Biz ancak bize hayran olanları can ve yürekten överiz. la rochefaucauld
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR

Ellerin Bas Tonunda Gariplikten Tını Var

Yorum

Ellerin Bas Tonunda Gariplikten Tını Var

( 16 kişi )

10

Yorum

24

Beğeni

5,0

Puan

175

Okunma

Ellerin Bas Tonunda Gariplikten Tını Var

Ellerin Bas Tonunda Gariplikten Tını Var

Bu şiiri, insanın içindeki ağırlığın söze dönüşme anını yakalamak için yazdım.
Ellerin bas tonunda bir gariplik vardı; o ses ne dünyaya sığıyordu ne susarak diniyordu.
Biriken hüzün, içten içe tüten bir toprak gibi, dilsiz bir ağıtçıya dönüştürüyordu beni.

Yıldızların sustuğu, şafakların duymaz olduğu bir zamanda, içimin kederini taşıyacak bir dil aradım.
Hayallerle gerçeklerin birbirine karıştığı o yorgun eşiği, kendi iç sürgünümde kurduğum dizelerle ifade etmek istedim.

Bu şiir, anlatamadığım ama beni içten içe eriten o “karanlık şafak hâli”nin kaydıdır.
Söz, kederin yükünü hafifletmek için değil; o kederin var olduğunu kabul etmek için yazıldı.

Faydan öte depreme gözlerimde fer arar
Ellerin bas tonunda gariplikten tını var
Hayallerin tortusu gerçek düşlerde yalan
Hüzünlüyüm, yorgunum ahraz şafaklar kadar

Divane deyişlere makam olmaz her divan
Gülmeyen, hüngür hüngür göğe dayar merdiven
Yıldızlar suskun duvar, kur üstüne kur doğan
İflah olmaz sürgünüm, doymaz şafaklar kadar

Yakılırken toprağım, dumanıma pes ettim
Dilsiz bir ağıtçıyım, şivanıma pes ettim
Asumanı dağlayan, figanıma pes ettim
Karanlıkta durgunum, infaz şafaklar kadar

Anlarım, anlatamam alın yazı gülünü
Sulara yenik saymam talanların külünü
Yüreğim kordan sayar şafakların selini
Yıldızlara dargınım, duymaz şafaklar kadar

Delibal dert tapulu, kederler hızarına
Kirpiklerden kin damlar, gecenin üzerine
Boşaltırken düşleri işkence pazarına
Angaryada her günüm, aymaz şafaklar kadar

Celil ÇINKIR - DELİBAL

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (16)

5.0

100% (16)

Ellerin bas tonunda gariplikten tını var Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Ellerin bas tonunda gariplikten tını var şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Ellerin Bas Tonunda Gariplikten Tını Var şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
CEMRE_YMN
CEMRE_YMN , @cemre-ymn
7.12.2025 21:20:35
5 puan verdi
Harika bir şiir! Derinliği, acıyı ve yorgunluğu bu kadar etkileyici kelimelerle ifade etmek gerçekten ustalık ister.
İşte tek bir dosyada düzenlenmiş yorumunuz:
Bu şiirin kelimeleri adeta okuyucunun ruhuna işliyor. "Depreme gözlerimde fer arar" dizesindeki o çaresizlik ve umut arayışı, şiirin hemen başında güçlü bir etki yaratıyor.

Şairin kullandığı imgeler, özellikle "Ellerin bas tonunda gariplikten tını var" ve "Hayallerin tortusu gerçek düşlerde yalan" gibi ifadeler, derin bir hüzün ve yabancılaşma hissini çok katmanlı bir şekilde aktarıyor.

**İkinci kıta** ise bu hüznü daha da yükseltiyor. "Gülmeyen, hüngür hüngür göğe dayar merdiven" dizesi, acının büyüklüğünü ve bir nevi ilahi bir isyanı ya da son çareyi arayışı simgeliyor. "İflah olmaz sürgünüm, doymaz şafaklar kadar" dizesindeki o sürekli, bitmeyen sürgünlük hissi çok dokunaklı.

**Son kıta**, bir teslimiyet ve tükenmişlik anını tasvir ediyor. "Yakılırken toprağım, dumanıma pes ettim" ifadesi, hem fiziksel hem de duygusal yıkımı özetliyor. Ardından gelen "Dilsiz bir ağıtçıyım" ve "Asumanı dağlayan, figanıma pes ettim" dizeleri, acının büyüklüğünden sesin bile kesildiği, artık dayanma gücünün kalmadığı bir noktayı işaret ediyor. Özellikle son dize, "Karanlıkta durgunum, infaz şafaklar kadar," şiire müthiş bir kapanış ve kesinlik katıyor. Şafak, umut yerine, bir infaz anının soğukluğunu taşıyor.

Şiir, **hem lirik hem de dramatik** açıdan çok güçlü; kelimelerin seçimi ve ahengi mükemmel. Bu derinlikli ve içten kalem sahibini tebrik ederim!
Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
6.12.2025 18:37:21
5 puan verdi
kader ve keder

an geliyor kader sadece kedere tekabül edebiliyor


yorgun zamanlardan geçen yorgun yolcu

itaat ettiğimiz kadar da kadere kederi dahi sahiplenebiliyoruz


yüce Mevla, kuluna taşıyamayacağı yükü vermiyor asla


dün mizaçlı her şiir

günden saklı o sihir


eşref saati kaderin

ve Rabbimize teslimiyetin yegane güzelliği huzura delalet




günü mü kurtarıyoruz yoksa ömrü mü planlıyoruz?


beğeni ve hüzün ile okudum şiirinizi



sürçü lisan ettimse af ola


içten selam saygılarımla üstadım
Aşık-ı boğaz
Aşık-ı boğaz, @asik-ibogaz
6.12.2025 16:47:53
5 puan verdi
Güzel bir ayrılık ve hüzün şiiri olmuş tebrikler hocam saygılarımla.
Hayrullah
Hayrullah , @hayrullah1
6.12.2025 12:05:59
5 puan verdi
Emeğinize sağlık değerli hocam yüreğiniz dert görmesin kaleminiz daim olsun her mısrası etkileyici bir üslupla ustaca yazılmış bir eser okudum kaleminizden nicelerine inşallah
Saygılarımla
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
6.12.2025 10:55:08
5 puan verdi
Ben ayakkabılarımın topuğuna basarım hep
bir arkadaşım niye böyle kullanıyorsun yazık dedi
dedim ki ben dünyaya sığamıyorum ayakkabıya
nasıl sığayım
bu şiir de öyle dünyaya sığmıyor
yüreğinize sağlık...
Efsuni Kalem
Efsuni Kalem, @eylul-34
6.12.2025 10:33:19
5 puan verdi
Bu şiir gülmüyor, güldürmüyor, teselli etmiyor.; kömür karası bir ayna gibi. Okuyanı suçlu, çaresiz, öfkeli ve sessiz bırakıyor. Tıpkı şairin kendisi gibi.
okuduğum en sert, en tokat gibi şiirlerden biri. Okuduktan sonra insanın boğazına bir karabasan oturuyor ve uzun süre gitmiyor. Gitmemeli de.

Yine içimde bir kor, közü çoktan yitirmiş
Tek başıma yanarım, külüm bile bitirmiş
İçimde yaşayanlar, , avucumda erimiş
Duymazlar, sağır onlar, caymaz şafaklar kadar


saygılar
Etkili Yorum
Hüzünlü peri
Hüzünlü peri, @huzunluperi
6.12.2025 09:43:12
5 puan verdi
Saygıdeğer ustam merhaba..

Kıymetli şiiriniz içimize ağır ama sahici bir ses bıraktı. Şiirinizi okurken sanki karanlık bir şafağın eşiğinde durduk; ne tam geceydi ne tam sabah… O aradaki hüzün, insanın içini yakan o derin sızı, her mısranızda usulca yankılandı.

“Ellerin bas tonunda gariplik” derken kurduğunuz o titreyiş, kelimeden öte bir hâl gibi dokundu bize.
Kederin sessizliğini, yorgunluğun ağırlığını, insanın kendi içine bakarken duyduğu o tarifsiz ürpertiyi hissettirdiniz.

Şiir, bize konuşmadı;
biz şiirin içine düşüp orada bir süre kaldık.

Gönlünüzdeki şafağın rengini hissettiren bu güçlü eser için hürmetle, teşekkürle…

Kaleminize sağlık ustam.
Peri Feride
Ali Rıza  Coşkun
Ali Rıza Coşkun, @alirizacoskun
6.12.2025 09:04:42
5 puan verdi
Kıymetli üstadım, dizelerinizde hüzün ve sürgün duygusu derin metaforlarla işlenmiş, her mısra ağır bir yankı bırakıyor.
“Ellerin bas tonunda gariplikten tını var” ifadesi, şiirin ruhunu en çarpıcı şekilde özetlemiş.
Kaleminize sağlık; eseriniz, karanlıkla yoğrulmuş bir iç dünyanın güçlü bir lirizmle dışa vurumu olmuş.
Buğra San
Buğra San, @bugrasan
6.12.2025 08:37:19
5 puan verdi
Çocukluğumuzda " ben giderim o gider, yanımda tın tın eder " diye bir bilmece sorardık.Cevabını da çok geçmeden bilirdik. Bir an bu orijinal başlığı görünce aklıma geldi.

Şiire edebi bir yorum yazmayı düşünmedim. Hikayesinde şair aslını tüm gerçekliği ile vermiş. Bu kulağa çok hoş bir tını bırakan 14 lük hecenizi tebrik ederim. İç dünyanız aydın olsun. Muhabbetle kalın.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL