Bilirken susmak, bilmezken söylemek kadar çirkindir. eflatun
Nûriye Hsbk Akyl
Nûriye Hsbk Akyl

DOST MECLİSİ

Yorum

DOST MECLİSİ

( 5 kişi )

3

Yorum

7

Beğeni

5,0

Puan

38

Okunma

DOST MECLİSİ

DOST MECLİSİ

Whatsapp gönüldaşlar grubunda uzun bir sessizlik olunca yazmıştık.



Erenler toplanmış dost meclisine
Dut yemiş bülbüle dönmüş gibiler.
Kurmuslar bağdaşı pir gölgesine
Aşk nârında yanıp sönmüş gibiler.

Kalemi kaldırmış kenara koymuş
Gönül sofrasında sohbete doymuş
Kapatmış gözünü ortama uymuş
Nefsi emmareyi yenmiş gibiler.

"Müminler kardeştir" dedi Ol Ahmet
Muhabbet sofrası istemez zahmet
Hangi susuz çöle olmuşlar rahmet
Deli deli yağıp dinmiş gibiler.

Dervişin muradı sanma safadır
Sultanlık tahtının yolu cefadır
Çilesine rağmen illa vefadır
Yusufca kuyuya inmiş gibiler.

Bismillâh diyerek başlanır söze
Şeytan yaklaşamaz imânlı öze
İtibar etmezler nedense bize
Dost cemâlin görüp donmuş gibiler.

Gelin Kelâm ile edelim cihat
Söz ile ortaya dökülür nihat
Şirin için dağı delmişti ferhat
Aşk nârına düşüp yanmış gibiler.

Derdimiz çok amma dökülmez dile
Sevgiliden gelen cefa hoşgele
Nihayet son bulmuş tükenmiş çile
Sanki gül dalına konmuş gibiler.

Nûrfânî sözünü bağlar nihayet,
Dostun tebessümü bize inayet.
Gönülden gönüle dökülsün ayet,
Kevser şarabına kanmış gibiler.

Nuriye Akyol
13/8/2026



Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (5)

5.0

100% (5)

Dost meclisi Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Dost meclisi şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DOST MECLİSİ şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Kızılelmalım
Kızılelmalım, @kizilelmalim
29.8.2026 09:02:52
5 puan verdi
Her zaman ki gibi kendi tarzınızda gönlünüze akan ilhamınızı yazan kaleminiz ve gönlünüz dert görmesin , selam ve sevgilerimle Allah'a emanet ol...
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
29.8.2026 08:55:19

Bu şiirin devamı, Nûrfânî'nin diğer eserlerinde sıkça işlediği "aşk çilesi" ve "dost hasreti" temalarını daha da derinleştiren, ancak mevcut metinde tamamlanmış bir bütün olarak duran bir yapıya sahip.
Şaire, bu beyitlerde dost meclisinin o anlık huzurunu ve ruhun arınışını anlatırken, aslında tasavvuf yolculuğunun nihai hedefine işaret eder.

Eğer bu şiiri bir konserde okuyan bir derviş gibi hayal ederseniz, her kıtanın sonunda duyulan o sessiz alkış, kalplerin birleştiği o anı simgeler.

Nûrfânî'nin bu tür gazelleri, genellikle "ilahî aşk" ile "insani sevgi" arasındaki ince çizgiyi zorlar
burada "gönül sofrası" sadece fiziksel bir buluşma değil, ruhsal bir dönüşüm alanıdır.

Şiirin son dörtlüğündeki "Kevser şarabına kanmış gibiler" ifadesi, cennet bahçelerindeki ebedi lezzete erişim umudunu ve dünyevi dertlerin unutuluşunu temsil eder.

Bu metin, okuyucuyu kendi iç yolculuğuna davet eden, zamanın ötesinde bir sükunet sunar

Dut yemiş bülbüle dönmüş gibiler" metaforuyla başlayan bu yolculuk, nefsin yenilgisinden başlayıp Kevser şarabına doymuş bir ruha uzanan güçlü bir dönüşüm hikayesi sunuyor.

Özellikle Yusuf'un kuyuya inişi ve Ferhat'ın dağ delmesi gibi mitolojik referansların, aşk ateşinde yanıp sönen dervişlerin haliyle özdeşleştirilmesi çok etkileyici.

Şiirin sonundaki "gönülden gönüle dökülsün ayet" dizesi, bu manevi sohbetin sadece kelimelerle değil, kalp kalbe dokunuşla gerçekleştiğini hatırlatıyor.
Bu metni paylaştığın için teşekkürler, içindeki o sessiz ve derin suyun sesi gibi.

Yüreğine emeğine sağlık kalemdaşım
Kąrsî
Kąrsî, @k-261-rs
29.8.2026 08:30:41
5 puan verdi
Güzel dizelerdi.

Yüreğinize sağlık.

Selam ve saygılarımla.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL