(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Maniler şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Maniler şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
yazan yürekler vardır birde yazdıran her iikisinie teşekkürler keşke yazabilsem bende o kadar güzel ki anlatamam er iki yüreğin önünde saygıyla eğiliyorum
Bir aşığa saz gerek Bir yiğide söz gerek Bu güzeli sevmeye Mangal bir yürek gerek
Başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir halk edebiyatı nazım türüdür. Çoğunlukla 7 heceli dört dizelik bir bendden meydana gelir.Dizeleri 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş maniler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü dizeler birbirleriyle kafiyeli, üçüncü dize serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxa'dır. aaaxa düzeninde maniler de var. İlk iki dize hazırlık dizeleridir. Son iki dize ile anlam bağlantısı yoktur. Asıl anlatılmak istenen son iki dizede verilir. Bir çok mani çeşidi vardır. En çok kullanılanlar düz ya da tam mani, kesik mani, cinaslı mani, yedekli mani, artık mani'dir.
Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri çokluk cinassızdır.
sizinkisi düz manilere örnek. olması gereken kafiye örgüsü, a-a-b-a dır. gördüğüm kadarıyla kafiyelere dikkat etmemişsiniz. mesela aldığım üstteki örneğe bakalım.
Bir aşığa sa//z //gerek Bir yiğide sö//z //gerek Bu güzeli sevmeye Mangal bir yürek //gerek gerek kelimesi rediftir. 1. ve2. dizede yarım da olsa kafiye vardır. ama asıl olması gereken son dizede kafiye yok.
Bir aşığa saz gerek Bir yiğide söz gerek Bu güzeli sevmeye mangal gibi öz gerek.
size bir kolaylık mani yazmada: üstten iki dizede anlam aranmazsadecedoldurmak için yazılır. 2 dizeyi yazıp alttakini ona uydurmaya çalışmayın. anlamlı ve güzel alt iki dizesini bulun önce daha sonra kafiyesine göre üstünü doldurun.
çilemizi yazmaya kağıt ve kalem gerek. mesela bu alttan iki dize. anlamlı ve uygun. kafiye olması gereken nedir; kalem değil mi? şimdi kaleme uygun kafiyeler bulalım. enlem,alem, âlem, önlem,işlem, yüklem, özlem,düzlem, söylem, problem, amblem, denklem, elem, eylem
uygun kafiyeleri de bulduk değil mi? şimdi bunlardan birbirine en uygun olacak, alttaki dizelere anlam olarak uyması gerekmeden iki dize yapalım.
aşığa özlem gerek yüreğe elem gerek nasıl hem anlamlı hem kafiyeli. ve alta ekleyelim.
aşığa özlem gerek yüreğe elem gerek çilemizi yazmaya kağıt ve kalem gerek.
nasıl oldu değil mi? bu kadar basit..... başarılar. denemelerini bekliyorum.