(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
allah varken şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
allah varken şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Şiir çok güzeldi ve beni taa nerelere taşıdı...annemin ölümüyle yitirdiğimi sandığım inancım ve yıllar sonra oğlumun doğumuyla tekrar kazandığım inancım...bu nasıl ki benimle Allah arasındaki bir konu ise, herkesin inancı kendini bağlar...Sema ve Nebiha şairlerimin yazdıklarına sonuna değin katılıyorum...Şairi ve seçkiyi içtenliğimle kutluyorum...
Sev_tap tarafından 10/28/2012 9:02:35 PM zamanında düzenlenmiştir.
Şiiri şiir yapan en güzel unsurlardan biri de nesirden ayrılan anlam çoğalmasıdır. Yani her okur kendi yaşantısıyla ilintiler yazılanı. Yani anlaşılanın yazanın asıl anlatmak istediğiyle uzak yakın bir alakası olmayabilir. Özellikle yukarıdaki şiirde olduğu gibi.
" allah varken mutlu olduğumuz zamanlardı sobanın yanında gaz lambasına bakıp uyurduk dışarıda kar yağardı allah vardı pantolonumuzun cebinde yatağımızın altında yorganımızın içinde bilhassa karanlık pencerede "
Öyle güzel ki şiir. Mesela bendeki yankısı çok geniş çok derin çok hüzün. Dışarısı soğuk ama Allah'ın varlığı yani ona olan inancımız sıcacık ederdi bizi. Ve korkmazdık karanlık pencerelerden. Ki ben çocukluğumda aralanmış perdelerden karanlık pencerelere bakmaktan korkanlardandım. Ama annem besmele çekersen Allah korur derdi. Defalarca tekrar edip korkumu yenmeye çalışırdım. Ondandır çok dokunması şiirin bana. Ondandır derin bir hüzünle başbaşa bırakması.
Sahi Allah varken her şey ne kadar kolaydır. Helal kazancımızda tatlı aşımızda huzurlu bakışlarımızda O varsa her şey rayındadır. O yoksa kazancımız haram vicdanımız satılık merhametimiz kabuk bağlamıştır. Ki O varlık ve yokluktan münezzehtir. Yani insanın idrakıyla alakalı bir varlık sözkonusu olmadığından O'nun varlığının karşıtı yine insanın idrakındaki yokluk da değildir. Çünkü O ezeli ve ebedidir. Şiirdeki varlık kavramının şair tarafından nasıl kullanıldığından çok şiirin bütündeki anlattığı varlık ilgilendirmeli okuru. Ki beni ilgilendiren kısmı Allah'ın her adımda ayağımda her kelimede dilimde her işte alınterimde her sevinçte gülüşümde var olması gibidir. Yani varlığına iman bilinci. Ki ne güzeldir bunun idraki şiirde. O varlık zamanlarına yani idrakin olduğu anlara duyulan özlem. Daha ne denir bilmiyorum. Derin bir kederdir O'nun varlığı, dünyaya ve insana bakınca.
Ve Allah, isminin baş harfinin büyük ve küçük yazılmasıyla ilgilenmez. Ki yine bunlardan çok ötedir O. Mesela "O" derken büyük yazıyorum ancak bu da Türk Dil Bilgisi kuralına ters. Demek ki Allah kelamı gramerlerle ifadeden çok mânâyla anlam bulur. Kaldı ki her şiir kendi yazım kurallarını belirler. Bu nedenledir ki şiire artı katkı sağlamayan sığ yaklaşımların ne şiir kuramlarına ne de Allah'a bir faydası yoktur.
Ayrıca tüm bunlardan ötede varsayalım ki şiir bir inancı ifade ediyor. Ki inançsızlık da bir inanma biçimi olduğundan hakaret ve saygısızlık sözkonusu olmadıkça kimsenin kendini ifade etmesine bir diğer kişinin edebiyat dışı bir ifadeyle müdahele etmek gibi bir gülünçlüğü olmamalıdır.
Her inanış kendini ifade etme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Ki bunda da bütün özgürlük sınırları kabul görür. Yani başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biten bir özgürlük anlayışı.
yaz geldi soğuk hissettim yorganlara sarındım üşüdüm insanlara sarındım hayatım boyunca soğuk hissettim evlerin hepsi soğuk sobaların hepsi hasta lambaların hepsi uzak pencerelerin hepsi meyus Evet, Allah varken bizdik, o inanç zayıfladıkça benlik çoğaldı, koptuk birbirimizden; ben olduk. Çok anlamlı bir şiir okudum. Yalnız bir uyarıda bulunmak istiyorum. Allah'ın küçük harfle yazılmasından dolayı bazı arkadaşlar şiirin tamamını yanlış algıladı gibi geliyor bana. Güne yakışan bir şiirdi. Baştan sona geçmişten günümüze o inançlı halden ne hale geldiğimiz çok güzel yorumlanmıştır. Tebrik ediyorum; kaleminiz daim olsun diyorum.
neden hep kirletmek isteriz düşünceleri?neden bulandırmaya çalışırız suları?
