(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
MUTLULUK şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MUTLULUK şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
“Mutluluk ahlakı. Ahlaki eylemin nihai hedefinin mutluluk, doğru eylemin en yüksek amacının kişinin kendisini tam olarak gerçekleştirmesi, potansiyel güç ve yeteneklerini tam olarak hayata geçirmesi olduğunu savunan ahlak görüşü” Felsefe Sözlüğü/Ahmet Cevizci Mutluluk, her isteğine kavuşmuş olmak şeklinde tarif edilebilir. Mutluluğu maddi ve manevi olarak değerlendirirsek, Maddi mutluluk unsurları: Mesken, yeme-içme, nikah …. Manevi mutluluk unsurları: Geleceğe güvenle bakmak. (Dini inançların, burada büyük rolü var. Ölümle son bulan bir hayatın, cennette devam edeceği ümidi mutluluğu artıracaktır.) Aidiyet duygusu, Kainatın sahibi, mutlak güçlü Allah’a kul olmanın verdiği saadet. Milli aidiyetlik ve erdemli bir grubun üyesi olmak …. Maddi ve manevi mutluluğun daimi olması da önemlidir. Mutluluğun sona erme ihtimali bile, elem verecektir. Mutluluğun unsurlarına ulaştıracak yetenekler, kazanım ve toplumsal statü eşit değildir. Ayrıca mutluluk unsurları elde edildikçe, çıta yükseliyor ve doyumsuzluk artıyor. Kanaat ve şükür mutluluğun geçici durakları oluyor. Dünyayı yutan ihtiyaç ve arzuları bulunan insanın mutlak mutluluğu için Dünya yeterli değil. Mutluluk kapısını açmak için, kişinin gayreti vazgeçilmezdir. İnsan medeni ve toplumsal ortamda yaşamak zorunda olduğundan; diğerleriyle çok yakın ilişki içersindedir. Mutluluğu kaçıran sayısız etkenler olacaktır. İnsan doğru değerlendirmeyi yapıp, olumlu düşünmeli, sabrını dağıtıp mağlubiyeti peşin kabul etmemeli. İnsan, çaresi olmayan şeyde dövünüp, divane olmayıp; çaresi bulunan şeylerde de acze düşmez ise birçok sorunun üstesinden gelebilir. “Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.” Mutlu bir gelecek hayal edelim. Saygılarımla.
Mutluluk
“Mutluluk ahlakı. Ahlaki eylemin nihai hedefinin mutluluk, doğru eylemin en yüksek amacının kişinin kendisini tam olarak gerçekleştirmesi, potansiyel güç ve yeteneklerini tam olarak hayata geçirmesi olduğunu savunan ahlak görüşü” Felsefe Sözlüğü/Ahmet Cevizci
Mutluluk, her isteğine kavuşmuş olmak şeklinde tarif edilebilir.
Mutluluğu maddi ve manevi olarak değerlendirirsek,
Maddi mutluluk unsurları: Mesken, yeme-içme, nikah ….
Manevi mutluluk unsurları: Geleceğe güvenle bakmak. (Dini inançların, burada büyük rolü var. Ölümle son bulan bir hayatın, cennette devam edeceği ümidi mutluluğu artıracaktır.) Aidiyet duygusu, Kainatın sahibi, mutlak güçlü Allah’a kul olmanın verdiği saadet. Milli aidiyetlik ve erdemli bir grubun üyesi olmak ….
Maddi ve manevi mutluluğun daimi olması da önemlidir. Mutluluğun sona erme ihtimali bile, elem verecektir.
Mutluluğun unsurlarına ulaştıracak yetenekler, kazanım ve toplumsal statü eşit değildir. Ayrıca mutluluk unsurları elde edildikçe, çıta yükseliyor ve doyumsuzluk artıyor. Kanaat ve şükür mutluluğun geçici durakları oluyor. Dünyayı yutan ihtiyaç ve arzuları bulunan insanın mutlak mutluluğu için Dünya yeterli değil.
Mutluluk kapısını açmak için, kişinin gayreti vazgeçilmezdir. İnsan medeni ve toplumsal ortamda yaşamak zorunda olduğundan; diğerleriyle çok yakın ilişki içersindedir. Mutluluğu kaçıran sayısız etkenler olacaktır. İnsan doğru değerlendirmeyi yapıp, olumlu düşünmeli, sabrını dağıtıp mağlubiyeti peşin kabul etmemeli.
İnsan, çaresi olmayan şeyde dövünüp, divane olmayıp; çaresi bulunan şeylerde de acze düşmez ise birçok sorunun üstesinden gelebilir.
“Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.”
Mutlu bir gelecek hayal edelim.
Saygılarımla.
Ahmet Bektaş