MARAŞ ( KAHRAMANLIK) DESTANIŞiirin hikayesini görmek için tıklayın "DAVULUMUN KASNAGINA ALTINLA DOLDURSANIZ DİN KARDEŞLERİMİN BAĞRI ÇOMAGIMI VURMAM DİYEN HALİL AĞA " Şehre gelecek olan Fransız işgal birliklerini görkemli bir törenle karşılamak isteyen işbirlikçi Ermeniler işgalden bir gün önce 28 Ekim 1919’da Abdal Halil Ağa’nın yanına giderler. O dönem Kahramanmaraş’ta mukim Abdallar davul çalarak geçimlerini temin etmektedir. Abdal Halil Ağa’dan adamlarını toplayıp davullarla zurnalarla Fransız birliklerini karşılaması için para teklif ederler. Abdal Halil Ağa bu teklif karşısında “Değil bir kese altın davulumun kasnağını altınla doldursanız ben din kardeşlerimin bağrına çomağımı vurmam!” diyerek reddeder. Bu cevaba öfkelenen işbirlikçi Ermeniler tehditler savurarak ayrılırlar. Abdal Halil Ağa’nın verdiği bu cevap ve tavizsiz duruşu o gün dilden dile yayılır. Abdal Halil Ağa olayı, işgal döneminde çaresiz günler yaşayan Müslüman Türk milletinin hislerine tercüman olmuş ve işgale karşı duruşun sembollerinden birisi haline gelmiştir.
K. MARAŞ’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun ( 12 Şubat 1920) 102.yılını saygı ve minnetle anıyoruz.İsimli isimsiz tüm kahraman şehitlerimizin ruhları şâd, mekanları cennet olsun inşaallah.
MARAŞ ( KAHRAMANLIK) DESTANI Unutmadık! Yüz yıl geçti aradan Pek yamandı edelerim Maraş’ta Vatan aşkıyla donatmış Yaradan Bir Rıdvan’dı edelerim Maraş’ta... Küffar iffetime gözün koyunca Sütçü İmam ilk ateşi kayınca Düştü namert yere boylu boyunca Çağlayandı edelerim Maraş’ta... Peçe bizde namus demek, ar demek Vatan bayrak bizim için yâr demek Esarette yenen lokma kor demek Pehlivandı edelerim Maraş’ta. Maraş’ım Ecnebi iline döndü Çakmakçı Said’e dipçikler indi Yanan ocakların ışığı söndü Kor narmandı edelerim Maraş’ta Her kuşun etini yenir sandılar Vatanıma dört yandan dayandılar Bütün edelerim kahramandılar Kerimandı edelerim Maraş’ta Silahları kazma ile kürekti Cesareti iman dolu yürekti O gün şimşek olup çakmak gerekti Asumandı edelerim Maraş’ta Abdal Halil Ağa vurmaz davula Böyle onur nasip olmaz her kula Tenezzül etmedi keseyle pula Süleymadı edelerim Maraş’ta Ulu Camii ezan sesiyle inler Teheccüd vaktinde duada binler Her duaya şahit seccade dinler Ne civandı edelerim Maraş’ta Senem Ayşe’siyle nice bacısı Arslan Bey’i, Ökkeş’iyle Hacı’sı Galeyan eyledi Rıdvan Hocası Pir Sultan’dı edelerim Maraş’ta Cuma hutbesinde fetva verildi Yiğitler toplanıp çete kuruldu Fransız, İngiliz yurttan sürüldü Kahramandı edelerim Maraş’ta Pusatı baltaydı, kalkanı kürek Al bayrağım mahsun dayanmaz yürek Tekbirle kaleye hücum diyerek Alperendi edelerim Maraş’ta Fransız çaputun indirdi yere Dillenip konuşsa şu Kanlı Dere Komşu sandığımız Ermenilere Şahmerandı edelerim Maraş’ta Boğazkesen Caddesi’nde bir telaş Kanlı Dere sanki cehenneme eş Kefen biçti Fransızlara Maraş Bezirgandı edelerim Maraş’ta Ermeni dölünden ihanet gördü Mukimler toplanıp el ele verdi Allah Allah diye burçlara vardı Şâdumandı edelerim Maraş’ta Düşmanlara gülzâr olamaz Maraş Hürriyetten uzak kalamaz Maraş Esarete asla gelemez Maraş Bir şahandı edelerim Maraş’ta Hepsi birer parıldayan yıldızdı Silahları balta, namtı, daldızdı Ermeniler zehirli çuvaldızdı Keşkehandı edelerim Maraş’ta Cesur idi, mertti, ödlek değildi Ne el etek öptü ne de eğildi Bir asırdır kahramanca övüldü Hükümrandı edelerim Maraş’ta Eşi şehit düşen Naciye Nine Sâdık vatanına, kutsal dinine Evini yakarak düşman inine Harlayandı edelerim Maraş’ta Çetin bir kış idi esvaplar yuha Ne ayakta potin, ne sırtta çuha Koç yiğitler hicret etti Allah’a Kardelendi edelerim Maraş’ta Anadan, evlattan yârdan geçtiler Vatan için şehâdeti seçtiler İstiklâl uğruna Hakk’a göçtüler Bir destandı edelerim Maraş’ta Nurgül kurban toprağına taşına Yakışır madalya nazlı döşüne Keferenin vatanımda işi ne? Egemendi edelerim Maraş’ta. Nurgül KAYNAR YÜCE/ K. MARAŞ 2020 |
Şairliğinizin iltifata ihtiyacı olmadığı çok açık ve net!
Hani Emirdağ güzellemesinde bir soru sormuştum.
Bu "Bir Rıdvan’dı edelerim Maraş’ta..." mısra okuyunca;
"edelerim"i görünce anladım ki biz aynı teknenin hamuruyuz.
Emirdağ'ında da ede bir zamanlar pek çok kullanılırdı.
Bu destan ve yazdığınız güzel şiirler için tebrik ederim.
Saygılarımla.