- 734 Okunma
- 4 Yorum
- 0 Beğeni
HER İŞİN BAŞI EĞİTİM AZİZİM..!
Klasiktir ya hani;
Nerede bir düzensizlik, bir aksaklık, bir eksiklik, yanlışlık görürsek dilimize gelir.
-Eğitim azizim eğitim, sorun eğitimsizlikte..!
Gerçekten öyle midir acaba?
Ya da her şartta doğru mudur eğitimin bütün sorunları çözeceği?
Hoş, bu soru ve cevap eğitimden ne anladığımıza da bağlı bir anlamda.
İnsanın nefsini mi eğitmesinden bahsediyoruz, vicdanını mı eğitmesinden bahsediyoruz, yoksa öğretimle kazanılan eğitimden mi bahsediyoruz birbirine karışır çoğu zaman.
Kayıt tutulabilir zamanlardan beri dünya üzerindeki insanlığın geçmişine baktığımızda eğitimin büyük ekseriyetle başarılı olduğunu pek söyleyemeyiz.
Büyük acılar yaşatan savaşlar genellikle hep eğitimli insanların kararları neticesinde olmuş .
İnsanlığın yaşadığı zulümlerin çoğunda eğitim seviyesi yüksek kişi ya da zümrelerin dahli olmuş hep.
Yakın geçmişte ABD de ırkçılığın en koyusunun yaşanması, göreceli daha eğitimli olan beyazlar eliyle olmuş.Uzun yıllar boyunca da sürmüş, aydınlanma dönemlerini bile umursamamış!
Keza günümüzün en büyük işkence merkezleri de bu eğitimli insanların ülkesinde faaliyet gösteriyorlar.Guantanamo, Irak işkencecileri bunlara örnek.
Araplara göre daha eğitimli olan İsrailin, komşularına, sivilere, kadınlara, çocuklara
uyguladıkları zulüm için eğitimleri fren etkisi yapamamış?
İşkence ve zulümde daha yaratıcı olmalarına mesnet oluşturmuş belki en çok..
Bireysel hakların yerlerde süründüğü, insanların gece gündüz gözlem altında tutulduğu, gizli servislerin vatandaşlarını en çok izlediği eski Sovyetler birliği ülkeleri ve Kübada eğitim seviyesinin çok yüksek olmasını nasıl açıklayabiliriz?
Ülkemizde de yakın tarihimize bakıldığındaen karanlık dönemleri yaşarken hep eğitimli insanlarımızın katkıları olmuş.
Bütün darbe dönemleri eğitimli insanların kararlarıyla yaşanmış.
En hafif suçlara en ağır cezalar, idamlar eğitimli insanların hükümran olduğu platformlarda verilmiş.
PKK dan önceki döneme ait terör örgütleri en çok Üniversitelerde zemin bulabilmişler.
Banka soyan, adam öldüren, polis asker şehit eden marksist militanlar Üniversite eğitimleri sırasında bu çarpık dünyanın içine girmişler?
Darbeleri, demokrasiye ara verilmesini makul bulanlar, arzu edenler, hatta bunun için çalışmalar yapıp katkılar sağlayanlar hep eğitimliler arasından çıkmış.
Ülkeyi sarsan en büyük banka hortumlamalarını, vergi kaçakçılıklarını, soygunları, suistimalleri, yolsuzlukları hep eğitimliler yapmış.
En vahşi cinayetleri işlemek, en organize suç örgütlerini kurmak, en usturuplu dolandırıcılıklara imza atmak, niçin eğitimliler arasında sıfır mertebesinde ya da düşük oranda değil?
Ne komik ki, eğitimsizlikten kurtulmak isteyenleri engellemek de ülkemizde en çok eğitimliler eliyle gerçekleşmiş...
Biz, bugüne kadar nasıl eğitildik acaba?
Eğitim sistemi ülkemizde ve dünyada nasıl bireyler yetiştiriyor?
Neyi eksik veriyorlar?
Neyi eğitimle veremiyoruz insanlara?
Bugünkü dünyadan memnun değilsek, bugüne kadar bize dayatılan eğitimin eksiklerinden değil mi acaba?
Aynı negatifliği sergileyenlerden eğitimsizlerin cehalet gibi bir mazeretleri varken eğitimlilerin mazeretleri ne ola ki acaba?
Ne?
Ne?
YORUMLAR
Biz, bugüne kadar nasıl eğitildik acaba?
Eğitim sistemi ülkemizde ve dünyada nasıl bireyler yetiştiriyor?
Neyi eksik veriyorlar?
Neyi eğitimle veremiyoruz insanlara?
Bugünkü dünyadan memnun değilsek, bugüne kadar bize dayatılan eğitimin eksiklerinden değil mi acaba?
Aynı negatifliği sergileyenlerden eğitimsizlerin cehalet gibi bir mazeretleri varken eğitimlilerin mazeretleri ne ola ki acaba?
Ne?
Çok güzel bir konuyu ele almışsınız..'' eğitimsizlik''..Eğitim deyince çocuklukla başlayan bir eğitim ölünceye kadar sürer diye düşünüyorum..Her yaşımızda her gün kendimizi geliştirebilir her şeyden kendimize bir şeyler alabiliriz..Biz ısrarla vurdum duymazlık yaparsak,sorumsuzca davranırsak daha çok eğitilmemiz gerektiği çıkar ortaya..
Yine de doğumdan ölene kadar her bireye eğitim şart..
çok anlamlıydı yazınız..İlk defa bu kadar uzun yorum yazdım sayenizde..Tebrikler..sevgilerimle..
İnsan öğrenmiş olduğu bilgi ile düşünür, yorumlar, kendine göre sonuç çıkarır ve uygular.Dolayısı ile eğitimde verilen bilğinin mahiyeti önemli.Beden ve psikolojik eğitimi, İnanç yönünden eğitimi de önemli.Osmanlı döneminde mahalle meydanlarında sadaka taşı çukur çanak gibi olurmuş.Zenginler bu sadaka taşına sabah namazından çıkınca istediği kadar sadaka bırakırmış. Fakirlerde yatsı namazından sonra sadaka taşından ihtiyacı kadar alırmış. Kesinlikle fazlasını almazmış, başka ihtiyaçlıları düşünürmüş.İhtiyaç sahipleride her gittiğinde oradan ihtiyacını karşılarmış. Şimdi soruyorum sadaka taşında 1000 adet altın akçe olsa günümüz insanı nasıl davranır ? Günümüzde ihtiyacı olan insanlar nereye müracat ederler ?
Başka bir örnek hak verilmez alınır şeklindeki düşünme mantığı ile hak sahibine hakı verilir mantığı arasında çok fark var.
Sonuç itibariyle bizim eğitim sitemimizdeki eksiklik İslam dinini eğitim sistemimizin dışına itmemizden kaynaklanıyor.
Haram, helal, kul hakı, zulmetmemek, saygı, sevgi, gibi temel bilmemiz gereken kavram ve uygulamalar dinimize ait olan kavramlardır.Birde İslamı sosyal hayattan kovarsak ne kadar pozitif ilimlerde yükselirsen yüksel egoist ve zalice sonuçlar çıkar diye düşünüyorum. Emeğine sağlık sorgulayıcı ve düşündürücü bir yazı okudum. Saygılarımla
""İnsanın nefsini mi eğitmesinden bahsediyoruz, vicdanını mı eğitmesinden bahsediyoruz, yoksa öğretimle kazanılan eğitimden mi bahsediyoruz birbirine karışır çoğu zaman.""
'her şeyin başı eğitim' evet.. ama okullu olmak değil sorun, eğitimli, bilgili, görgülü olmak..
""Büyük acılar yaşatan savaşlar genellikle hep eğitimli insanların kararları neticesinde olmuş .""
fakat bu savaşların nedeni eğitimlerini olumsuz yönde kullanmalarıdır bence..
""Ne komik ki, eğitimsizlikten kurtulmak isteyenleri engellemek de ülkemizde en çok eğitimliler eliyle gerçekleşmiş...""
ne yazık ki insanoğlunun büyük çoğunluğu 'sadece ben' diyor ve adeta diğerlerinin kafasına basarak ilerlemeye çalışıyor..
""Biz, bugüne kadar nasıl eğitildik acaba?
Eğitim sistemi ülkemizde ve dünyada nasıl bireyler yetiştiriyor?
Neyi eksik veriyorlar?
Neyi eğitimle veremiyoruz insanlara?""
insanlara 'olan' değil de 'olması gereken ya da olması istenen' veriliyor okullarında. bu da insanların ufkunu açmak yerine daha da sislendiriyor yolları..
""Bugünkü dünyadan memnun değilsek, bugüne kadar bize dayatılan eğitimin eksiklerinden değil mi acaba?""
hayır! çünkü bunu anlamak ve direnmek bizlerin elinde. ve ayrıca bunları diğerlerine göstermek de..
""Aynı negatifliği sergileyenlerden eğitimsizlerin cehalet gibi bir mazeretleri varken eğitimlilerin mazeretleri ne ola ki acaba?""
eğitimsizlerin 'cehalet' gibi bir mazeretleri olamaz. bu bir mazeret değil olsa olsa bir eksikliktir ve de bu eksikliği gidermek ellerindedir..
emeğinizden dolayı teşekkürler..
mrvbck tarafından 5/22/2009 5:00:28 PM zamanında düzenlenmiştir.
Eğitimi dar anlamda almamak lazım. Eğitim, ailede başlar, çevrede devam eder, okuldan diploma alınır. Dini eğitim ve aile terbiyesi almış olan fert, asla kötülüğe kalkışmaz. Vicdanı, sürekli başında bekleyen bir emniyet birimi gibidir.
Okullarda öğretilen mesleki bilgiler ve pozitif bilimlerin kişinin ahlaki yapısına faydası olmaz. O nedenle lütfen eğitim almak ile diploma almak meselesini birbirine karıştırmayın.
Diplomalı cahilleri yazıyorsanız, yazınızın başlığını değiştirin, 'Diplomalı Cahiller' yapın. O zaman bir itirazım olmaz.
Yine de emeğinizi kutluyor, her tür fikre saygılı olduğumu belirtirim.