,,Bin defa bûs eylesem azdır her pây u destiniˮ ,,Eşk-i çeşmle aldırsam, hazdır gusl âbdestiniˮ
Soner ÇAĞATAY (04:13) 9 Ağustos 2011 / Wuppertal / Almanya
Kelimeler: sîmî: gümüş renginde ( Bizim kültürde gümüş süsleme ve bakır çok kullanılmıştır) sûr-u sanat: sanatın sûru bûs eylemek: öpmek pây u destini: ayak ve elini eşk-i çeşm: gözyaşı serv-i sehî: eğri olmayan servi ağacı (Burada dik duruş ve dürüstlük) dimâğ: zeka, akıl rehî: giden, gider
İskender Pala:
İlkokul’u Uşak Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda bitirdi. Lise’yi Kütahya Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Aynı okulda yaptığı lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Doktora çalışmasını ise "Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı" başlığı altında yine İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Divan edebiyatı dalında 1983 yılında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde doçent, 1998 yılında da Kültür Üniversitesi’nde profesör oldu.[1] Divan edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken yazarın çeşitli ansiklopedi ve dergilerde edebiyat araştırmacısı sıfatıyla yayımladığı bilimsel ve edebi makalelerinin yanında ortaokul ve liseler için yazdığı ders kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, Osmanlı deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulunmuş ve bir kısmını kitaplaştırmıştır.[2]
Okuma hayatına Peyami Safa’nın eserleri ile başladığını belirten yazar, ilk okuduğu kitapların 9. Hariciye Koğuşu ve Yalnızız olduğunu söylüyor. Ömer Seyfeddin, Refik Hâlid, Reşat Ekrem okunduktan sonra, Osmanlı tarihi ve edebiyatla tanışması Erzurum ve İstanbul’daki üniversite yıllarına denk gelmiş.
Bir ara Hilmi Yavuz ile TRT’de Şairane adlı programı sunan yazar, TRT 2’de Divançe adlı programı hazırladı. Şu anda Zaman gazetesinde Kültür-Sanat sayfasında köşe yazıları yayınlanmaktadır.
Düzenli olarak Altunizade ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezlerinde Divan Şiiri Saati adı ile etkinlikleri olup sık sık okur günleri de düzenlemektedir. Halen Uşak Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
ŞİİRE VEDA / 29 şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞİİRE VEDA / 29 şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Gönül dostlarıda,şairde yakışmışlar sayfaya gönüllerinden yazılan bu güzel yorumlarla şiir bütünleşmiş daha ne diye bilirim ki. En büyük dileğin İskender PALA hocayla çalışmak oluğunu burada sanırım en iyi bilenlenden birisi belki en başta geleni benim Şairim.Dilerim ki bir gün bu emmellerin gerçek olur dileğim bu yönde. Kalem ve edebiyat senin işin üsdadım yürekten kutlarım. Sayın İSKENDER PALA'yada en kalbi sevgilerimledir.
Kütüphane kapısında fazla oyalanmayıp İskender Hoca'yı da içeri alarak şuara meclisini toplayın kardeşim artık.. Güzellikler deryasına açılmak için yelkenlerimiz rüzgâr doldu, bekliyoruz.. Mürekkebini tazele ki yola komasın muhterem.. Selâmetle..
Saygılar