HRİSTİYANLIĞIN TARİHÇESİ VE BARNABAS İNCİLİ-5
MS 325 yılında İznik’te toplanan konsile İstanbul’a ismini veren Konstantin başkanlığında 2048 patrik ve piskopos katıldı.Konsül 20 Mayıs-25 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Konsil toplantılarının sonucunda nihai karar olarak teslis inancı çıktı.Nihai kara şöyle idi.
“ “Her şeye gücü yeten, görülen ve görülmeyen, bütün şeylerin Yaradanı olan bir tek Baba Allah’a inanıyoruz; Bir tek Rab İsâ Mesih’e inanıyoruz: Allah’ın Oğlu, Baba’dan doğan biricik Oğul, yani Baba’nın öz varlığından oluşan Allah’tan Allah, Nurdan Nur, gerçek Allah’tan gelen gerçek Allah, yaratılmış değil, doğurulmuş, Baba’nın aynı öz varlığına sahip olan,Kendi aracılığıyla gökteki ve yerdeki her sey yapılmış, biz insanlar için ve kurtuluşumuz için gökten inmiş, insan bedeni almış ve insanlar arasında yaşamış, sıkıntı çekmiş ve üçüncü günde ölümden dirilmiş, göğe yükselmiş, dirilerle ölüleri yargılamaya gelecek olan O’dur; Ve Kutsal Ruh’a da inanıyoruz.“(1)
Bu sonuçtan da belli olduğuna göre.Gerek Aziz Barnabas’ın gerekse onun öğretilerini savunan Mısırlı Airus’un Hz.İsa’nın bir peygamber olduğu,Allah’ın oğlu olmadığı inancını Katolik Roma ilk defa resmi olarak bu Konsil’de reddetmiş ve bu teslis inancı bir daha kırılamamıştır.Katolik Roma’nın aldığı bu karar hristiyan dünyasının kalbine bir hançer gibi saplanmıştır.Bu konsey de alınan kararla bir bakıma Barnabas incili ve düşüncesi resmi olarak yasaklanmıştır.
İkinci Konsey ise M.S. 381 yılında İstanbul’da yapıldı.Bu toplantıya 186 dini önder katıldı.Bu konseyde Kutsal Ruh’un Tanrılığını vurguladı.Sonuç bildirgesi ise şöyleydi .
“Her şeye gücü yeten, göğün, yerin, görülen ve görülmeyen büyün şeylerin Yaradanı olan tek bir Baba Tanrı’ya inanıyoruz. Tek Rab İsa Mesih’e inanıyoruz.Tanrı’nın biricik Oğlu, ezelden beri Baba’dan doğan, Nur’dan gelen Nur, gerçek Tanrı’dan gelen gerçek Tanrı, yaratılmış değil, doğurulmuş, Baba ile aynı öze sahip olan, kendi aracılığıyla her şey yaratılmış, biz insanlar için kurtuluşumuz için göklerden inmiş, Kutsal Ruh ve bakire Meryem aracılığıyla beden alıp insan olmuş, Pontiyus Pilatus’un emriyle bizim için çarmıha gerilmiş, sıkıntı çekmiş, gömülmüş, göklere yükselmiş, Baba’nın sağında oturmuş, dirilerle ölüleri yargılamaya görkemle gelecek O’dur. O’nun egemenliği hiç son bulmaz. Kutsal Ruh’a da inanıyoruz. Rab olan, yaşam veren, Baba’dan çıkıp gelen, Baba ve Oğul ile birlikte tapınıp yüceltilen, peygamberlerin ağzından konuşan O’dur.Havarilerin yolunda olan tek bir evrensel topluluğa inanıyoruz. Günahların bağışlanması için tek bir vaftizi tanıyoruz. Ölülerin dirilişini ve gelecek çağın yaşamını bekliyoruz.(2)
Bu konsül de alınan karalara baktığımız zamanda yine tesli inacının güçlendirildiğini görüyoruz.
M.S 431’de yapılan Efes’te ki toplantıda ise Hz.Meryem’e “Tanrının Annesi” unvanı verildi ve ömür boyu bakire kaldığı kabul edildi. İstanbul’daki Mesih topluluğunun gözetmeni olan Nestur’un Hz.Meyem’in normal bir insan olduğunu söylemesinden dolayı kınanıp,sürgün edilmesine karar verildi..Bugünkü ortodoks ve ve Nesturiler bu inanıştadır.(3)
Gördüğünüz gibi her bir konsül hristiyanlığı daha çok ayrıştırıp,daha çok yozlaştırmaya devam ediyor.
Kalkedon Konsili veya Kalhedon Konsili, 451yılında 8 Ekim’de başlayıp 1 Kasım’da sonlanmış ekümenik konsildir. Kalkedon bugün İstanbul şehri içerisinde kalan Kadıköy ilçesinin merkezidir.
Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile bir çok diğer batı hristiyanlarının 4. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. Konsilde Eutyches’in monofizitizm doktrini reddedilmiş ve İsa’nın hem tam anlamıyla insan hem de tam anlamıyla ilâh olduğu tanımlamasını yapan "Kalkedon Amentüsü" ortaya atılmıştır.
Kalkedon Konsili’nde alınan kararlar :
1. İsa’da hem insani hem de tanrısal özellikler bulunmaktadır, bu özellikler Meryem İsa’yı doğurmadan önce de bulunmaktaydı İsa tanrı olarak baba ile aynı özden, insan olarak da günahlar hariç insanlarla aynı özdendir. Dolayısıyla Meryem sadece insan olan İsa’nın değil tanrı olan İsa’nın da anasıdır ve ona tanrı anası anlamına gelen Theotokos denilmelidir.
2. Bu farklı doğalar birleşmeden sonra hiçbir şekilde değişime uğramayıp kendi özelliklerini muhafaza etmişlerdir.
3. Çarmıhta acı çeken İsa’nın sadece insani doğasıdır, bu acı tanrısal doğaya dokunmamıştır.
4. Aslında diofizit görüşe yakın olan bu karara itiraz eden monofizit piskoposlar kendi bağımsız kiliselerini kurmuşlardır.(4)
Hz.İsa hem tanrı,hem insansıdır görüşü ve Hz.Meryem’in tanrı İsa’nın da anası olmasından dolayı “Tanrının anası” kabul edilmesi kabul ediliyor.
Bir önceki konsey de Nestur’ a karşı gelen Eftihis’in tek tabiatçılık (monofizit) Yani Hz.İsa’nın sadece tanrı olduğu görüşü bu konseyde reddedilerek diofizit (çift tabiatlılık) yani Hz.İsa’nın hem tanrı hem insan olduğu görüşü kabul edilmiştir.Monofizit yani Hz.İsa’nın sadece tanrı olduğu görüşü bugün Mısır ve Etiyopya da ki Kıpti kiliselerinde ve Ermeni Gregoryan kiliselerinde kabul görmekte olup diğer mezhepler diofizit öğretisini kabul etmektedir. (5)
İkinci İstanbul Konsili, Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile bir çok diğer batı Hıristiyanlarının 5. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. 5 Mayıs - 2 Haziran, 553 tarihleri arasında, İmparator I. Justinianos çağrısı ile toplanmıştır. Katılımcılar ağırlıklı olarak doğu piskoposlarıydı, sadece 6 batı (Kartacalı) piskopos mevcuttu. İstanbul Patriği Eutychius tarafından yönetilmiştir.
Konsil, Origenes’in fikirlerinin açtığı uzun ve çok gürültü koparan tartışmaların son perdesidir.(6)
Üçüncü İstanbul Konsili Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile birçokdiğer batı hristiyanlarının 6. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. 7 Kasım 680 tarihinde ilk oturum, 16 Eylül 681 tarihinde son oturumu yapılmıştır.
İsa’nın iki tabiatı (Kutsal ve insan) gibi iki iradesi olduğu bu konsilde kabul edildi. Bu iki irade birbirleriyle çatışmaz ve çelişmez. Konsilde monotelitizm (İsa’da iki tabiat fakat tek irade bulunduğu iddiası) mahkûm edilmiştir. (7)
(1-2-3-5) : www.hristiyan.net
(4) : tr.wikipedia.org/wiki/Kalkedon_Konsili
(6) : tr.wikipedia.org/wiki/kinci_İstanbul_Konsili
(7) : tr.wikipedia.org/wiki/Üçüncü _İstanbul _Konsili
(Devamı gelecek...)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.