Göçersem bu dünyadan sazım sen kal Çaldığım sözlerle beni unutma. Halkıma sat bereket ne varsa çal Ettiğim sözleri sakın unutma.
Gizli duygularım sana aktardım Beste, güftelerim teline kattım. Kucağımda evlattın sana baktım Ettiğim sözleri sakın unutma.
Ağaçta dal iken bilemezdin yerin Yaylanırdın rüzgar eserse serin Kuşlar konarken varmıydı değerin Ettiğim sözleri sakın unutma.
Yüreğimin tercüman’ı dil oldun Ben ağladım yine sen hep susturdun Sen bu sesleri acep kimden aldın Ettiğim sözleri sakın unutma.
Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma.
Şimdi seni eskiciye verem mi Telin koparıp tarumâr edem mi Hep acı dinlettin devam eden mi Ettiğim sözleri sakın unutma.
Benden sonra halkım’a iyi söyle Acıla inletip ağlatma böyle Bir zamanlar sahibim vardı diye Ettiğim sözleri sakın unutma.
Şimdi gözler kapan elveda vakti Mutlak biri alır üzme veledi Uysal ol canlar yak kalma eğreti Ettiğim sözleri sakın unutma.
Şair:ADALET PELİT
23.00/8 MART 2008 .....................................AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLUN’u saygıyla anıyoruz...
............................................. Gönül gözü ile görür olmuş insanları Sazı konuşunca ağlatmış alemi cihanı Dost bilmiş sadece karatoprağı Gelirmi dünyaya böyle bir halk ozanı ...................................................ŞAİR EROL Sende benim gibi dertlisin belli... Ne etsemde versem sana teselli... Üzülme dert sürmez böyle temelli... Güneş boğar karanlığı sakın unutma... ...................................................şair:VELADET
’’Silahımız sazımızla sözümüz Hak isteriz aktır bizim yüzümüz Millensede kör olsada gözümüz Biz ozanlar usanmayız usanmaz’’
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
değerli şair dostum bir Sivas'lı olarak bizi gerçekten çok sevindirdiniz.Aşık veysel hocam unutulmayacak bir ozanımızdı kendisini saygıyla anıyoruz saygılar sevgiler....
Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Halk ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu anısına yazdığınız şiirinizi beğenerek okudum.KUTLUYORUM: Sevgiyle ve Şiirle kalın.
Gönül gözü ile görür olmuş insanları Sazı konuşunca ağlatmış alemi cihanı Dost bilmiş sadece karatoprağı Gelirmi dünyaya böyle bir halk ozanı şairem yüreğine sağlık aşık veyseldir ozanların, şairlerin piri anmamıza vesile olan şiirin içinde o güzel yüreğin içinde senin kocaman sevgi dolu yüreğine yüreğimle teşekür sevgilerimle
Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma
Yüreğinize sağlık,Adalet hanım,mükemmel dile getirmişsiniz,ayrıca Rahmetli Aşık Veysel ozanımızın hayat hikayesini yazdığınız için ayrıca teşekkür ederim.kaleminiz daim olsun,gönül pınarınızdan daima inciler dökülsün,saygı ve selamlar..
Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Aşık Veysel'i hatırlatan şiirinizden ötürü size;Türk edebiyatına Aşı Veysel'i tanıttığı için Beş Hececiler'den şair ve folklorcu Ahmet Kutsi TECER'e ve tabi ki sazı ve sözüyle Halk edebiyatına 20.asırda saygınlık kazandıran gönül gözü ile göremediğimizi gören ve de bize gösteren Aşık Veysel'e binlerce teşekkürler.Nur içinde yatsın.
"Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma."
Anlamlı bir çalışma olmuş Adalet hanım kutluyorum.Yüreginize ve emeginize saglık.Bu arada büyük ozanımız Aşık Veyseli'de hatırlatmanız.Bir Sivaslı olarak beni oldukca duygulandırdı.Bunun içinde ayrıca Teşekkür ediyor Saygılar iletiyorum.
