- 1776 Okunma
- 8 Yorum
- 0 Beğeni
Şölen
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Yakılmak ne güzel bir sondur! Şehir surlarının bittiği, evlerin önce seyrekleşip sonra görünmez olduğu bir alanda size odunlardan bir taht kurarlar. Bir kat da yetmez, ikinci bir odun sırası, onu da üçüncüsü takip eder. Hani uğraşsalar ölünüzü kendiliklerinden göğe çıkaracaklardır ama ne yazık ki ölüler ülkesi Hades yerin altındadır. Taht hazırlanıp, odunların üzerine yağ ve reçine dökülüp, cesediniz de üzerine yatırıldığında dört genç, ellerinde birer meşale, dört bir yandan yaklaşır, odun yığınını aynı anda ateşe verir.
Alevlere bakan insan dalar gider. Cenaze ateşine bakanlar ise ölüye eşlik edercesine ruhlarının bedenlerini terkettiğini görürler. Alevler yavaş yavaş odunları yer, kılıçların kesmediği, kargıların saplanmadığı, savaşçıların değişmez lideri Eruthros’u kemirmeye başlar. Eruthros’un bu dünyadan üzgün ayrıldığı söylenir. Savaş alanı yerine döşeğinde ölmesi bir savaşçıya yakışmazmış. Ee Eruthros, kılıçlar kesmezken iyiydi...
Mezarlık ise korlaşmaya başlayan odun yığınına uzak değilse de tören bittiğinde yürüyüş yaptıracak mesafedeydi. Soylu bir aileden gelen Mikenli’nin yeri atalarının mezar-evinde hazırlanmıştı. Ev taşlardan oluşan, dairesel, fazla süslemesi olmayan basit bir yapıydı. Ölülerin külleri bakır bir kaba konup, evin tabanında kazılan çukura gömülecekti. Bunun yanısıra ötekinden derin ve büyük ikinci bir çukur daha açılmıştı. Bu Eruthros’un kocasına eşlik etmek için intihar etmesi beklenen eşine aitti. Ama ölüm döşeğindeyken, savaşçı eşinin kendini feda etmesini istemediğini belirttiğinden kadın şimdi cenaze alayı ile birlikte yürüyordu. Çukuru kapatacaklar mıydı, yoksa eşinin ölümüne kadar açık mı kalacaktı, belli değildi. Kesin olan tören sonrası verilen ziyafetteki yemekler kadına daha bir tatlı gelecekti.
Alaydan biri yanıma yaklaşıp “Şölene davetlisin Aiguptios. Sen ve konuğunun masamızda yeri var.”
Aiguptios... Yabancı, hele de esmer tenli bir yabancı olmamın bana kazandırdığı isimdi. Onlara ters düşmemek için bu adla çağrılmayı kabullenmiş, böylece de kendi ismine sahip çıkamayan, hafiften hor görülen biri olmuştum. Fazla aldırmıyordum. Aralarında olmak, onların dünyasını paylaşmak her şeye değerdi. Şimdilik...
Eruthros gömüldü. Onunla birlikte eşi gitmedi ama çok değer verdiği iki demir kılıcı ve dört savaş atı da kendisine eşlik etti. Küllerine gömülmesi bir çok kişiyi rahatlattı: Ne de olsa Eruthros huzursuzca Hades’e giden bir savaşçıydı, külleri ortalıkta dolaştığı sürece hayaletinin gelip yaşayanları rahatsız etme olasılığı vardı.
“Hayalet güzel bir değişiklik olurdu.” diye aklımdan geçirdim, “Hamletvari bir atmosfer yaratırdı.”
Ben, eğer geri gelseydi, Eruthros’un ruhunun yaşayanlara ne söyleyeceğini hayal ederken tören bitti; cenaze alayı ilahiyi andıran şarkılar eşliğinde şehre geri döndü.
Şölen doğu tarafındaki surların dışında, denize giden yolun başında hazırlanmıştı. Benim yerim kenarda kalan bir masadaydı. Ortada, göz önünde olmamak hoşuma gitmişti. Birden fazla sefer bu dövüşmeye meraklı asilzadelerin sarhoşken neler yaptıklarına tanık olmuştum. Arkası, koruyucusu olmayan bir yabancının onların arasında kalması akıllıca olmazdı.
Derken ikinci bir yabancı, Gosh, karşıma oturdu. Gosh benim, yani misafirin misafiriydi. Statüsü bu kadar düşükken ziyafete kabulü de bana verimiş büyük bir onurdu. Ama o bunun farkında değil gibiydi. Hizmet eden kölelerden birini çağırıp kadehine şarap doldurttu, ilk yudumdan sonra da yüzünü ekşitti.
“Bu ne? Bu daha olmamış.”
“Yıllardırılmış Cabarnet arıyorsan yanlış yerdesin.” dedim. “Adamlar daha fıçıyı icat etmedi. Neyse, alışırsın. Serttir, bu sayede kafayı çabuk bulursun. Sonra da üç gündür yıkanmamış, bacakları hiç traş edilmemiş köle kızları çekici gelmeye başlar.”
“Bir şey yapmıyorsun onlarla, değil mi?”
Kuralları çiğneme olasılığım onu telaşlandırmıştı.
“Sence?”
Bakışlarımı görünce rahatladı.
“Kadınlar yüzünden mi tayinini istiyorsun?”
Cevap vermedim. Niyetim Gosh’un burada bir süre benimle kalması, bu Miken kentindeki hayatın tekdüzeliğini kendisinin farketmesiydi. Böylece ben şikayet etmeden o kendi isteğiyle yerimin ve zamanımın değiştirilmesini tavsiye edecekti.
“Sıkıntın nedir, anlamıyorum.” dedi. “Burada gayet güzel, pastoral bir hayatın var. Ekmek elden, su kelime anlamıyla gölden. Bu arada bu ekmek bir felaket.”
Koordinatörlükten önce Gosh’un 14. Louis dönemi Versailles’ında çalışmalar yaptığını biliyordum. Ondan önce de yine Fransa’da, La Belle Epoque döneminde... Beyefendi ister istemez bulunduğu ortamlardan etkilenmiş, rafine diyebileceğimiz zevkler geliştirmişti. Şimdi benim Attika’daki hayatımı kağıt üzerinde takdir ediyor ama her adımda da onu beğenmiyordu.
“Buraya geldiğinden beri hoşuna giden bir şey oldu mu?” diye sordum.
Düşünmeden ağzını açtı; biraz düşününce de ses çıkarmadan kapadı.
“Özetlemek gerekirse,” dedim, “buradan bunaldım. İki yıl boyunca antropolojik gözlem yapacağım kadar yaptım, dört beş makalelik materyel topladım. Yetmedi, saatlerce sözel tarih arşivi yarattım. Ama buraya kadar! Artık başka bir zamana, mümkünse beşinci yüzyıl Atina’sına gitmek istiyorum.”
“Orada çalışan bir sürü adam var; seni nereye sokuşturacağız?”
Cevap vermedim. Ama emindim ki bir hafta sonra Gosh cevabı kendiğinden bulacaktı. 10. yüzyıl Attika’sı ölesiye sıkıcıydı.
YORUMLAR
Güne gelen harika bir öykü .Ben de tatil dönüşü kaçırdığım şiir ve öykülerinizi okumaya başladım.
Tebrik ve sevgilerimi yolluyorum...
İlhan Kemal
DOSTUM....HERŞYE RAĞMEN BEN OKUYORUM VE BU HARİKA BİR YAZI O KADAR DİYORUM ÇOĞUL YORUM BIRAKIYORUM......O KADAR.........
İlhan Kemal
Önce böylesine güzel bir yazıya yorum niçin az diye düşündüm. Sonra aklıma "Yakılma" gelince meseleyi anladım :)))
İnsan düşüncesi ve özgürlükler edebiyata kadar zincirlenmiş ise o kötü işte..İnsanlar hiç bir şey okumadan edebiyatçı olmak istiyor..Zor dostum zor
.
Geçenlerde TRT de bir sahne seyretmiştim. O sahnede bir balerin yaşam içinde sevdiği bir kral putunu canlandırmak istiyordu.. Seyirciler şöyle diyordu " Git be kızım o ölmüş bir kralın kafası. Sen onu nasıl canlandıracaksın ?" Fakat o balerinin devasa sevgisi ve aşkı o taş kafayı en sonunda canlı kıldı.
