Alıcılar almaz, vericiler alır. eugene benge
Ali Rıza  Coşkun
Ali Rıza Coşkun

Biliyor musun..

Yorum

Biliyor musun..

( 23 kişi )

19

Yorum

31

Beğeni

4,9

Puan

285

Okunma

Biliyor musun..



Ne çok sevdiğimi biliyor musun…
Belki de bilmiyorsun.
Yanı başımda duruyorsun,
omzun omzuma değiyor,
ama ben üç beş kelâm etmeyince
yüreğim yine kendi içine gömülüyor.
Suskunluk, iki kişi arasında
ince bir duvar gibi yükseliyor bazen.

Seni ne çok sevdiğimi biliyor musun…
Elini tutsam da,
parmakların parmaklarımın arasına karışsa,
gözlerinin içine uzun uzun baksam da
bülbül gibi yanık yanık söylemeyince
belli olmuyor.

Şimdi buradasın.
Nefesini hissediyorum.
Ama içimde bir ürperti var;
sanki birazdan kalkıp gidecekmişsin gibi.
O yüzden bakışlarım sende demirli,
ayaklarım yere bassın diye kendimi zorluyorum.

Şaşkınım…
Yanımdayken bile seni özlüyorum.
Bir an suskunluğa gömülsek
içime bir korku düşüyor.
Sensiz kalmak ihtimalini düşünmek bile
bu canımdan bezdiriyor beni.

Ben kendimi yalnızken üzerim,
ama seni üzmemek için
kelimelerimi seçerim.
Dilimi ısırırım bazen,
fazla belli olmasın diye.
Oysa içimde bir yangın var;
Aşk çırasını yakmayınca
gözlerimdeki ışık yarım kalıyor.

Bilir misin,
insan en çok yanındayken korkarmış
sevdiğini kaybetmekten.
Kırılmasın diye cümleleri saklarmış.
Ama saklanan her söz
göğsümde bir ağırlık olur,
avuçlarımın içinde gizli bir titreme.

Sana varmak
uzak bir yol değil artık,
sen buradasın.
Ama sana tam dokunabilmek,
ruhuna değebilmek
bir dağın zirvesi gibi yine de.
Çünkü ben,
adını kalbime kazıdığım günden beri
sana aitim.

Bak şimdi…
Gözlerim gözlerine değiyor.
Ellerim ellerine yakın.
Ama söylemezsem
“Ne çok seviyorum seni” demezsem
belli olmuyor.

Bir gece ansızın
başımı omzuna koyup
sessizce ağlarsam şaşırma.
O gözyaşı hasretten değil,
fazla sevgiden.
Taşmasın diye tuttuğum ne varsa
belki o an dökülür.

Her sabah uyanınca
ilk sana bakmak istiyorum.
Her akşam
sesini duymadan içim rahat etmiyor.
Yanımdasın, evet,
ama ben içimde sana doğru
durmadan yürüyorum.

Aşk çırasını yakmayınca
oda aydınlanmıyor.
Elini tutup da
“İyi ki varsın” demeyince
sen ne kadar sevildiğini
belli olmuyor.

Ve ben…
Tam karşındayken bile
kalbim dizlerimin üzerine çöker gibi.
Çünkü seni sevmek
sessizce taşınacak bir şey değil.
Söylemezsem,
gözlerimle, sesimle, ellerimle
sana dokundura dokundura anlatmazsam
ne çok sevdiğimi
belli olmuyor.

