- 1172 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beðeni
BÝR SEVDADIR ÖÐRETMENLÝK
BÝR SEVDADIR ÖÐRETMENLÝK
Hallacý Mansur’a sormuþlar, ’Aþk nedir’ diye...
’Aþk bugün, yarýn ve öbür gündür’ demiþ.
O gün öldürmüþler Hallac’ý.
Ertesi gün yakýp kül etmiþler,
Öbür gün de küllerini savurmuþlar rüzgarla.
...
Ýþte aþk budur.
Ben de öðretmenliði böyle bir aþkla baðdaþtýrýyorum… Ne alaka demeyin?
“Hamdým, piþtim , yandým..” misali.
Daha gençliðinin baharýnda düþer yollara. Daðýlýrlar yurdumun dört bir yanýna. Gizli bir ordudur onlar. Gönül pencerelerini açýp bekleyenleri vardýr,uzak diyarlarda ...
Bir sevdadýr öðretmenlik. Ulaþýlmasý zor, sevgiliye kavuþma özlemidir. Her biri baþka ,her biri ayrý dünyalarýn insaný yüzlerce çocuk karanlýk dünyalarýný aydýnlatacak bir güneþin doðmasýný bekler umutla….
Yanýk ve içten bir türküdür onu çaðýran. Kara bulutlarla kaplý dað köylerinde tanýþýrlar sevdalýlarýyla.
Köy öðretmenidir onlar…Aylarca yolu kapalý, haftalarca elektiriði olmayan, suyu olmayan köylerimizin isimsiz kahramanlarý…Kýþýn o yaþanmasý zor koþullarýnda, çýplak ayaklý öðrencileriyle tezek yanan sobalarda ders veren; maaþ alabilmek için kilometrelerce yol yürüyen öðretmenlerimiz…
Baharýn gelmesiyle daðlarda ,kýrlarda yanýk, içten güzel sesli ; adeta bir kýr çiçeði olan öðrencileriyle türküler yakan köy öðretmenleri…
Onlar, bugün Anadolu’nun en ücra köþelerinde, yarýn kasabalarda ve sonra da kentlerde olacaklar. Malzemesi insandýr. Bu malzemeyi iþlemek kolay deðil, en meþakkatli iþtir.
Güneþ olmak kolay mýdýr ? Donmuþ bedenleri ýsýtmak, kararmýþ dünyalara ýþýk olmak, çürümüþ, köhnemiþ beyinleri aydýnlatmak…Bu heyecanýn önünde kim durabilir?
O ,görmek , düþünmek, anlamak zorundadýr. Ancak böyle þekil verebilir kiþilik hamuruna…
Öðretmenin gözünde öðrenciler en büyük kütüphanedir. Yeter ki faydalanmasýný bilsin.
Öðretirken öðrenir, öðrenirken öðretir.
Ýçinde bulunduðumuz çaðda asýl sorunlar kentlerde yoðunlaþmýþtýr. Yozlaþan, kendi deðerlerinden kültüründen uzak kalan gençlerimiz önemli sosyal tehlikelerle karþý karþýyadýr. Önceliði insan olmayan bir eðitim sistemi bu tehlikeyi daha da büyütmektedir.
Birer yarýþ atý konumunda olan gençlerimizde amaç sadece birbirini geçmek olunca, öðretim olmadýðý gibi eðitim de askýda kalýyor.Böyle bir gençlikten gelecekte ne beklenir ki…
Ýþte böyle bir durumda sahneye yine öðretmenlerimiz çýkýyor. Ýnanýyor ve biliyorum ki her türlü olumsuzluða raðmen mücadelelerini veriyorlar. Çünkü onlar kendilerini yakýp kavuran böyle bir sevdanýn esiri olmuþlardýr.
Taþýdýklarý aðýr bir yüktür. Bu yükü evine taþýyan kaç meslek grubu vardýr acaba?
Sýnýfa girdiðinde kendi dertlerini unutup öðrencilerine gülümseyen, onlara kucak açan tepeden týrnaða bir sevdanýn adýdýr o…
Kime sorsan “Geçmiþte unutamadýðýn biri kim ?” diye önce öðretmenleri gelir aklýna. Çünkü hayatýnýn büyük bölümünü yaþamýþtýr onlarla…Ama acý, ama tatlý …
Dört mevsim gibidir öðretmen, bütün farklýlýklarý taþýr ve yaþatýr. Asýl amacý yaþamýn içine atýlan bir cengaverin yetiþtirilmesidir.Bu yolda kazancý þan, þöhret, nam para pul olmaz; ama onu ayakta tutacak en önemli zenginliðin sahibidir o.
Ekilen tohumlarýn fidan olmasý, çiçek açmasý, meyve olmasý…Yani doktor, mühendis, müzisyen, yazar, iþçi, çiftçi…En önemlisi “insan” olmasýdýr tek isteði..
Uzun lafýn kýsasý, bu ders hiç bitmez. Açýn gönül pencerenizi, dinleyin! Kalbinizden gelen bu sese kulak verin. Bir türkü duyacaksýnýz derinlerden, sizin türkünüzdür bu.
Çünkü, kocaman bir sevdadýr, yüreðinde taþýdýðý…
Suat TAÞTABAN
YORUMLAR
Öðretmenim ayný duygularý taþýyorum ve sizi gönülden kutluyorum.Saygýmla.
SAKLI ÞAÝR
Nasrettin hoca damdan düþmüþ.Acýlar içersinde kývranýrken geçmiþ olsun diyenlere,
-Damdan düþenin halinden damdan düþen anlar demiþ.
Bir sevdadýr,bir tutkudur öðretmenlik.Dersi bitirip öðrencilerin gözlerindeki (dersi anladým anlamýnda) pýrýltýyý görünce , tüm yorgunluðumu unutup,mutlu oluyordum.
Uzun yýllar,Teknik Lise ve Endüstri Meslek Liselerinin son sýnýflarýnýn Atelye ve meslek derslerine
gittim.
Bilgim ve tecrübemle öðrencileri etki alanýma alabiliyordum.Son yýllarda eðitimde yapýlan yanlýþ
uygulamalar sonucu, öðrenci, bilgi ile ezilmez oldu. Yedi kere dokuzu bilmeyen bir öðrenciye
fiziðin bir dalý olan mekanik,makina elemanlarý,trigonometrik formüllerle diþli çark hesaplarý yaptýrmak ve atelyede yaptýrmak mümkün mü?
1995 te 24+4 yýl yýpranma =28 yýl üzerinden emekli oldum.
En az emeki maaþý alan emekli gurubuna katýldým.
Ellerinize saðlýk.
Esen kalýnýz...
SAKLI ÞAÝR
Saygý ve selamlarýmla...