108-Ömer Hayyam’a Cevap-13
Hayyam’ın tevhit inancına bir eleştiri
Güzelleştiren hünerdir edebiyatı, şiiri Yazılan şiiri görür de bilmez ise şairi O dünyadaki tüm sadık ahmakların piri Bekir Özcan ................................................. 25 Biz aşka tapanlarız, Müslüman değil; (*) Cılız karıncalarız, Süleyman değil; Biz eskiler giyen benzi soluklarız: Pazarda sırma satan bezirgan değil. Ömer Hayyam ........................................................... 25 A’ma ve sağır olan, göz, kulak, kaş, takar mı? Hayatta, hayatı olmayan; hiç hayat yapar mı? İster müslüman ol, istersen katmerli mürted Cihazları takan, hesabını soracak bir gün elbet. Bekir Özcan .......................................................... 26 Nerdesin? Sana baş kaldırmışım işte; Karanlık içindeyim, ışığın nerde? Cenneti ibadetle kazanacaksam Senin ne cömertliğin kalır bu işte? Ömer Hayyam ............................. 26 Karanlık kafaya gözü takan Cenabı Hak, Monte etmiş güneşi de, semaya bir bak. Tırnağın bile bedeli olamaz, edilen ibadet Allah’ın rahmeti ile girilir cennete ancak. Bekir Özcan .......................................... * Cevaplar; Eyüboğlu, S. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları XVIII. Basım, İstanbul 2013 de Yayımlanan “Dörtlükler – Rubailer” kitabına göre yapılmıştır. Bekir Özcan-Borborunbekir |
En büyük eseri Cebir Risbölümünde alesi’dir. On bölümden oluşan bu kitabı dört kübik denklemleri incelemiş ve bu denklemleri sınıflandırmıştır. Matematik tarihinde ilk kez bu sınıflandırmayı yapan kişidir.
Ömer Hayyam, Sultan Melikşah tarafından Fars takvimini düzenlemesi için görevlendirilmiştir. Görevi kabul eden Hayyam “Celali Takvimi” olarak isimlendirilen güneş yılına dayalı bir takvim meydana getirmiştir. Bu takvimin hata payı her 5000 yılda 1 gün kadardır.
O cebiri, sayısal ve geometrik bilinmeyenleri belirlenmesini amaçlayan bilim olarak tanımlardı. Matematik bilgisi ve yeteneği zamanın çok ötesinde olan Ömer Hayyam denklemlerle ilgili çalışmalar yapmıştır. Nitekim, Hayyam 13 farklı 3.dereceden denklem tanımlamıştır. Denklemleri çoğunlukla geometrik metod kullanarak çözmüştür ve bu çözümler zekice seçilmiş konikler üzerine dayandırılmıştır. Bu kitabında iki koniğin arakesitini kullanarak 3.dereceden her denklem tipi için köklerin bir geometrik çizimi bulunduğunu belirtir ve bu köklerin varlık koşullarını tartışır.
Bunun yanısıra Hayyam, binom açılımını da bulmuştur. Binom teorimini ve bu açılımdaki kat sayıları bulan ilk kişi olduğu düşünülmektedir. (Pascal içgeni diye bildiğimiz aslında bir Hayyam üçgenidir).
Öğrenimini tamamlayan Ömer Hayyam’a, dönemin hakanı Melikşah devlet hülyasından bahseder ve bu büyük hayalinin gerçekleşmesi için Hayyam’dan yardım ister. Fakat Hayyam devlet işlerine karışmak istemez ve teklifi geri çevirir. 4 Aralık 1131’de doğduğu yer olan Nişabur’da fani dünyaya veda eder.
Hayyam,tasavvufta kendini aşmış,ilimde hala yurt dışında,özellikle matematik alanında,referanslardan en önemlisidir,,,
rubailerindeki anlatıları,aslında insan olmanın özü,yoksa ne dinsizdir,nede dine karşı biri,,ve terki diyar etmiş kendisi, zandır bunlar belki,,
hürmetle Hocam,,,