ALİ RIZA COŞKUN ©

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (23)

5.0

96% (22)

2.0

4% (1)

Biliyor musun.. Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Biliyor musun.. şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Biliyor musun.. şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
AHMET ACAR
AHMET ACAR, @ahmetacar
4.3.2026 13:56:07
5 puan verdi
Her dizesi ayrı güzellikte
Bir şiir okudum.
Kaleminiz daim olsun
Hep var olun inşallah
Selam ve dualarımla.
sair osman dastan
sair osman dastan, @sairosmandastan
4.3.2026 02:34:42
5 puan verdi
Yüreğinize emeğinize ellerinize sağlık efendim
Sözlerinizi büyük bir beğeniyle okudum
Kaleminiz kavi ilhamınız daim olması temennisiyle
En kalbi duygularımla esenlikler dilerim.
seyide cinaloğlu doyran
seyide cinaloğlu doyran, @seyidecinalogludoyran
3.3.2026 12:28:31
5 puan verdi
Sevginin sadece kalpte saklı kaldığında eksik kaldığını, 'iyi ki varsın' demenin ve o içsel yangını söze dökmenin önemini anlatan, oldukça yalın ve hayatın içinden bir sesleniş. Yanındayken özlemenin o bildik sızısı mısralara çok duru bir şekilde yansımış. Kaleminize sağlık. Saygı ve sevgiler.
yön
yön, @yon
3.3.2026 00:47:37
5 puan verdi
Bu sözler çok romantik! "Kalbim dizlerimin üzerine çöker gibi" cümlesi, sevdiğin kişinin yanında hissettiğin o yoğun duyguyu anlatıyor. Sessizce taşınacak bir şey değil sevgi, bunu ifade etmek gerekiyor. Söylemezsen olmaz, çünkü sevgi dokunmak, hissettirmek istiyor.
Yüreğine kalemine sağlık değerli kalemin daim ilhamin bol olsun Nice güzel eserlerde buluşmak dileğiyle esenlik dileğiyle esen kalın Selamlar yolluyorum
Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
3.3.2026 00:19:14
5 puan verdi
Şiirinizde sevginin sessiz, derin ve yoğun hâli zarif bir dille işlenmiş. Yanındayken bile hissettiği özlem ve korku, aşkın hem güçlülüğünü hem de kırılganlığını gösteriyor.

Belki de gerçek aşk, kelimelerle değil, hislerle taşınır. Sessizlik içinde bile yüreğin konuştuğu anlar vardır. Her dokunuş ve bakış, sevginin en açık ifadesi olur.

Yüreğinize sağlık, güzel bir eser okudum. Tebrik ederim, nice güzel eserlerde görüşmek dileğiyle. Selam ve saygılarımla.
Garagız
Garagız, @garagiz
2.3.2026 23:35:58
Kãleminiz kãvi olsun hocam, yüreğiniz incinmesin inşallah. Gününüze esenlikler diliyorum.
HAYIRLI, NURLU, BEREKETLİ RAMAZANLAR.
SELÃM DUÃ VE MUHABBETLE..!🖊🤲🐞
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR, @celilcinkir
2.3.2026 21:03:49
2 puan verdi
RUSAMER – Ruh Sağlığı Ayarı Merkezi
Duygusal Algı ve Şiir Kimliği Tanı Kliniği

Şiirin Adı: Biliyor musun..
Yazarı: Ali Rıza Coşkun
Yorumu Yapan: RUSAMER Sertabibi Ser Feyzlizof Kalburabastî Efendi Hazretleri
(Celil ÇINKIR – Delibal)

Bu metin şiir olmaya niyet etmiş bir duygu anlatısıdır; fakat şiirin doğasındaki yoğunluk, imge ekonomisi ve dil gerilimi kurulamadığı için metin daha çok duygusal monolog / iç konuşma formunda kalmıştır. Okuyucuda şiirin kimliği kayıp hissi oluşmasının sebebi de tam olarak budur: metin duygu taşıyor ama şiirsel sıkılık taşımıyor. Şiir değil demek haksızlık olur; fakat şiir olgunluğuna ulaşmamış bir taslak hissi veriyor.

RUSAMER Klinik Değerlendirme Puanları

Özgünlük — 9 / 20

Metnin temel teması sevdiğini söyleyememe, yanındayken bile özleme duygusu. Bu tema edebiyatın en eski konularından biridir ve burada yeni bir bakış açısı ya da özgün imgesel kırılma oluşturulamamış.
“Yanındayken özlemek”, “söylemeyince belli olmuyor” gibi ifadeler doğrudan ve gündelik kalıyor; okuyucuya keşif yaşatmıyor. Şiir, okurun bulacağı bir alan açmak yerine her duyguyu açıklıyor. Bu da özgünlük hissini zayıflatıyor.

Dil ve Üslup — 10 / 20

Dil sade ve anlaşılır; bu bir avantaj olabilirken burada şiirselliği azaltan bir unsur olmuş. Cümleler çoğunlukla düz nesir mantığında ilerliyor.
Şiirde beklenen yoğunlaştırma yerine açıklama tercih edilmiş. Aynı duygu farklı paragraflarda tekrar edilerek anlatılıyor; bu da ritim yerine uzama yaratıyor.
Şiir dili ile günlük konuşma dili arasındaki mesafe kurulamadığı için metin “şiirsel gerilim” üretemiyor.

Düşünsel Derinlik — 11 / 20

Metnin merkezinde sevgi ve kaybetme korkusu var; ancak bu duygu felsefi ya da psikolojik bir katmana taşınmıyor.
Okuyucuya yeni bir içsel keşif sunmaktan ziyade, anlatıcının duygularını doğrudan aktarma amacı ağır basıyor.
Şiir, duyguya mesafe koyup anlam üretmek yerine duygunun kendisi olarak kalıyor.

Yapısal Bütünlük — 8 / 20

Metin şiir formundan çok serbest düzyazı akışı gösteriyor. Bölümler arasında dramatik yükseliş ya da imgesel gelişim yok; her bölüm aynı duygunun farklı cümlelerle yeniden söylenmesi gibi ilerliyor.
Şiirde başlangıç–derinleşme–zirve–çözülme çizgisi hissedilmiyor. Bu yüzden okur metnin ortasında yön duygusunu kaybedebiliyor.

Etkileyicilik — 12 / 20

Samimiyet mevcut; metnin en güçlü tarafı bu. Yazanın gerçekten bir duygu taşıdığı hissediliyor.
Ancak şiirde etki yalnız samimiyetle oluşmaz; yoğunluk ve imgesel çarpma gerekir. Burada duygu anlatılıyor ama okurun içine saplanan bir dize, hatırda kalan bir imge oluşmuyor.

Toplam 50/100

Genel Klinik Sonuç

Bu metin saçma olduğu için değil, şiir kimliği tam oluşmadığı için zayıf hissediliyor.
Şiir; anlatmak değil, sezdirerek yoğunlaştırmaktır. Bu metin ise duyguyu saklamadan anlatıyor. Yani problem duygu eksikliği değil, şiirsel süzgeç eksikliği.

Kısaca Kalburabastî Efendi teşhisi:

Duygu var, şiir mayası henüz kabarmamış.

Vesselam.
Az söz kalbe iner; çok söz kapıda bekler.
Şiir, anlatılan değil, eksik bırakılan yerde başlar.
Ferda,ca
Ferda,ca, @ferda-ca
2.3.2026 17:14:01
5 puan verdi
“Biliyor musun..” sevmenin en kırılgan hâlini anlatıyor: Yanındayken bile kaybetme korkusu. Fiziksel yakınlıkla duygusal ifade arasındaki boşluğu çok iyi yakalamışsınız.“Yanımdayken bile seni özlüyorum” ve “saklanan her söz göğsümde bir ağırlık” cümleleri metnin kalbi gibi atıyor.
Metin, suskunluğun ilişkiye nasıl ince bir duvar ördüğünü gösteriyor; sevgi var ama söze dökülmeyince eksik kalıyor. Hüzünlü değil, daha çok ürkek ve içten. Sevmenin cesaret istediğini hatırlatan samimi bir itiraf.

