- 542 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Yolsuzluk Nedir.
öncelikle aşağıda vereceğim örnekleri anlamak adına yolsuzluğun sözlük anlamını vereceğim.
’usulsüzlük veya yolsuzluk, ticari açıdan etkinliği hukuken tam anlamıyla kontrol edilemeyen, daha çok kamu kuruluşlarında, özellikle yerel yönetimlerde oluştuğu iddia edilen, mevzuatın esnetilip görmezden gelinmesi veya ihlallere göz yumulması halleri olarak tanımlanabilir.’
yukarıda ki paragraf yolsuzluğun en basit ve en net tanımlaması
şimdi de türkiye’den bir kaç yolsuzluk örneği vereyim
1 hani şu ünlü osmangazi köprümüz var ya gebze ve yalova arasında ki türkiye’de ki en yasal kılıflı yolsuzluklardan biridir.
yap işlet devret yöntemi ile yapıldı bu köprü gerçekten büyük bir eser. peki yanlış nerede derseniz önce, yap işlet devret nedir onu bilmeli. yap işlet devret devletin ihale ile herhangi bir şirkete bu tip köprü yol hava alanı vb yüksek maliyet gerektiren işleri kasasından para çıkarmadan yaptırmasıdır. diyeceksiniz ki şirket nasıl para kazanacak devlet iş sonucu yapılan eserin işletmesini belli bir süreliğine şirkete devreder. şirkette bu sayede hem harcadığını kazanır hemde kar eder. misal osmangazi köprüsü 2035 e kadar yüklenici firmaya ait. yani o köprüyü şirket işletiyor devletin herhangi bir para aldığı yok.
gelelim şimdi can alıcı noktaya bu köprünün şu anki tl bazında geçiş ücreti en düşük 71 lira en yüksek 228 lira. ayrıca motorlar için 50 tl. ücret fazla olsa da bunu geçen öder geçmeyen ödemez diyebilirsiniz.
kazın ayağı öyle değil devletimiz bu köprüyü yapan şirketlere tamı tamına günlük 40 bin araç garantisi vermiş durumda. not olarak osmangazi köprüsünden bu güne kadar günlük en fazla 21 bin araç geçti. aradaki her araç farkını da hazineden devlet o şirkete ödüyor. yani hakkari de oturup o köprüden hiç geçmeyecek adam da , edirne’de kiköylü de o köprüye para ödüyor. sözde devletin cebinden çıkmayacak para her gün çıkıyor bu köprü ortalama üç üç buçuk milyon tl ye mal oldu. cebinden para çıkmayacak devletimiz nasıl bir hesap hatası ile bayram gününde dahi 21 bin araçtan fazlası geçmeyen köprüye 40 bin araç garantisi verebilir. yoksa hazine eliyle birileri semirtilmeye mi çalışıyor. ne güzel iş değil mi :d
iki üç kalem oynatarak bu yolsuzluğun 2035 e kadar millete maliyetini hesap edebilirsiniz. not köprünün maliyeti en fazla seneye çıkar sonrası hep kar.
ayrıca osmangazi köprüsü rahmetli ecevit zamanında proje edilmiştir ihaleye açılacağı sırada deprem felaket olduğu için kalmıştır. ve ilk projede köprüde demir yolu sistemide bulunuyordu.
gelelim ikinci yolsuzluk örneğimize
kütahya zafer havalimanı
mükemmel bir üst akıl örneği olan proje. 2012 yılında tüm itirazlara rağmen açılan bu havalimanı, yap işlet devret yöntemiyle 29 yıl 11 ay asgari yolcu taahhüdüyle ihalelendirilmişdir. buna göre ilk yıl 500 bin iç 350 bin de dış hat yolcu garantisi verilen proje, ilk 10 yıl boyunca kademeli olarak artarak 10. yıl sonunda iç hatlarda 775 bin 137’ye, dış hatlarda ise 542 bin 596’ya yükseliyor ve sözleşme süresine kadar bu rakamlardan devam ediyor. fakat dhmi verilerine göre 2015’te 93bin, 2016’da 87bin yolcu inmiş.
üstelik projeyi alan da yabancı değil (bkz: ibrahim çeçen). çıkaramadısanız kendisi 3. köprünün, ankara ist hızlı tren hattının, ordu giresun havaalanının, çeşme marinanın, 3 tane hes projesinin ve birçok altyapı projesinin de müteahhididir.
demek ki devletimizin hesap uzmanları hain olabilir.yok bence iş öyle değil de bilerek böyle yapılıyor.
sadece iki örnek ile nasıl bir yolsuzluk içinde olduğumuzun örneği açık.
araştırırsanız son dönem yapılan tüm projeler böyle hepsinde devletin verdiği taahhüt olması gereken miktardan neredeyse iki kat fazla.
fazla şey yazmak da istemiyorum işte görüyorsunuz para kazanmak çok kolay bu ülkede hele bir de yandaş oldunuz mu.
ha hak , adalet, müslümanlık, din, iman, kitap, sözleri de hep bu işleri el altında gizlemek için ne diyeyim.
hırsızlığın adaletsizliğin yalan riya ve rüşvetin sistematik hale geldiği doğru söyleyenin vatan haini ilan edilip tehdit edildiği garip ülkem benim...
daha az