TAVLA (8)Şiirin hikayesini görmek için tıklayın Asıl İsmi "Die Welt ist gross und die Rettung lauert überall(=Dünya büyüktür ve Çözüm heryerden bize seslenir)" olan bu Film Türkiye’de gösterildimi, bilmiyorum. Eğer başka bir Adla gösterildi ise, bence Konusu "TAVLA" olan emsalsiz bir Filimle buluşmaktayız.
İlya TROJAVOW’un1966 da yazdığı aynı Adlı Roman, Rejisör Stephan KOMENDAREW tarafından beyaz Perdeye aktarılmış. Olay Bulgaristan’da 1954 ila 1983 Yılları arasında Devlet Başkanı olan Kominist Todor SCHİWKOW’un "Tek Adam Baskı Rejimi" Döneminde geçer. Kısa bir şekilde Şiirleştirerek özetlemeye çalıştığım bu Hikaye; Özgürlük, Eşitlik ve Adalet olmayan bir Politik Ortamda "Baba-Oğul-Torun-Tavla", yani Oyun-İnsan ilişkisini anlatmaktadır.
Beyaz Perde,
Perdede İnsanlar, Kahvede Tavla ve Zarlar, Oyun 1960 Yıllarında Kominist Bulgaristan’da başlar. "- Kural-oyun-kurar derlersede Tavlada, inanma-kanma! Zarı tutan-atan-sonucu alanda sensin. Şans-Kader-Kısmete Boyun eğen ve değiştirensin! Rakibin senin ne Zar, ne Pul, nede Tavla. Oyna kendi Oyununu, uyma Zorba bir Partinin kurduğu, adll olmayan Kurallara." der Oğluna Tavlada bir Baba. Oğul Nasihatı dinler, uymaz ve Ailesiyle kaçar İtalya’ya. Baba Firara Yardım etti diye Hapse düşer, Aile Tavla Yardımıyla sığınır Almanya’ya. Aradan Yıllar geçer, Torun büyür, Ana-Baba bir Otomobil Kazasında ölür, ve tekrar aynı Yolu Torun ile Dede ikili-bir-Pisilkletle gerisin-geri teper, ve tekrar Tavlada Pullar Başa sürülür, Filim biter. Yenilip-yenen sizler; "- Her Gidişin yeni bir Değişi vardır. Sorun bunu anlamaktır. Doğru kal, Mantıklı Tavır al, Düşün-çalış kazanmaya, küstürme Zarı-gir Rizikoya, Tavla Dünyan, Pullar tavrın, Zarlarsa sensin! Şamar Oğlanı olacağına kendi Oyununu oyna, bazen kaybedersin -gibi görünsede- Oyunu kuran sen olursan, Zoru yenersin. Diyelim ki Ballı Rakbin "Dü Şeş" attı, -yani iki-kere-altı- hemen kapatma Tavlayı, kesme umudu, yenildiğinide sanma; Tavlada iki Zar Birbirine bir vurdumu, birde Duvara... Çatlar-yarılır birinin 6-Nokta-Yüzeyi, iki Zardan üç "Dü Şeş-Beş" cıkar, "Filimdeki gibi- Çekinme Zorbadan,(*) zorlasada-yılma Çekilme asla Kavgadan, kendi Oyununu oyna. Bu Davada kaybederken-de-kazanmak var; "- Oğlum söylüyorum sana, Gelinim sen anla!" Misalidir Tavla. (*) Lütfen, benim ATATÜRK ÇOCUKLARI 11 Şiirimi okuyunuz. |