ŞÖYLE DERDİ HALK OZANIMIZ AŞIK VEYSEL... Ben giderim adım kalır Dostlar beni hatırlasın Düğün olur bayram gelir Dostlar beni hatırlasın.
AŞIK VEYSELİ BİR HALK OZANINI,NE GÜZELDİR ANMAK.... DEĞERLİ OZANIMIZI ŞİMDİDEN ANIYORUM....... ***************************************************************************** Aşık Veysel, hayatini anlattığı bir şiirinde "Ücyüz-onda gelmiş idim cihana"diyor. Yıl 1894 oluyor hesapça. Sivas'a bağlı Şarkışla ilçesinin SivrialanKöyünde dünyaya gelmiş. Anasi Gulizar, bir yaz günü koy dolaylarındaki Ayıpınarmerasına koyun sağmaya gittiğinde; oracıkta bir yol üstünde doğurmuş Veysel'i.Göbeğini de kendi eliyle kesmiş. Yaman kadınmış Gülizar ana. Bebesini bir çaputasarıp yürüye yürüye köye dönmüş. Babası Ahmet; bebenin adini Veysel koymuş.Yıllar geçmiş aradan büyümüş, konuşmuş, yürümüş Veysel çocuk. Böylece yediyaşına varmış. O yıl bir çiçek hastalığı salgını olmuş Sivas'ta. Küçük Veysel deyakalanmış. Sol gözünde, cicegin beyi çıkmış kendi deyimiyle... Göz akıp gitmiş.Sağ gözüne de perde inmiş, önceleri. Yalnız ışığı seçebiliyormuş, bu gözüyle.Babasına "Çocuğu Akdağmadeni'ne götür, orada bu gözünü açacak bir doktor var."demişler. Sevinmiş Ahmet emmi. Gel gör ki talihsizlik yine yakasını bırakmamışVeysel'in. Bir gün inek sağarken babası yanına gelmiş. Veysel ansızındonuverince; yakında bulunan bir değneğin ucu öteki gözüne girivermiş. O göz deakıp gitmiş böylece. Veysel'in Ali adında bir ağabeysi ve Elif adında bir kızkardeşi varmış. Hepsi çok üzülmüşler Veysel'in kotu kaderine.
Babasımeraklı adammış. Halk ozanlarından şiirler okuyup ezberleterek avutmaya çalışmışoğlunu. Sivas'ın köyleri saz sairleriyle dolu. Onlar da ara sıra gelip Ahmetemminin evine uğrarlarmış. Veysel ilgiyle dinlermiş calip söylediklerini.Babası, oğlunun ilgisini görünce; bir saz alıp vermiş ona. İlk saz derslerini,babasının arkadaşı olan Çamşıh'lı Ali Ağa'dan almış. Ve gitgide, kendini iyicesaza vermiş Veysel. Unlu Halk ozanlarının şiirlerini çalıp söylemiş bir zaman.Yirmibes yasındayken (1919) anası, babası Veysel'i Esma adında bir kızlaevermişler ve kısa sure sonra ikisi de göçüp gitmiş bu dünyadan (1921). Acıüstüne acı gelmiş, ama bitmemiş talihin kotu oyunu. İkinci çocuğu on günlükken,anasının memesi ağzına tıkanarak ölmüş, ardından da karisi yanaşmalarıyla evdenkaçmış. Bu olay çok koymuş Veysel'e. Daha dertli olmuş ve iyice içine kapanmış.Karisi koyup gittiğinde bir kızı varmış Veysel'in. Daha bir yasini bilebitirmemiş. İki yıl kucağında gezdirmiş Veysel, ne çare o da yaşamamış. Busıralar Veysel'i yeniden evermişler. Bu karisi çocuk vermiş Aşığa. Biri olmuş,iki oğlan, dört kız, altısı sağ. Onlar da 18 torun vermiş Veysel'e.
