"TÜCCAR TERZİ" isimli şiir 20.3.2017 17:20:19 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir. Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
Uzunçarşı’da köşe başındaydı Tüccar terzi Mehmet Usta’nın dükkânı Üç dört top kumaşlı camekân Herkesin uğradığı bir mekân
Dört terek kumaş bulunurdu Tüccar Terzi Mehmet Usta’da Rengârenk ve desen desen. Birinci terek de birinci kalite kumaşlar; En iyisinden, beylere, paşalara layık. İkinci terekte yünlü kumaşlar, kışlık; Üçüncü terekte keten kumaşlar, yazlık; Dördüncü terekte terilen pantolonluklar.
Tüccar Hasan Efendi geldiğinde; Ya da ceza hakimi Cafer Bey; Veyahut bir bankanın müdürü; Hey anam hey! Birinci terekten masaya serilirkumaşlar. Övgüler Mehmet Usta’da, Ve bir de telaşlar.
Çamalan köyü’nde görevli Ali Osman öğretmen; Milli Eğitim toplantısı için şehre indiğinde Kışlık takım elbise diktirmeye gelirdi, Tüccar Terzi Mehmet Usta’nın dükkânına. O zaman da yünlü kumaşlar çıkardı görücüye Zira kışı soğuk olur karlı Canik dağlarının.
Kestanepınar köyünden kara Hüseyin Takım elbise diktirmek isterse bu Kurban Bayramı’nda; Keten kumaşlar atılırdı ortaya. Zira diğerlerinin kumaş bedeli, Dikiş parasını geçerdi çoğu zamanlar. Nasılsa veresiye diktirecek ya kara Hüseyin; Hem iyisi hem ucuzu olsun diyecek ya cümle arasında; Ya mısır satımında verecektir parasını Ya da tütün tesliminde; Hele bir de Rabbim esirgemişse mahsulü o yıl Yarısı kalırdı alacağının bir sonraki hasada O zamanlar gecikme faizi doğmamıştı henüz. Öyle hesap makineleri çalışmazdı şimdiki gibi Çoğu kez, elbise eskiyene kadar Ancak biterdi defterdeki alacaklar.
Tüccar Terzi Mehmet efendi’nin dükkânında Kumaşta ayırım olsa da sohbette olmazdı. Her partiden müşterisi vardı zira! Siyaset ana konuydu her zaman. Herkes her şeyi konuşurdu amma; Demokrasi sınırlıydı herkese. Bir Atatürk’e laf söyletmezdi-ki mümkün değil- Bir de Adnan Menderes’e.
Kim, hangi partiden olursa olsun, Tartışmalar ne kadar ateşli olursa olsun, Çaylar mutlaka ısmarlanırdı ardı ardına. Hoşgörü, gökyüzü kadar engin; Samimiyet, güneş kadar sıcaktı. Ne dostluklar biterdi sohbetlerde, Ne de insanlık.
İbrahim COŞAR[ italik ][ikiyanayasla]
Sitemizde daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerez kullanılmaktadır.