede. Kutlarım çokça saygım ve sevgim ile.
çok teşekkürler değerli dost. öyle güzel betimlemiş özetlemişsin ki; bende ufacık bir şey eklemek istedim izninle...
Valery’nin tanımından hareket eden Suut Kemal Yetkin, yürüyüş ile raks (dans) arasındaki farkı, düzyazı ile şiir arasındaki farka benzetir ve “Şiir bu kadar esrarlı ve çözülemez bir terkip olduğuna göre, nesre çevrildiği zaman şiirliğini koruyan bir şiir tasavvur olunamadığı gibi, nesrin nazma sokulmasıyla elde edilen bir şiir de öylece tasavvur olunamaz. Ve gene bir öylece bir şaire şunu veya bunu anlatmalısın demek kadar manasız bir şey olamaz. Zaten şair bir şey anlatmaz, anlattığı zaman da şair olmaz” der. İlk şiirlerin insanoğlunun dinsel törenlerine eşlik ettiği, bilinen bir gerçektir. Çağlara ve toplumlara göre şiir beğenileri, mükemmel şiirin ölçüleri değişse de, iyi şiirin nitelikleri hemen hemen her dilde ve kültürde yukarıda belirttiğimiz ortaklıkları taşır. Destanlar, ninniler, türküler, ağıtlar, insanoğlunun ilk sözlü sanat ürünleri ve ilk şiirleridir aynı zamanda.
Ahmet Haşim, “Şiir, bir hikâye değil, sessiz bir şarkıdır” diye tanımlar şiiri; J. Cocteau “Ne masayı anlatacağım diye masa kelimesini kullanacaksınız, ne kuşu anlatacağım diye kuş kelimesini, ne de aşkı anlatacağım diye aşk kelimesini” der; Salah Birsel’se Şiirin İlkeleri’nde aynı konuda şunu söyler: “Doğrusu şiirin hiçbir anlamı olmaması değil, şiirin o anlamı bağırmaması gerekir“. Bu tanımlardan, şiirin işlevinin anlatmak değil, duyurmak yani hissettirmek olduğu sonucuna ulaşabiliriz. İlhan Berk de “Anlamla Yola Çıkılmaz: Şiir Bir Şey Anlatmaz. Anlaşılmak İçin de Değildir” başlıklı yazısında aynı noktaya değinir...
HAyır dizeler arasından en etkilisini seç Seçil desen !
Kalakalırım Serhat, anla yani o kadar...
Sevgiler...
Yine güzeldi... :)