Aşık Veysel, Cumhuriyetin Onuncu yıl dönümüne rastlayan 1933 yılına kadar, başkaozanların şiirlerini çalıp söylemiş. Kendi deyişlerini söylemekten utanır,çekinirmiş. O yıllarda sairlerimizden rahmetli Ahmet Kutsi Tecer tanımışVeysel'i. Onun ışık tutuculuğuyla Veysel'in şiirleri aydınlığa kavuşmuş. Veysel;şairliğinin gelişmesinde Tecer'in büyük yardımlarını gördüğünü söylerdi herzaman. Veysel'in gün ışığına çıkan ilk şiiri Gazi Mustafa Kemal Pasa içinsöylediği: "Türkiye'nin ihyası Hazreti Gazi" mısrasıyla başlayan şiirdir. Bundansonra bütün yazdıklarını calip söyler olmuştu. 1933 yılına kadar, köyündendışarı hemen hemen hiç çıkmadığı halde; bundan sonra bütün yurdu dolaşmış,yurdunun çeşitli şehirleriyle kasabalarını, köylerini yakından tanımıştır. Halkozanlarından en çok Karacaoglan'i, Yunus'u, Emrah'i, Dertli'yi severdi.Çağımızın ozanlarından Ahmet Kutsi Tecer'in ayrı bir yeri vardı Veysel'de. Onunaracılığıyla Koy Enstitülerinde bir sure saz öğretmenliği de yapmıştı Veysel.Sırasıyla Arifiye, Hasanoğlan, Cifteler, Kastamonu, Yildizeli, Akpınar KoyEnstitülerinde bulunmuştu. 1952 yılında İstanbul'da büyük bir jübilesi yapılanAşık Veysel'e 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, "Anadilimize ve MilliBirliğimize yaptığı hizmetlerden dolayı" özel bir kanunla vatani hizmettertibinden aylık bağlamıştı.
Veysel'in bir başka özelliği dahavardı; köyünde ve çevresinde ondan önce bir tek meyve ağacı olmadığı halde,Sivrialan'da ilk meyve bahçesini o yetiştirmişti. Hem öyle bir bahçe ki, içindeelmadan kayısıya, kirazdan cevize kadar turlu turlu meyve ve çiçek vardı.Veysel, kardeşlerinin yardımıyla bu bahçeyi yapmaya başladığı zaman köylüleri"Atalarımız bunca yıl böyle bir is yapmamışlar, su kor adam onlardan iyi mibilecek ki böyle ise kalkıştı?" demişler. Birkaç yıl sonra ağaçlar yetişmiş,meyve vermiş. Köylüler önceki dediklerini hatırlayıp utanmışlar ve bu defa "Okor değilmiş, meğer kor olan bizmişiz diyerek Aşık Veysel'i kutlamışlar. isteböylesine uzağı gören bir insandı o... Yetmiş yıl karanlık bir dünyada yaşadı(ölümü 21 Mart 1973). Fakat karanlık gözlerindeydi yalnız, içi apaydınlıktı,şiirleri de öyle... Halk şiirimizin bu güçlü ozanı yarim yüzyılı aşkın bir sureyazdıklarıyla, calip söyledikleriyle çevresine ışıklar saçtı. Sanırım simdi demezarında son uykusunu ışıklar içinde uyuyordur. Yalnız çağımızda yasayanlardeğil, bizden çok sonra yasayacaklar da "Dostlar Beni Hatırlasın" şiiriniunutmayacaklar ve her zaman rahmetle anacaklardır. **************************************************************************
Toplumların özdeğerlerini nesilden nesile aktaranlar gene toplumların kendi fertleridir..
Değerli bir fikir, zikir, düşünce ve halk ozanını bizlere hatırlatan o duygu dolu yüreğini kutlarım..
Magazin haberlerinin boy boy sayfalarda yer tuttuğu basını olan bir ülkede sizin gibi duyarlı insanların olması o ülke için büyük bir şans siz ve sizin gibilerinin sayılarının çığ gibi büyümesi dileklerimle..teşekkürler vede tebrikler..
Adalet hanım merhaba;bir ulusu ulus yapan değerler arasında duygu ve düşünce birliğini yaratan ''DİL'' ögesini en iyi ozanlar kullanır.Veysel'in dizelerinde çok derinbir lirizm ve didaktizm vardır.Victor Hügo'nun ''BİR ÜLKENİN MÜZİĞİNİ KİM YAPARSA;POLİTİKASINI DA ONLAR YAPAR '' sözünü anımsayınca,günümüzün medyasına kimlerin egemen olduğunu ve bizim Medyayı(MEYDANI) nasıl boş bıraktığımızı şair arkadaşlarımız ozanlarımız umarım sorgular birazcık! Saygılarımla...
Toplumların özdeğerlerini nesilden nesile aktaranlar gene toplumların kendi fertleridir..
Değerli bir fikir, zikir, düşünce ve halk ozanını bizlere hatırlatan o duygu dolu yüreğini kutlarım..
Magazin haberlerinin boy boy sayfalarda yer tuttuğu basını olan bir ülkede sizin gibi duyarlı insanların olması o ülke için büyük bir şans siz ve sizin gibilerinin sayılarının çığ gibi büyümesi dileklerimle..teşekkürler vede tebrikler..
Adalet hanım merhaba;bir ulusu ulus yapan değerler arasında duygu ve düşünce birliğini yaratan ''DİL'' ögesini en iyi ozanlar kullanır.Veysel'in dizelerinde çok derinbir lirizm ve didaktizm vardır.Victor Hügo'nun ''BİR ÜLKENİN MÜZİĞİNİ KİM YAPARSA;POLİTİKASINI DA ONLAR YAPAR '' sözünü anımsayınca,günümüzün medyasına kimlerin egemen olduğunu ve bizim Medyayı(MEYDANI) nasıl boş bıraktığımızı şair arkadaşlarımız ozanlarımız umarım sorgular birazcık! Saygılarımla...
ozanlarımız sazlarına pek nazlıdır. kendi sazları üzerine nadiren söz ederler. tebrik ederim bu güzel girişiminizden dolayı. saygılarımla efendim. Benim de başımdan geçen bir saz satın alma öyküm var. paylaşayım istedim sizinle..
Ver Sazımı baba hani nerde sazım al da bunu ver sazımı ne teli var ne de perde al da bunu ver sazımı
Musa hocam kızma bana verme sazım ona buna ricamı atma yabana al da bunu ver sazımı
parmak kısa boğamadım gürül gürül akamadım La sesini duyamadım al da bunu ver sazımı
......
emeğine kurban olam ver elini elin öpep Ali olam burda ölem al da bunu ver sazımı
En başa ''Aşık Veysel Şatıroğlu'na deseydiniz.. Ya da'' Veysel'e'' !
Onu da anlamlı bir günde yitirdik,,,Baharın başlangıcı olan 21 Mart,o toprağa düşünce Bahar mı gelir dersiniz,mekanı cennet olsun büyük ozanımızın.. Hatırlattınız,saygılar...
Şaban Aktaş tarafından 3/7/2008 10:11:32 AM zamanında düzenlenmiştir.
Sen petek misali bense bir arı Vızıldar söylerdik yapardık balı Ben bir aşıksam sende bir dut dalı Ettiğim sözleri sakın unutma.........................harika dizeler kutlarım
Yüreğimin tercüman’ı dil oldun Ben ağladım yine sen hep susturdun Sen bu sesleri acep kimden aldın Ettiğim sözleri sakın unutma. çok hoş bir şiirdi zevkle okudum saygılar....
İlk dize çok fazla Aşık Veysel'in (ben gidersem sazım sen kal dünyada) türküsünü anımsatsa ve ardından da o türküye nazire olarak şiirleştirildiğini belli etese de gene özgün ve güzel bir çalışma ... Kutluyorum , içtenlikle ....
şiir yüregini koymaksa ortaya, yanan yakılan olmaksa, biçare tarumar dolaşmaksa, gün gelip aglamaksa dizelerde bırakmaksa bir umut yapragı, siz bu umut yapragını bırakanlardansınız. YÜREGİNİZE, Kaleminize saglık, şiir tadında kalmanızı dilerim....
Benden sonra halkım’a iyi söyle Acıla inletip ağlatma böyle Bir zamanlar sahibim vardı diye Ettiğim sözleri sakın unutma. Tebrik ederim üstat saygılarımla.
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.