şiir çok güzeldi..Allah'tan uzaklaştığımız her an nasıl da çirkiniz...evet,Allah Ezel ve Ebedi,Allah Baki..şiir de bunun aksini söylemiyor ki...O'nu unutan bizler değil miyiz?O'ndan koptuğumuz heran kendini kaybeden,kalp kıran,Dünya'nın oyunlarına dayanamayan,sonra karamsar gözlüklerimizi takıp,O'ndan ayrı bir hayat varmış gibi,O'na dayanmak varken kendi kendimize aşmaya çalışırız tüm engelleri...sonrası hep düzene söven,yalnızlıktan ve bütün bir çelişkiyle tüm insanlardan şikayet eden pesimistler ordusu oluruz..
oysa O'na dayanmak ne de kolaylar işimizi..bu inat niye..
Allah varken kolaydı,O hep orda,yine bulalım içimizde O'nu...
hoşgeldiniz deftere,çok güzeldi.umarım bu yanlış anlayan ve aslında kötü niyetli olamayan yorumlar hevesinizi kırmaz.zira herkes doğruyu yaptığını düşünüyor yaparken,ben de öyle..belki sonra sonra anlıyoruz hatalarımızı..lafı uzattım belki ama cesur bir şiirdi.bana biraz tarihi anımsattı,ne şekilde..o da bende kalsın.
varlıkla yokluk arasında yazılmıs bır şiir yokluk yok olmak diğildir varlık ise var olmaktan zıyade görünen olmaktır görmek varlığın var demenin perdesidr hayat ta bu denlı bır şeydir hem var bazense yoktur yokluk yok olmak diğildir ,umarım siz şems'i tebri'zi yi tanıyorsunuzdur saygılarımla ....
Çok saçmaydı. "Allah varken" tabiri doğal olarak "Allah yokken" kavramını da akla getiriyor. Önceden varmış, şimdi yok gibi. "allah vardı pantolonumuzun cebinde , yatağımızın altında, yorganımızın içinde, bilhassa karanlık pencerede." Müslümanların inancında Allah zamandan ve mekandan münezzehtir. İmgeleme yapacağım, saçmalayacağım, üç beş cahilden taktir toplayacağım diye böyle ucuz, anlamsız, gereksiz cümleleri sıralamak çok saçma bir davranış. Ayrıca "allah yazımı yanlıştır, doğrusu Allah" şeklinde olmalıdır. Şiiri yazan daha doğru dürüst özel isimleri yazmayı bile bilmiyor. Gramer, anlam, şiirsellik sıfır. Sadece bir ateist anlayışın ürünü diye edebiyat adına ödüllendirilmesi de cahilce. "Allah varken" gibi bir saçmalık yoktur; Allah ezeli ve ebedidir. Her daim vardı ve var olmaya da sonsuza kadar devam edecektir. Sen inanma özürlüsün diye insanların inançlarını sabote etme hakkın da yoktur.
Velev ki bu arkadaş ateist olsun, diyelim, faraza. Tanımıyoruz hiçbirimiz.
Kimin ne olduğunu yalnız Yaratan bilir. Bizim ona öyle bir suçlama götürmemiz yakışık almaz. Allah sözcüğünü büyük harfle yazmayınca saygısızlık olarak algılamak sadece göreceliktir, acaba kaçımız yüreğimizde gerçekten onu hissedeniz? Ben şairin birçoğunun hissine tercüman olduğuna inanıyorum. Allah' ı kaybedip nefsimizle bir olduk, şeytanı sevdik ve bocaladık. Ne zaman Allah' ı andık kendimize geldik. Böyle bir şey çıkartıyorum. Gelip de insana direkman bir suçlamada bulunmaya hiçbirimizin hakkı yok.
Sorgulayana ne mutlu böyle bir hissiyatı, cesurca davranmayı. Alnı hiç secdeye değmemişler vardır bizim toplumumuzda hepimizden fazla ahkam keserler din-iman hakknda. Allah saklasın bizleri bu duruımlardan.
Sevgili Nilgün, dikkatleriniz ve fikirleriniz için teşekkür ederim.
Duvarlar örmüşsünüz zihninizin önüne. Ve ilave etmişsiniz müslümanlığın gereği diye; Gözden mi kaçırdınız Allah kaf süresi 16 ayette şah damarınız kadar yakınım der size. Bu durumda her yerde ve her durumda mevcuttur yanımızda.
Kimileri vardır, hatta yorum yazanlar arasında, Allah'ın varlığından bir haber. Demek ki şiir güzel temas etmiş, varlık ve yokluk noktasında.
Birbirinize üstünlüğünüz takvacadır der Yaradan ; bunu da ancak Allah bilir. İyi de siz kim oluyorsunuz da hakaret etme hakkına vakıf oluyorsunuz.
İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız.
Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu’l-Kıyâme, 56
Hadisi şerifi size belki bir cevap olur.
İnsan her türlü saçmalığa müsaittin buna örnek teşkil edenlerdensiniz.
Saygısızlık etmek istemem zira kimsenin kimseye üstünlüğü kabul edilemez.
Şiirin içindeki gizli anlamı göremeyen at gözlülüklü cahiller... Ataistlikle suçlamak ne kadar kolay, anlam derinliğine eremeyen için... Zor olanı seçin de anlayın bakalım ne demek istemiş...
...
Ve en mühimi...
Şiire yorum yapınız, yorum yapanlara hakaret etme hakkına sahip değilsiniz....