Eğer son birkaç yılda önemli bir fikrinizi değiştirip yenisini edinemediyseniz hemen nabzınızı kontrol edin.ölmüş olabilirsiniz.. g.burgess
neneh.
neneh.
VİP ÜYE

HÜRRİYET DÜŞMANLARI

Yorum

HÜRRİYET DÜŞMANLARI

( 14 kişi )

9

Yorum

20

Beğeni

5,0

Puan

284

Okunma

HÜRRİYET DÜŞMANLARI

Kim bunlar diye sorma,çatal dilli kör yılan.
Sürünen bir cehalet, bütün sözleri yalan.
Fitne-fücur -ihanet, yalnız onlardan kalan.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

Bin yıllık tarihini, basite indirgeyen.
Arap hayranı bunlar, çöl dikenini geven.
Hakkın gölgesi diye, padişahını öven.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

İstedikleri yerde, ayeti eğip büken.
İlme giden yollarda, hep çalı-çakıl-diken.
Öz halkını ırayan, araya nifak eken.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

En pişmanları bile, Ezazil’in bacağı.
Cehalete sürükler, yalanla dört bucağı.
Düşmanı dost sanmışlar, huzur vermiş kucağı.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

Kör-körüne bağlılık, biad ederler şeyhe.
Düşkün boğazlarına, hayranlar güzel reyhe.
Dünya onlara cennet, düşkün huriyle keyfe.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

Zor gelir bu tiplere, ilmin yolunda gitmek.
Hayal yediler-kırklar, minarelerde yitmek.
Yok bunlarda din -iman, yetim-mazluma yetmek.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

Gösteriştir bunlarda, ibadet-namaz-niyaz.
Ayn-ı çatlatırken, bir de tutturur avaz.
Maaş almaya görsün, kıldırmıyorlar namaz.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.

Dini-imanı para, harıl harıl akacak
Bağış ve yardımlara, Allah diye tapacak.
Kıyamet iblislerin başlarına kopacak.
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları.


Emine Balı Oğuz

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (14)

5.0

100% (14)

Hürriyet düşmanları Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Hürriyet düşmanları şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HÜRRİYET DÜŞMANLARI şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Nurettin GÜLBEY
Nurettin GÜLBEY, @nurettingulbey
6.7.2026 07:25:18
5 puan verdi
Hali vakti yerinde,islamdan vuruyor dem,
Her sözü kan dondurur,kusuyor irinli kem,
Ne havra,ne kilise,ne kalmış mescit,ne cem,
Bunlar Vatansız-kansız, hürriyet düşmanları...

Nurettin GÜLBEY
Saat :07:41
06.07.2026
YALOVA

Tebrikler efendim.Anlamlı ve güzel şiir,kutlarım.Selam ve saygılarımla...
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
5.7.2026 23:37:47
5 puan verdi
Paylaştığınız bu şiir, oldukça sert, öfkeli ve sitemkâr bir dille yazılmış toplumsal ve siyasi bir eleştiri (hiciv) örneği.

Şair, mısralarında "hürriyet düşmanları" olarak tanımladığı bir kesime karşı duyduğu derin kızgınlığı ve hayal kırıklığını dile getiriyor.
​Şiirde dikkat çeken ve öne çıkan temaları şöyle özetleyebiliriz:

Bin yıllık tarihi basite indirgemekle suçladığı bu kesimin, kendi kültürüne yabancılaşıp başka kültürlere (Arap hayranlığı/çöl dikeni benzetmesiyle) körü körüne bağlandığı savunuluyor.

​Ayetlerin işe geldiği gibi eğilip bükülmesi, ibadetlerin (namaz, niyaz) gösteriş için yapılması ve dinin bir kazanç kapısı (maaş, bağış, yardım) haline getirilmesi eleştiriliyor.

​İlme, bilime ve gelişime karşı durulması; şeyhlere, padişahlara körü körüne biat edilmesi ve toplumun cehalete sürüklenmesi sert bir dille yeriliyor.

