(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
............. şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
............. şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Şiir, sözcükleri nasıl kullanması gerektiğini ve nerede kullandığını çok iyi bilen birinin elinden çıktığını belli ediyor aslında. Anlatımdaki şıklık ve şiirsellik gözden kaçmamalı. Anlam yoğunluğunu sağlamak amaçlı kullanılmış olan simgeler de.
‘kan kusup kızılcık şerbeti içtim demek’ atasözünün şair tarafından aralara şiirin kurgusuna uygun sözcüklerle desteklenerek farklı bir yapı oluşturması ile giriş var ediliyor ki istenilen etki de sağlanıyor okur üzerinde.
Şiirdeki duygu yoğunluğunu ve sürünceme halini bütün içinde kullanılan zarflar ortaya çıkarmakta bence. ‘sabırla (kandırıldı)’, ‘(geceyi hecelediler) siyah siyah’, ‘martı gülüşü gibi’, ‘ağır ağır (uykularıma)’ ve ‘Ağır aksak bir (cümleydi anla / Dilimden öptüğün öykü)’ zarf olarak kullanılan gerek sözcük gerek sözcük grubu gerek ikilemeler Şairin yansıtmak istediklerini layıkıyla okura yansıtıyor düşüncesindeyim. ‘nasıl’ sorusuna hep okuru duraksatan ve düşündüren sözcüklerin gelmesi elbette rastlantı değil. Sürünceme hali çok daha belirgin. Belki de bir süreç. ‘siyah siyah’, ‘ağır ağır’, ‘ağır aksak’. Belki Şair bile tam olarak aktaramayacağını düşündüğünden böyle bir tercihte bulunuyor. Bilinmez.
Seçilen sözcüklerin kurgu açısından da önemli işlevleri bulunmakta. ‘yalnızlığım’, ‘öldürdüler bulutlarımı’, ‘şu karşı sokağın sensizliği’, ‘Sırasını savdım bu dünyada kadın olmanın’, ‘yakıştı de bu ayrılık yüzüne’ ve diğerleri… Şair veya şiirdeki karakter acı çekiyor ve bu acıyı birebir okur da hissediyor. Ve şiirin başarısı da burada ortaya çıkıyor aslında. Hissettirilmek istenilenin okurda vücut bulması.
Yukarıda - bence - birkaç güzel özelliğinden bahsettiğim başarılı ve günün şiiri olan şiirinizi tebrik ederim Sevgili Zeynep Güngör.
sabırla yoğrulmuş bu şiiri ve şairi kutluyorum. yusuf bir kör kuyuda yalvardı rahman ve rahim olan ALLAH'A sabır diledi dağa taşa sabrının ve iyiliğinin mükafatı peygamberdi sonunda.
YUh!! Sen nesin kızım be!! Bir şiire çarpıldığımda sadece "yuh" diyebiliyorum! Ama inan müthiş yazmışsın! Şimdi otururp gördüğüm eksiklikleri yazmayı tercih edebilirdim ama inan öyle dizeler var ki "etmişim eksikliğin içine" dedirtiyor insana.. Hele şükür Beden/siz şiirinden sonra bir şiir görebildim burada !
Sırasını savdım bu dünyada kadın olmanın Gör bak bitti Göğüs uçlarımdan dinlediğin türkü Ağır aksak bir cümleydi anla Dilimden öptüğün öykü
Ağlayanı vurdular şiirlerimde Yusuf Hadi anlat Yakıştı de bu ayrılık yüzüne.. *************************** HARİKA İMGELERE SAHİP VURGULU BİR DİLİ OLAN GÜNÜN ŞİİRİNİ VE ŞAİRİNİ YÜREKTEN KUTLUYORUM. SAYGILARIMLA ŞİİR VE SEVGİYLE KALIN.
Sırasını savdım bu dünyada kadın olmanın Gör bak bitti Göğüs uçlarımdan dinlediğin türkü Ağır aksak bir cümleydi anla Dilimden öptüğün öykü
Ağlayanı vurdular şiirlerimde Yusuf Hadi anlat Yakıştı de bu ayrılık yüzüne.. **************** Uzun zaman sonra okuduğum en etkili dizelerdi.Hakkıyla hakedilmiş bir şiir tebriklerim çokça... sevgimle NeNa
Tebrikler Sayın Zeynep Güngör; güzel bir şiire daha imza atmışsınız.Yalnız Yusuf imgesi ne kadar çok kullanılıyor ve bu imgeyi kullanan şiirler hep ödül(!) alıyor.Buna rağmen bir kez olsun gerçek anlamda nedir bu Yusuf kimdir hiç de merak etmedim...(Bildiğim bir Halk hikayesi-Yusuf ile Züleyha)Açıkçası türk şiiri açısından bir zenginlik olmak yerine bir yoksulluk gibi algılamaya başladığımı da belirtmek isterim... Amacım bu imgenin tarafınıızdan kullanılışını eleştirmek değil, genelde bu denli aşırı kıullanılışınadır. Neden kerem ile Aslı, ya da Leyla vü Mecnun veya Elif ile Karacaoğlan unutulup gidiyor onu da anlamış değilim.
Şu karşı sokağın sensizliği Bu makamını bilmediğim rüzgâr Düşün uzandı ellerimin çizgilerine Arsızdım Martı gülüşü gibi taşıdım imgelerimi göğsümde
Kimi vurdumsa yaz akşamlarında Koynumda sebebi filizlendi Kapadım gözlerimi İşledi ağır ağır uykularıma Ham hayal..
Hadi anlat Her şeyin bir zamanı var de Ölüme kalansa kırk beş kitap..
Sırasını savdım bu dünyada kadın olmanın Gör bak bitti Göğüs uçlarımdan dinlediğin türkü Ağır aksak bir cümleydi anla Dilimden öptüğün öykü...........................BU BÖLÜM DAHA İMGESEL, DAHA DONANIMLI ÇOK HOŞ ; ŞIK VE AĞIRLIĞINI ORTAYA KOYUYOR...TEBRİKLERİMLE!
kuranda anlatılır bu hikaye,yusuf peygamberin köle olarak satıldığı azizin karısı züleyha yusufa aşık olur fakat aşkına karsılık alamaz ve yusufu suçlayıp zindana attırır.aslında yasak aşkı da simgeler, züleyha kocasının evlatlığına sevdalanmıştır.mutlaka okumalısınız harika bir hikaye.daha bir çok olay yaşanıyor...
Öncelikle değer görüp okuduğunuz ve düşüncelerinizi yazdığınız için teşekkür ederim..
Yusuf benim kalemimde sabrın simgesidir.. aşktan ziyade sabır çağrıştırır.. Yerinde kullanıldığı takdirde anlamı zenginleştirir diye düşünüyorum.. ama sığ şiirin içinde ise aksine çok sırıtır bu tür kullanımlar...