Şaka Günü!
1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.
Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.
Fransa (Poisson d’avril - Nisan Balığı): 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir.
İngiltere (April Fools’ Day): Nisan Kaçıklar Günü olarak anılır.
İskoçya: Gowk veya Cuckoo günü adıyla kutlanır.
Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dâhil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
Kökeni:
1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa’da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart’tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles’in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski âdetlerine devam ettiler. 1 Nisan’da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a ‘aptallar günü’ adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir ‘şaka günü’ olarak yayıldı.
(Kaynakça: Vikipedi, özgür ansiklopedi.)
Hıristiyan âleminin bir kültür ürünü olan 1 Nisan Şaka Günü, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktan farklı bir uygulama değildir.
Başta ‘moda’ olmak üzere ulusal, manevi ve etik değerlerimize ters düşen kıytırık uygulamalara özenmek, imrenmek ve taklit etmek bize yakışır mı?
Özümüzde var olmayan böylesi uygulamalar gaflet ve dalalet olmaktan hatta inancımıza ihanet etmekten öteye geçmez.
Görkemli ulusal ve dini bayramlarımız ne güne durmaktadır? Tamamını doğru düzgün yaşayarak kutluyor muyuz?
Her günümüzün düğün bayram olmasını ister miyiz? Bunu içimize sindirebilir miyiz?
Hoş ve esen kalınız. Saygıyla.
01.04.2013
YORUMLAR
ne yazık ki halkımız hıristiyanlara derin bir beğeni (sempati) besliyor ister inanalım ister reddedelim bu beğeninin büyük bölümü hıristiyanlığın geniş alana yayılmış etki gücünden kaynaklanmakla birlikte gelişmişliği karşısında uyandırdığı hayranlıktır da bunlar da doğal olarak böyle bayağı özentileri doğuruyor
öte yandan derin bir hatamız daha var öz kültürümüzün işe yaramaz deyip ayıklamak istediğimiz terk etmek istediğimiz ögelerini anlatırken öyle kötü bir şeymiş gibi aktarıyoruz ki farkında olmadan tüm öz kültürüne yabancılaşan öz kültüründen uzaklaşan nesiller de yetiştiriyoruz
öz kültürümüzün terk etmemiz gereken ögelerini sezdirirken takınacağımız tutumda biraz alçakgönüllü biraz da sempatik olmak zorunluluğumuz var.
örneğin dinine bağlı mı olmalarını istiyorsunuz sürekli allah seni uf yapar taş yapar maazallah diyorsanız ve korkuyla baskıyla onu dinine bağlamayı düşünüyorsanız hele ergenleri /70 başarısız olursunuz bu azımsanmayacak bir rakam bence böylece kendi dininden uzaklaşan kendi öz kültüründen uzaklaşan nesil bu boşluğu dolduracak kültür etkileşimlerine açık hale gelecektir unutmayalım bunlara sebep aydın düşünür ve sanatçı dediğimiz insanlarımızın hatalarından kaynaklanıyor neticede önce onlar örnek olup önayak olmuyor mu böyle özentilere
sağlıcakla esen kalın
maske.74 tarafından 8/7/2013 11:23:15 PM zamanında düzenlenmiştir.