.Seyirciler gibi ben de hayretler içinde baka kalmışım..Müthiş bir sahne atmosferi..Oyun ve dans süper..Galiba o bale 1800 lü yıllarda yazılmış..
Neyse..
Onca hoşgörüyü yakalamak için daha çok asırlar geçecek..Kiminin daha hayatta iken kemikleri yanacak, kiminin ise toprağa düşmeden ayakta çürüyecek...
Saygı ve hoşgörüyle..
İlhan Kemal
Bahsi geçen baleyi bilmiyorum. Ama bir Pygmalion yorumu gibi duruyor (Bu sefer canlanan erkekmiş)
Güzel yorumunuz için teşekkürler. Saygılarımla.
İlhan Kemal
lacivertiğnedenlik
sevgiler
İlhan Kemal
İlhan Kemal
Ben de Likya dönemindeyim ..Şu aralık Zeus ile aram pek iyi olmasa da Posadion yanımda..Nedense Hades'e içim hiç ısınmadı.Aklım fikrim hep Afrodit de..Yine uykum kaçtı..Klimanın gazı bitmiş, bu gece yandık valla:))
..........
Affınıza sığınarak..
Fakat anlatım çok güzeldi..Benim değil, sizin anlatımınız..Her babayiğit yazamaz ama siz yazmışınız..
Edebiyatı güzel işleyen kalemleri her zaman alkışlamışımdır.Helal olsun !
Çok güzeldi..
Tebrikler..
İlhan Kemal
Aiguptios ve Gosh gizemli ikili.
ve Eruthros’un eşi ziyafet sonrası sonu merakımda kaldı.
mekan isimlerim yabancı gelsede harika bir yazı okudum...elinize sağlık kutlarım...saygılarımla...
İlhan Kemal
DİLEK YILDIZI
Eruthros'un eşinin öldürülmesine dair şölen sonrasında son anda karar çıkarır rahipler.Gizemli ikili şehri terk ederken kurtarmak için Eruthros'un eşinide yanlarına alırlar. Eruthros'un eşi aynı zamanda şehrin büyük gizemini taşıyan tılsım tabletinide almıştır.
güzel yazınızı bir taraftan okudum bir taraftanda böyle bir kurgu yürüttüm....bence fazlasıyla yeterli güzel bir yazı.
SAYGILARIMLA...
İlhan Kemal
Güzelmiş öykü geliştirmek.
DİLEK YILDIZI
Aiguptios ve Gosh un kadını öncelikle yanlarına alışları bu şehrin çıkışlarını çok iyi bilmesindedir.Kadın eşi Eruthros’dan kentin tüm giriş ve çıkışlarını öğrenmiştir.
Bir de rahipler ölüm emri vermeden öncesi Aiguptios ve Gosh, mahsum birinin tören gereği öldürülmesine karşıdırlar.
Kaçış başlar.Yol boyunca kadın Atikka' da ölen kadınların ve ölmeyenlerin başına gelenleri anlatır.(konu o dönemin kadınlarını yansıtması için) Şölen sonrası sabahın ilk saatlerinde kentin savaşcıları üçünün peşine düşerler.
Eruthros eşini çok seviyordur. Kendi savaş alanında öldükten sonra eşinin ölmesine hiç bir zaman razı değildir. Her savaşa çıkışında başına bir iş gelirse bir tabletten bahsetmiştir. Kadın başka bir medeniyete güvenle sığına bilmesi için bu tableti alması gereklidir.O yüzden tableti yanına almıştır. Aiguptios ve Gosh un bu tapletten yolculuğun ortasına kadar haberi olmaz. Taki Hades'ten izin alan Eruthros'un ruhu akşam karşılarına çıkana kadar.Ve yol boyunca mısırlı esmer Aiguptios kadının güzelliğinden etkilenmeye başlar.Aiguptios yeni bir savaşcı kimliğe bürünür yer yer bazı küçük kentlerden geçerken bir kaç insan öldürmek zorunda kalmıştır.
Yerin altındaki savaşçıların tanrısı Hades yeni savaşcısını Aiguptios'u ödüllendirmek için ona güç verir uykusunda....
yol boyunca