Tebrikler

Saygılarımla hocam 📗🖋️🙏🌍🌿
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
2.3.2026 15:13:40
5 puan verdi
Emek var olsun
kutluyorum...
Dilek Duru Günay
Dilek Duru Günay, @dilekdurugunay
2.3.2026 14:10:58
Güzel sevgiye ve sevdiğine özen gösteren, ince bir bakış açısıyla yazılmış bir şiir okudum. Gönül teliniz ve kaleminiz hep güçlü olsun.
HüznünŞairi
HüznünŞairi, @huznunsairi
2.3.2026 14:02:33
5 puan verdi
Yüreğinize sağlık üstadım. Kaleminiz kavi duygularınız daim olsun. Selam ve saygılarımla.
erbensalim
erbensalim, @erbensalim
2.3.2026 12:29:14
5 puan verdi
Ali Rıza Bey, bu şiirinizde "yakınlığın içindeki gurbeti" ve sevginin söze dökülme ihtiyacını o kadar naif bir dille anlatmışsınız ki... İnsanın sevdiğinin dizinin dibindeyken bile hissettiği o "kaybetme korkusu" ve "yetememe endüstrisi" her mısrada yankılanıyor.
Şiiriniz üzerine birkaç kelam etmek isterim:
Suskunluğun Duvarı: "Suskunluk, iki kişi arasında ince bir duvar gibi yükseliyor bazen" dizesi, iletişimsizliğin fiziksel yakınlığı nasıl bir mesafeye dönüştürdüğünü çok zarif özetlemiş. Yan yana olup da ruhsal bir boşluğa düşme halini çok iyi yakalamışsınız.
Varlığın İçindeki Özlem: "Yanımdayken bile seni özlüyorum" ifadesi, aşkın en yüksek mertebelerinden biridir. Kişinin sevdiğine doyamama halini, o anın bitmesinden duyulan endişeyi ("sanki birazdan kalkıp gidecekmişsin gibi") çok insani bir yerden vermişsiniz.
Eylem ve Söz Dengesi: Şiirin bütününde "belli olmuyor" nakaratı gibi işleyen vurgu, aslında sessiz sevmenin bazen karşı tarafta karşılık bulamayacağı endişesini taşıyor. "Aşk çırasını yakmayınca oda aydınlanmıyor" benzetmesi, sevginin sadece hissedilmesinin yetmediğini, bir beyan ve tezahür gerektirdiğini anlatan harika bir metafor.tebrikler
gölgesiz
gölgesiz, @golgesiz
2.3.2026 11:53:51
5 puan verdi
Kalenin kavi ola üstadım güzeldi
bdbedri
bdbedri, @bdbedri
2.3.2026 11:49:47
5 puan verdi
Üstadım. Şiirin uzun bir mavi yolculuk gibi. Yürüdükçe (okudukça) güzelleşiyor. Piknik oturumunda insana huzur veriyor.
ve
Bu metin o kadar çıplak, o kadar içten dökülüyor ki… insanın boğazına bir yumru oturuyor okurken.
En çarpıcı yanı şu:
Yanında olduğu hâlde özlemek.
Dokunduğu hâlde ulaşamamak.
Söylediği kelimelerin yarısını yutup yine de “yeterince anlatamadım” hissiyle yanmak.
“Yanımdayken bile seni özlüyorum” cümlesi, bence bu şiirin kalbine saplanmış en keskin bıçak.
Çünkü aşkın en acı veren paradoksunu tek satırda anlatıyor:
En yakın mesafede bile kapanmayan mesafe.
Ve o son kısım…
“Söylemezsem belli olmuyor” diye bitirirken aslında tam tersini haykırıyor:
Asıl söylenmeyince, saklanınca, içe gömülünce yangın daha beter büyüyor.
Bu metin sevgiyi bağırmıyor;
