- 2525 Okunma
- 7 Yorum
- 0 Beğeni
GEYİK MUHABBETİ
Tarihimizde Kolağası Resneli Niyazi adı ile bilinen kişi, bugün kullandığımız iki deyimin kaynağıdır. Bu deyimler:
"Geyik muhabbeti" ve
"Ne şehit, ne gazi, b… yoluna gitti Niyazi." dir.
Bakın deyimler nasıl doğmuş;
1873’te Resne’de doğan “Resneli Niyazi Bey”, fırtınalı kısa bir yaşam geçirdi.
Harbiye Mektebi’ni bitirip teğmen rütbesi ile 1879 Osmanlı-Yunan savaşına katıldı.
Savaşta büyük yararlık gösterip Üsteğmenliğe yükseltildi. Balkanlar’da ayaklanan Sırp ve Bulgar çetecilerle göğüs göğüse çarpışıp büyük şöhret kazandı. Vatanseverliği ve silahşorluğu, imparatorlukta muazzam hayranlık uyandırdı.
Her yerde evladı gibi sevdiği bir geyik ile dolaşıyordu.
İttihat ve Terakki gizli cemiyetinin devrim stratejisi doğrultusunda, 3 Temmuz 1908’de, Selanik’ten 200 fedaisi ile dağa çıkarak Sultan II. Abdülhamit’in istibdat rejimine karşı başkaldırdı.
Bu olay Avrupa ülkelerinde ve ülke içindeki azınlıklarda büyük yankı yaptı.
Adı, Enver(Paşa) ile birlikte "Hürriyet Kahramanı" olarak anılmaya başlandı. Balkan Dağlarından padişaha gönderdiği ağır ifadelerle dolu mektuplarla nam saldı. Meşrutiyetten sonra adına marşlar, şarkılar bestelendi.
Sultan Abdülhamit, 1878’de kaldırdığı I.Meşrutiyet rejimini, 23 Temmuz 1908’de yeniden ilan etmek ve Anayasa’yı (Kanunu Esasi) yürürlüğe sokmak zorunda kaldı. 24 Temmuz’da Meşrutiyet resmileşti.
II. Meşrutiyet’in sloganları “Hürriyet, Adalet, Eşitlik ve Kardeşlik” idi.
Bu slogan ve düşünceler, ne yazık ki imparatorluğun 10 yıl sonra yıkılmasını önleyemedi.
Resneli Niyazi Bey, “Hürriyet Kahramanı” unvanı ile dağdan şehre büyük gösteriler içinde indi. 31 Mart Olayı’nda, yanındaki fedailerle birlikte Hareket Ordusu’na katıldı ve İstanbul’a geldi.
İstanbul’un içinde serbestçe gezen geyiği, gazetelere konu oldu. Gazeteler siyaseti ve 31 Mart vakasını bir yana bırakıp, Resneli Niyazi beyin geyiğinden o kadar çok bahsettiler ki, bunun üzerine;
"GEYİK MUHABBETİ " deyimi doğdu.
İsyan bastırılınca Niyazi Bey Resne’ye geri döndü. İttihat ve Terakki Fırkasının ileri gelenleri siyasete girdikleri halde, Niyazi Bey siyasete girmeyip, Resne’de çiftle çubukla uğraşmaya başladı. Ama Balkan Savaşı patlak verince birlikleriyle beraber Cevdet Paşa ordusuna yeniden katıldı.
Balkan savaşından sonra, 17 Nisan 1913’te Arnavutluk’un Avlonya limanında İstanbul’a gitmek üzereyken İttihat ve Terakki Fırkası’nın kendisine gönderdiği koruması tarafından öldürüldü.
1913 yılı Nisan ayının 29’unda, yani 98 yıl önce Arnavutluk’un Avlonya limanına 8 kişi geldi. Sivil giyimliydiler. İstanbul’a kalkacak vapuru bekliyorlardı. İçlerinden biri bilet almaya gitmişti. Tam bu sırada üç el silah sesi duyuldu. İki kişi yere yuvarlandı. Birkaç el daha ateş edildiği görüldü. Herkes kaçışmıştı. Orada bulunanlar, kırçıllı bir paltonun içindeki sivil giyimli şahsı zar zor tanıdılar. Bu, Resneli Niyazi Bey idi.
İttihat ve Terakki’nin kendisini İstanbul’a sağ salim getirsin diye, İstanbul’dan gönderdiği koruma, Niyazi beyi öldürdü.
Acaba, İttihat ve Terakki ileri gelenleri Niyazi beyin İstanbul’a gelmesini istememişler miydi?
Niyazi beyin öldürülme sebebinin karanlıkta kalması ve kendi koruması tarafından vurulması nedeniyle, bu tarihten itibaren;
" NE ŞEHİTTİR NE GAZİ, B… YOLUNA GİTTİ NİYAZİ " deyimi, dilden dile dolaşır oldu.
Bekir GÜÇLÜER
YORUMLAR
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Merhabalar değerli dost Bekir bey.
Resneli Niyazi beyin VE GEYİĞİNİN hikayesi, çok güzel bir gönderme olmuş; "LAİKLİĞİN KABULEDİLİŞİNİN 75. YILINA" Ne kadar güzel anlatmışsınız, büyük bir devrincinin yürek burkan hikayesini ve de acı sonunu. Salt "geyik muhabbeti" deyiminin çok ötesinde kapsamlı bir anlamı ve mesajı vardı bu değerli çalışmanızın.Bu arada, kulaktan dolma yarım- yamalak " tanzimat fermanı, Resneli Niyazi bey, isdiptat yönetimi entrikalar ustası padişahımız ABDÜLHAMİT HANIMIZI DA" sağlam bir hikayeden iyice tanımış ve anımsamış olduk.
Elinize, yüreyinize, kaleminize binlerce defa sağlık değerli aydın kardeşimiz, Bekir Güçlüer, esenlik ve mutluluk dileklerimle selamlıyorum sizi. Kemal Polat
kempol tarafından 2/5/2012 5:47:40 PM zamanında düzenlenmiştir.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve değerlendirmeleriniz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
bekir bey selamlar..
sürekli kullanılan bu deyimlerin nereden geldiğini öğrettiniz..
emeğinize sağlık..
sevgili yazarım selamlarımla..
bekir güçlüer
İlginiz ve yorumunuz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Bekir bey günümüzdede malesef ciddiyetten uzak o günleri aratmayacak saçmalıklar la dolu geyikler tarafından geyik muhabbetleri sürdürülmüyormu. Sade ve anlaşılır ifadelerle anlatılan açıklamalardan dolayı bilgilendirmek gayesi ile paylaşımınız için teşekkürler.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve isabetli teşhis ve değerlendirmeleriniz sebebiyle teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
İyi Günler Bekir Bey,
Niyazi beyin yaptıklarını biliyordum ama, geyikle dolaştığını ve deyimlerin ondan kaynaklandığını bilmiyordum. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve değerlendirmeniz için teşekkür eder, ben de size iyi günler diler, saygılarımı sunarım.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve kıymetli yorumunuz için teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.