​Yetimin, mazlumun hakkını gözetmemek, topluma nifak sokmak ve düşmanla iş birliği yapacak kadar milli değerlerden uzaklaşmak (Vatansız-kansız vurgusuyla) şiirin ana hedefi haline getirilmiş

Cesur yüreğine sağlık
Gönül Pınarı
Gönül Pınarı, @gonul-pinari
5.7.2026 22:06:57
5 puan verdi
Din sömürüsünden nemalanan, cehaleti yayan ve kendi çıkarları için toplumu ayrıştıran kitlelere bir birine kışkırtan tavır ve davranışı eleştirel bil dille dizele yansıtan buş anlamlı ve anlatımı güzel şiiri ve değerli şairini tebrik ediyor esenlikler diliyorum.
​Kendi menfaatleri için bütün kutsal değerleri, tarihi ve dini eğip bükerek halkı cehalet ve biatlarla sömürürken bir yandan da vatana, milletin birliğine ilme ve özgürlüğe düşmanlık eden riyakarların maskesini gözler önüne seren düşüren yerinde ve etkili bir hicivdir şiiri olmuştur.
Şiir bu haliyle bir bütün olarak incelendiğinde; güncel teması kurgusu, vurgusu ve akıcılığı ve net mesajıyla yine harika olmuş candan kutluyor, esenlikler diliyorum.
Nice kalıcı şiirlerde buluşma dileğiyle saygı sevgi ve selamlarımla, başarılarınızın devamını dilerim.
Ahmet Coşkun 1
Ahmet Coşkun 1, @ahmetcoskun1
5.7.2026 20:01:26
5 puan verdi
Yüreğine sağlık öğretmenim...
Kul Seyyah
Kul Seyyah, @kul-seyyah
5.7.2026 14:30:32
5 puan verdi
Cumhuriyetin nimetleriyle makama gelenler, makamlarını ebedileştirmek için monarşiyi getirmek için canla başla çalışıyorlar ama, monarşi gelirse altında ezilecek cahillerde monarşiyi getirmek isteyenleri canı pahasına destekliyorlar. Gülermisin, ağlarmısın? Kararı siz verin.
Tebrik ediyorum ve kutluyorum şairi ve şiirini. Selam ve saygılarımla esen kalın.
Günümün şiiridir.
bdbedri
bdbedri, @bdbedri
5.7.2026 11:45:02
Paylaştığınız bu çarpıcı şiir, din sömürüsü yapan, cehaleti yayan ve kendi çıkarları için toplumu ayrıştıran kitlelere karşı sert bir başkaldırıdır.
​"Kendi menfaatleri için kutsal değerleri, tarihi ve dini eğip büken; halkı cehalet ve biatla sömürürken vatana, ilme ve özgürlüğe düşmanlık eden riyakarların maskesini düşüren sert bir hicivdir."
Almışlıyot ve tebrik ediyorum.
Ça
Çakıroğlu64, @cakiroglu64
5.7.2026 11:19:17
5 puan verdi
Hocam, bu Monarşi kervanı, hürriyet düşmanı, keşişi-papazı tam yüz yıldır aynı kin-nefret, buğuz ve düşmanlık eylemlerine artırarak devam ediyorlar? Her zaman yasaların boşluğundan faydalanıp cürüm işliyorlar.
Biz Cumhuriyet evlatları da böyle kahroluyoruz.....
Kaleminiz keskin, yolunuz açık olsun Hocam.
Sakin Karakaş
Sakin Karakaş, @sakin-karakas
5.7.2026 10:10:38
5 puan verdi
Saygıdeğer üstade; Ahlak anlayışındaki çürüme ve geldiğimiz son noktayı dile getirmişsiniz. Maalesef son durum bu. Bu vesile ile Şairlerin toplumdaki bir görevini daha sanatınızla bir güzel özetlemişsiniz. İnşallah sonumuz hayırlı olur. Tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim.
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
5.7.2026 09:49:09
5 puan verdi
Güzel bir eser, her zaman ki tat ve deminde değerli kalemden
Bizde okuyor ve kutluyoruz bu güzel şiiri, yalansız ve riyasız
Gönlün abat olsun, huzur dolsun, tüm şiirlerin benzersiz olsun
Şiirle kal, sevgiyle kal, sağlıkla kal vede hoça kal
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL