AĞLAYAN GELİNŞiirin hikayesini görmek için tıklayın Hakkari deyince asıl akla gelen “Ters Lale”dir. Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli yöresinde,doğal ortamda yetişmektedir.Ters Lale’nin ana vatanı(gen merkezi) Hakkari olarak bilinmektedir.Karlı dağların zirvesinde 1.400-2.500 rakımda, karların içinden filizlenen Ters Laleler, sarı, kırmızı, turuncu renkleriyle, kadife görünümlü dokusuyla kısa ömürlü ama dünyanın en nadide kır çiçeklerinden birisidir.Tıpkı kelebekler gibi.Bilindiği gibi kelebeklerde çok renkli ve sevimli canlılardır ancak ömürleri 2-14 gün sürmektedir. Doğa harikası olan Ters Laleler görenlerin gözlerini kamaştırmaktadır.
Ters Lale halk arasınada “Ağlayan Gelin“ , “Ağlayan Lale“ olarak da adlandırılmaktadır. Bir efsaneye göre, geçmişte Hakkari’de yaşayan Asuriler, Ters Lale’ye her sabah göbeğinden su yayması nedeniyle (Hz.İsa’nın çarmıha gerilmesi nedeniyle ağlayan Meryem Ananın gözyaşları ile yetiştiği inancıyla) “Ağlayan Lale“ adı vermişlerdir.Bu yüzden Hristiyan aleminde Ters Laleler kutsal çiçek olarak da anılmaktadır.
perdenin arasından sızan
flu bir güne uyanıyorum rengini kestiremiyorum belki alaca karanlık ya da yeşili canlandıran maviyi dalga dalga coşturan gözümü kamaştıran parlayan bir gün henüz flu iken gün yaprağını dökmüş ağaç gibi yalın ve çıplak biraz aklım karışık dallarım birbirine dolaşık aklıma düşüyor ters lalelerin gözyaşları her sabah güne başlarken dökülen kutsal sayılan boncuk boncuk damlayan kırmızıya teslim gözyaşları eşi benzeri olmayan durduk yere ağlayan lale; benim içimdeki acı ise yaprağım dökük dalım kırık ağlamıyorsam eğer sadece bağışıklık bana masal anlatma cenk meydanı değil bu sanırım yanlış geldiniz bayım kırdınız geçirdiniz krizantemlerimi soldurdunuz şimdi sukünet zamanı neden yada keşkeleri çoktan kaldırdım raflara şimdi yargısız yaşıyorum uyandığım yeni günde ne çıkarsa nasibime EY HAYAT biliyorumki kırgınlıkları tatsızlıkları uzatmayacak kadar kısasın bu yüzdendir gurur ve kin ’i anahtarlarını çoktan kaybettiğim sandıklara kilitleyişim ... SALİHA |