- 1718 Okunma
- 11 Yorum
- 0 Beğeni
Doğadaki Skorsky; Yusufçuk [Çocuklar İçin]
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Sevgili arkadaşlar, bugün tatil. Bu yazım sizler için... Kırlarda dolaşırken helikoptere benzeyen böceklerin uçtuğunu görmüşsünüzdür. İşte bunlar sevimli yusufçuklardır. Onlara şekillerinden dolayı helikopter böceği diyenler de vardır. Ama kanatları hareket ettirme şekli diğer böceklerinkinden farklı olduğu için yusufçukların "ilkel böcekler" olduğunu iddia eden kişiler de vardır. Bunlar, Allah’ın üstün yaratmasını inkar eden kimselerdir.
Çünkü onların "ilkel böcek" dedikleri yusufçukların bedenine Allah, harika bir uçuş sistemi yerleştirmiştir. Dünyanın önde gelen helikopter üreticisi Skorsky, en gelişmiş modellerinin tasarımını yusufçuğu örnek alarak gerçekleştirir.
Doğa fotoğrafçısı Gillian Martin de yusufçukları incelemek amacıyla 2 yıl çalışmıştır. Bu çalışma sonunda, bu canlıların son derece kompleks uçuş sistemlerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Yusufçuğun bedeni, metalle kaplanmış gibi görünen halkalı bir yapıya sahiptir. Bordo renkten buz mavisine kadar çeşitli renklerdeki gövdenin üzerinde çaprazlama yerleşik iki çift kanat bulunur. Bu yapı sayesinde, yusufçuk çok iyi bir manevra yeteneğine sahiptir. Ön kanatlar ile arka kanatlar farklı bir zamanlama ile hareket etmektedir. Bu kanatların hareketi ise, birbirleri ile uyum içinde çalışan özel kaslarla sağlanır.
Uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, yusufçuk aniden durup ters yöne uçabilir. Ya da havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir an bekleyebilir. Bu durumdayken olduğu yerde ani bir şekilde avına doğru dönüş yapabilir. Çok kısa bir zamanda, böcekler için hayret verici sayılabilecek bir hıza; saatte 40 km’ye ulaşır (Olimpiyatlarda 100 m. koşan atletlerden bile hızlı).
İşte arkadaşlar, yusufçuk bu hızla avına çarpar. Çarpmanın şoku oldukça şiddetlidir. Ama yusufçuğun zırhı hem çok sağlam hem de çok esnektir. Zırhın esnek yapısı çarpmadan dolayı böceğin zarar görmesini engeller. Ama yusufçuğun avı, çarpmanın oluşturduğu şokla ya bayılır ya da ölür.
Çarpışmadan sonra ise yusufçuğun diğer etkili silahları olan arka bacakları devreye girer. Uçuş sırasında arkaya doğru kıvrık olan bacaklar, hızla öne açılarak sersemlemiş olan avı havada yakalar. Artık sıra çelik gibi güçlü olan alt çeneye gelmiştir. Avını kısa sürede yer.
Çok yüksek hızlarda uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğun görme yeteneği de üstündür.
Gördüğünüz gibi arkadaşlar, Allah yusufçuğu her biri tek tek mükemmel yapıya sahip kusursuz sistemlerle yaratmıştır. Ayrıca bu sistemleri insanların örnek almasını da sağlamış ve helikopter üretmelerine sebep kılmıştır.
Fuat Türker
YORUMLAR
Güne gelen güzel yazınızı kutlarım. Bilgilendim aynı zamanda. Saygı ve selamlarımla.
Fuat Türker
Çocuklar için deseniz de biz büyükler de merak edip okuduk. Rabbim ne mucizeler gizlemiş yarattığı canlılarda. Bunlardan biri de Yusufçuk böceği.
Tebrik ederim. saygılarımla
Fuat Türker
O kadar güzel ve zarifler ki, ne zaman görsem seyretmekten kendimi alamam. Hatta bu şas sürekli etrafımda dolanmalarından etkilenerek, kedi kadar büyük bir bir yüsufcuk heykeli de yaptım. (Hekyek çalışması yapıyorum hobi olarak) Çünkü çok severim onları. Ayakları da çok ilginç. Gövdesinin altında 6 adet incecik bacaklar ve arka ayaklar ters basıyor.
Velhasıl aynen dediğiniz gibi Allahın yarattıklarından güzel ve faydalı bir örnek.
Sevgiler :)
Yaklaşık 2 yıldır Edebiyat Defteri'ndeyim. Şimdiye kadar 5 yazım günün yazısı seçildi. Siteye eklerken, "bu yazım bugün kesin güne gelir" dediğim birçok yazım oldu. Bir çocuk yazımın güne gelmesi beni şaşırttı doğrusu. Seçenlere ve değerli yorumlarıyla katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Çocukları olan arkadaşlar; daha fazlasını Çocuk Sayfası'nda bulabilirsiniz.
http://www.facebook.com/CocukSayfasi
Çocuklar için demişsiniz ama yusufçukları çok sevdiğim içn ben de merak edip okudum:=)
Kolye küpe modellerine esin veren bu minik yaratıkların bunca özellliğe sahip olması şaşırttı beni...