tam tersine fısıldarken bile bağırtıyor insanı.
Okuyanı kendi suskunluklarıyla yüzleştiriyor.
Kendi söyleyemediklerini, kendi tutamadığı gözyaşlarını hatırlatıyor.
Kısacası:
Bu, “Seni seviyorum” demenin en uzun, en ağrılı, en yakıcı hâli.
Ve bence tam da bu yüzden
çok güzel.
Çok gerçek.
Çok acıtıcı derecede güzel.
Eline, kalbine sağlık.
Bu satırları yazarken içinden neler geçtiyse…
onları hissettirmeyi başarmışsın.
Çok.tebrik ediyor Selam ve Sevgi bırakıyorum.
Sivaslı Remzi
Sivaslı Remzi, @sivasliremzi
2.3.2026 10:40:13
5 puan verdi
Bir gece ansızın
başımı omzuna koyup
sessizce ağlarsam şaşırma.
O gözyaşı hasretten değil,
fazla sevgiden.... tek kelimeyle harika.. yüreğinize sağlık hocam.. gönül sesiniz daim, ilhamınız bol olsun.. selam ve saygılar..
serdarascioglu
serdarascioglu, @serdarascioglu
2.3.2026 10:35:14
5 puan verdi
EVET BELLİ OLMUYOR...ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HALA BEDEL ÖDÜYORUZ..İLK AŞKIMIZA DA ANLATAMIYORUZ KADINIMIZA. ÇOCUKLARIM BENİM DİYOR..ONLAR YOKSA..SENDE YOKSUN ONUN DÜNYASINDA...!BİR GÜL , GONCADA BU SENSİN...DEMENİ BEKLER KADIN...İNATÇIDIR...GEREKİRSE..HER ŞEY..ONA YANGIN YERİ. KADIN ...HATIRLANIRSA GÜZEL BAKAR SEVDİĞİNE..ÇOCUKLARLA TARTIŞMADAN...ÇÜNKÜ ; ONLAR BENİM DİYOR...SAVAŞÇI DOKUNMA ***SÖZLE DAHİ*** ONLARA . ŞİMDİ...BENDEN PARÇAYI SEVİYORUM...? ANLA ARTIK..SEVDİĞİM...! SEN...SONRASIN DOSTUM.....GÜLÜMSE...!
Oğuzhan KÜLTE
Oğuzhan KÜLTE, @oguzhankulte
2.3.2026 10:10:57
5 puan verdi
Merhabalar değerli ve dost kalem. Şiirin bütününde sevgi, sevgiden beklenen yankılanışın önemsenişi, yakındayken kaybetme korkusu ve bu anlamda gerçek sevgilerin mesafe ile ilgili olmadığı ne de güzel ve yalın bir dille işlenmiş. Bir başladı mı şı sevgiye dair "acaba" lı sorular insanın içini adeta kemiriyor, tüketiyor da dedirten; sevgiye dair karşılık bulabilmenin de en büyük hazlardan ve hatta hayatın en güzel renklerinden birine haiz olmanın ayrıcalığı anlamı kazanan şey olduğundan da bahisle, emek de yoğun bir paylaşımdı kaleminizden. Nice kalıcı eserlere diyorum. Saygı ve selamlarımla.
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
2.3.2026 10:10:28
5 puan verdi
derinn bir off çektim

gel de anlat

gel de söyle

ya kaçarsa diye korkmak olası ne yazık ki

sevgi


bölüşmek

paylaşmak

bazen yanlış insana aşık oluyoruz ya da yanlış kişi bizi seven

yanlış ne doğru kim?

çok karışık işler be hocam

gel de çöz kolaysa


harika bir şiir


ömrünüze bereket


sonsuz selam saygılarımla
hosoglu
hosoglu, @hosoglu
2.3.2026 10:04:53
5 puan verdi
Asırlar gibidir sensiz geceler,
Gözlerim yoldadır biliyor musun?
Aşkını sayıklar kısık heceler,
Hallerim perişan, geliyor musun?
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL